zondag 7 januari 2018

Smac smikkelt voort




Las u het blog gisteren?
Over de restaurant recensies van Smac Dinthworm?

Hier is er nog een!

The Avocado Show

De avocado mag geroemd worden om zijn zachte romige vrucht, veelzijdig is ie niet. Koken, bakken of soep ervan trekken kun je niet.

Nee, als je een uit het moeras getrokken culinair veenlijk bent, dan niet nee...

Zie hieronder wat ik enkel in dit blog al vond, naast Guacamole, Salade van schelvislever en avocado, en het "Nooit gegeten nagerecht" (zie MFK Fisher, The Art of Eating; nog zo'n auteur waarvoor de Nederlandse culinaire schrijver te stom is)




Avocadosoep

Mexico



Bak gesnipperde ui en knof op laag vuur bruin in boter
Haal uit de pan

Doe kippenbouillon in de pan, ongeveer de helft van de totale hoeveelheid soep die u gaat maken, en voeg daaraan een-derde melk toe
Breng bijna tot aan de kook en draai het vuur laag

Prak avocado naar smaak met een scheut kippenbouillon (niet uit de pan) en voeg het toe aan het bouillon-melkmengsel
Breng weer tot bijna aan de kook en draai het vuur weer laag

Laat een kwartier staan en breng op smaak met cayennepeper en zout




 Avocado met ei uit de oven

Super klassiek Amerikaans ontbijtgerecht
Baked eggs in avocado

Ik maakte er een hoofdgerecht mee


Snij avocado's in tweeën, pit eruit, inwrijven met citroensap en even laten liggen
Invetten op welke manier dan ook, kapje van de onderkant zodat ze blijven liggen (of staan, dat kan je ook zeggen), eieren scheiden en telkens een eigeel in zo'n avocado-helft
Gerookt paprika-poeder erover

Olijfolie, ui, knof, soepgroenten, grove witte peper...
Witte wijn, laurier, basilicum...
Inkoken tot bijna droog.
Van het vuur.

Water aan de kook met paddo-blokje

Avocado in hete oven

Pasta koken in paddo-bouillon

Soepgroenten weer op het vuur en daarmee met het eiwit een "roerei" maken
Moet sauzig zijn (wijn!) voor bij die pasta



Die vond ik in Bolivia
"Aguacate", net als in Mexico


Lauwe avocado met Roquefort-garnalensaus

Een recept van John Salvi, waar ik de garnalen bij frotte


Uhh, de culinaire Salvi, niet de abortus Salvi


Trek een bouillon van rauwe, ongepelde, gehakte garnalen, en wat sjalot en zo en in ieder geval wat citroen
Zeef

Pocheer er twee halve avocado´s per persoon in, haal die eruit en laat uitlekken

Kook twee-derde van de bouillon flink in

Prak de helft van de avocado`s met Roquefort tot een smeuïge massa

Maak een saus van het praksel, de ingekookte bouillon, Armagnac, room, p/z

Maak de andere helft van de avocado`s warm door ze even in de resterende, niet-ingekookte bouillon te leggen nadat die aan de kook is gebracht

Laat ze uitlekken, snijd een waaier van elke helft (bij het brede uiteinde vastzittend natuurlijk), leg die waaiers op borden en druk ze iets uit (waaiervormig dan dus)

Serveer met de warme saus over het brede uiteinde en ernaast, en daarover heel fijn gehakte bladselderij-stengel
Drie kleuren groen; erg mooi



En deze in Uruguay
"Palta" heten ze daar


Meerval met avocado



Een avocado geheel uit eigen doos


Schroei meerval filets snel dicht in iets hete olijfolie

Haal uit de pan en bestrooi met p/z

Leg in een ingevette ovenschaal en beleg met plakken avocado, ingewreven met citroen

Giet er koksroom over (kwast het uit over het hele oppervlak) en bak een minuut of 20 op 200 graden



"Met avocado kan je niet koken"

Ben je dan een culinaire Neanderthaler of niet?

(Maar natuurlijk wel een grote bek in de krant!)
(Die zal ook wel een dik culinair boek gaan schrijven...)




Chili


Die Smac die blijft maar onverdroten doorkwaken...

In dezelfde krant "Ana Roŝ is de beste vrouwlijke chef ter wereld"

Nooit van gehoord
Vreemd...

Maar ja, dan komt het

Pens gekookt in jus van wilde eend met cantharellen, brandnetel en lokale [Servische] gesmolten kaas

Hart van hert met oester, Riesling en bergamot

Runderhart gekookt in dashi van een lokale vis met coquilles

Groter gekut en getrut is nauwelijks bij mekaar te verzinnen...



Hoe vier je carnaval als je geen tijd hebt gehad om af te vallen