dinsdag 6 augustus 2019

Giro d'Italia (4)



Italiaanse inkopen van de afgelopen weken dan dus maar
Cactusvruchtenjam
Mwahh
(Fichi d'India: vijgen uit India)



Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Ik heb nog vier afleveringen van de schrijfsels van Otto Kleynejan (aka Onno Kleyn) liggen in deze serie

Het is echt ongelofelijk: in elk van de vier staat een forse culinaire blunder

Maar wel dikke boeken schrijven over culinaire zaken!
In Nederland kan dat, omdat hier niemand woont met enig culinair besef, dus niemand heeft in de gaten dat die Yvet van Boven (Het Kokkerellende Nijlpaard) en die Petra Possel (De Kokkerellende Siervis) en die Otto Kleynejan uit hun nek zitten te lullen


De culinaire flater van het jaar nu

Dat wordt Otto Kleynejan, met zijn recept bij de 16e etappe van de Giro
Hou je vast!

"Gedroogd rundvlees is ook onder andere namen beschikbaar: Bündnerfleisch (Zwitserland), viande des grisons (Frankrijk"

Er bestaat in Frankrijk helemaal geen viande des Grisons (met een hoofdletter, ja)
Viande des Grisons is de Frans-Zwitserse naam van Bündnerfleisch, ja!
Bündnerfleisch komt uit Graubünden, en Grau = Gris, ja
Bündnerfleisch ís Viande des grisons, ja!
God wat een culinaire mongool...

En trouwens dat "is ook onder andere namen beschikbaar"
Als je niet kan schrijven dan moet je je bek houwe

"bergen = polenta"
Gelul
Arm = polenta
(Les Landes = polenta al heet het daar anders, en veel bergen heb je daar niet)

"maispap smaakt naar opmerkelijk weinig"
Ja, als je niet kan koken, een dubbel kunstgebit voert, en goedkope troep koopt...

Pizzoccheri "met groene kool", de culinaire slingeraap
Snijbiet, ja!



Garum
Fish sauce
Maar dan subtiel


Risi e bisi

17e etappe


Het eeuwige verhaal
Verse doperwten eten die al een dag (of meer...) eerder geplukt zijn

Lees M F K Fisher hierover!
Koken binnen 10 minuten na het plukken!

Neem diepvries!
Die zíjn binnen 10 minuten na het plukken gekookt...

Dubbel kunstgebit...

En je maakt het niet met "risottorijst" maar specifiek met Vialone nano

En flink zwarte peper ontbreekt in het recept

"In het traditionele recept gebruikt men pancetta; ik laat het weg"
Zak



Heb er schitterende dingen mee gemaakt...


Canederli

"17e etappe"
18e, ja


Het recept klopt van geen kanten

"scheutje melk"
250 cc op 300 gr bloem, ja

"oud brood"
Broodkruim, ja

"op 400 gram oud brood 1 ei"
Drie eieren, ja

"1 eetlepel boter"
100 gram, ja

Nootmuskaat ontbreekt


"Tiroler Speck"
Dat heet gewoon speck ja, en zonder hoofdletter

"Knödel zijn een mengcultuur van Midden-Europa en Italië"
Gelul
Knödel dat is bergstreken eten



Fijn griesmeel zeg maar
Ik moet er nog achter komen waarvoor je dat gebruikt
Volgens het opschrift is het overal goed voor
Voor droge pasta, voor verse pasta, voor brood...
Dat is natuurlijk klets



Penne con salciccia e grappa

Penne alla salciccia con la grappa, ja

19e etappe


Ui ontbreekt in het recept, terwijl het een zeer essentieel onderdeel is

"1 borrelglas grappa!
Een waterglas, ja

En dan dat gezeur van vlees uit het worstvel halen
Wat is er nou voor verschil tussen aangemaakt gehakt en worstvlees??

Laat maar...