zaterdag 27 april 2013

Rundvlees, zout, condooms



Ik zou van die Westland Peppers (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) Charlys puntpaprika krijgen, nou, dat was dus weer een krat vol...

Culinaria

Ik keek nog eens, nu wat beter, naar dat Just Eat onderzoek (hebben ze dat zelf georganiseerd?), zie hier.
Best wel aardig en interessant (lees die inleidende tekst!). Maar of je er conclusies uit kunt trekken? Ja, als je een afhaal- of bezorgtent begint, dan wel ja.

Kocht bij AH Maldon zout.
Zie hier.
Enorm lekker. Smaakt bijna iets zoet...

En ja, Loek, die Monini olijfolie (ook AH) is uitstekend. Dat wil zeggen: ik kocht en proefde de Novello.
Morgen op geroosterd fraai brood, mét Maldon zout...

Tijd om ook eens wat negatief over AH te zijn.
Ze hebben hier in het dorp (grote AH hoor) niet eens meer verse mosselen... Alleen gekookte, in zo'n "knoflooksaus" drab...


Zijn ze forsch of zijn ze niet forsch?
En ik ga ermee aan de slag en dat horen jullie wel tzt.

En, Loek, tapenade, althans de klassieke, maak je zo.
Maak een smeuïg mengsel, al prakkend (beter) of in de blender, van tonijn uit blik, gekookt eigeel, kappertjes, zwarte olijven en, tot slot, olijfolie.
Breng op smaak met zout, peper en cognac.
Serveer eventueel in het witte deel van de eieren.

Met garnalen, wat minder klassiek.
Week uitgelekte ansjovis uit blik in melk.
Meng door elkaar uiterst fijn gesneden radijs, sjalot, met paprika gevulde groene olijven, kappertjes, tomatenpuree en garnalen.
Eventueel wat smeuïger maken met olijfolie.
Breng op smaak met de ansjovis in plaats van zout, en met peper.

Groene tapenade
Gebruik knoflook, basilicum, geweekte ansjovis, groene olijven en olijfolie.


Ik ben die bieren waarmee ik ga koken aan het proeven.
Deze is best lekker.
Ik zal het niet in de kroeg bestellen (dat doe ik alleen als ze Rodenbach hebben of Gueuze en dat hebben ze nooit), maar toch.

Ik vertelde het al lijkt me: het verbaast me bv. dat ik koken met Leffe brune erg mooi vind, maar ik vind het spul zelf niet te drinken.

Ik maakte laatst al kalfswang met Leffe brune.
In de planning op lange termijn staan lamsbief met Duvel saus, runderstoofvlees met Liefmans, en kalfsstaart met Leffe.
En een dezer dagen mouclade (mosselen, kerrie) met Leffe. En ook nóg eens die kalfswang, maar dan met Leffe blonde en wat appelstroop (echte appelstroop, Maestreechter stroop, geen suikerbietentroep wat ál het andere is)
En vroeger was een klassieker van me sorbet van kriek.

Planning.
Dat wil zeggen: aanpassingen.
Die roti met paddo's en paneer / panir, daar maakte ik met halloumi van ipv paneer.
Lang niet gegeten, en ik ga het lekker grillen, wat met paneer niet kan.
Maar paneer kan je wel weer frituren, halloumi niet...
Zo is het altijd wat...


Eggs Benedict
Zie het recept hier.
Maar daar gaat het nou ff niet om.
Het gaat om dit hier, condoom-paus Benedictus.
Eggs Benedict, woehahahahahahaha!

Rundvlees.
Daarop was ik wat aan het zoeken en toen vond ik aardige dingen.
Zie hier. Niks voor variëtoriërs of hoe heten ze ook weer. (Terwijl ik zelf natuurlijk de grootste ben...)
En zie hier. Niet zozeer Waar zit het, maar meer Wat maak je ervan.
(Ik was op zoek naar 22, maar dan als heel stuk.)
En zie vooral hier. Perfect! Domme blondjes of niet.

Basarz bestaat 30 jaar.
Zie hier.
Ter gelegenheid daarvan een boekwerkje, wat wel een beetje professioneler uitgevoerd had kunnen worden. Maar goed.

"Piripiri pepertjes". Dat betekent niks. Piripiri is een pikante saus.
"Scamorza of Mozzarella". Oude Goudse of roomkaas, zeg maar.
En Scamorza ergens overheen raspen, dat moet je niet doen. Dat moet je in plakken bakken, grillen... Zie die halloumi hierboven. Dat is bijna hetzelfde.

Gebakken groene asperges met pancetta, dat lijkt me een prima idee.
En Gekarameliseerde kip met veel ui (en citroen en sojasaus).
En stoofpot witte bonen, varkensvlees, worstjes en kalamata olijven.


Eindelijk een nieuw aanzetstaal.
Plat, en diamant gecoat.
Werkt like wow man.

Mao nog even.
Zijn favoriete eten.
Nauwelijks aan de dood ontrukt omdat hij eerst weigerde zich te laten behandelen (hartfalen, oedeem, longontsteking; hij kon niet meer praten of lopen), en weer opgewekt omdat de behandeling hielp, wat ook wel nodig was want Nixon kwam op bezoek, nauwelijks aan de dood ontrukt dus bestelde hij een feestmaal. Zijn favoriete eten.
Eerst Wuchang vis, zie hier. Soort gedroogde brasem.
Daarna Shuang yang rou, gekookte dunne lapjes -in dit geval- lamsvlees, zie hier.
En daarna onvermijdelijk sterk gepeperd vet varkensvlees, zie bijvoorbeeld hier, maar dan dus niet met "lean" vlees maar met vet vlees. Extra vet vlees.