zondag 7 april 2013

Recepten



Ahorn siroop.
Dat ontbrak nog bij mijn siropen.
Voor brood-experimenten!

"Recepten", dat betekent hier "heel lang geleden eens gepubliceerd al, maar nu wel up to date gemaakt".

Pancakes

Meng maismeel (geen maizena maar ook niet zo grof als polenta) met wat rietsuiker, bakpoeder, zout, zwarte peper en wat cayenne-peper.
Maak er beslag van, met melk of karnemelk.
Werk er ei door, maiskorrels en gesnipperde bosui.
Bewaar enkele uren, goed toegedekt, op een koele plek.
Bak in maisolie.


Erg lekker en vrij zacht.
Die sambal bawang (sambal ui) is vrij heet.
Deze bawang putih, ui-wit = knof, is dus veel minder hot.
Gaan we mixen met die ui!

Pannenkoekbeslag

Meng gelijke delen boekweitmeel en bloem.
Werk er ei door en zout.
Maak er beslag van met melk.

Gistbeslag

Werk door het beslag gedroogde gist of gist opgelost in iets lauwe melk.
Laat staan op een wat warme plek, af en toe omroerend, tot je ziet dat de gist begint te werken.
Bij het bakken van pannekoeken met dit beslag de pan niet draaien zodat er ook beslag tegen de wand loopt.
Beslag in de pan gieten en op niet te hoog vuur laten garen tot de bovenzijde bijna droog is; voorzichtig omdraaien want de rand breekt gemakkelijk.


Lijnzaad.
Voor door het volgende brood!
Spannend!
Pannenkoek, Korea
Noord of zuid? Dat zal wel zuid zijn...
Die in het noorden lopen met holle ogen...
"Vanwege die Amerikaanse raketten!"

Adaptatie van een Telegraaf recept.
Als bloem gebruik je half gewone bloem, half rijstebloem.
Maak er beslag van met goed koud water, zout, ei en wat sesamolie voor de smaak.
Roerbak paprika, rode ui, rode peper, knoflook, bos-ui en reepjes paddestoelen (shiitake!) in iets arachide olie.
Uit de pan, wat sesamzaad in de pan laten kleuren, wat groenten erover en daarover wat beslag.
Na even draaien, nog even bakken, uit de pan, warm houden en verder bakken.
Serveer met een dipsaus van sojasaus, gembersiroop, chilisaus en citroensap.


Pimentón.
Spaans paprikapoeder.
Altijd -als het goed is- van appel-paprika.
(Zie hier.)
Deze is -zeer forsch!- gerookt.

Gevulde pannekoekjes, Bocconcini, Italië
Bocconcini betekent hapjes, maar in een bepaald deel van Italië zijn het gevulde pannenkoekjes.

Bak per persoon twee (voorgerecht) of drie (hoofdgerecht) pannenkoekjes.
Kook ongeveer een ei per twee personen.
Maak basisaus (gebonden saus met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn).
Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte zalm of tonijn, en diepvries-doperwten door.
Vet een ovenschaal in.
Leg steeds over de middellijn van elk pannenkoekje een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal.
Giet er de rest van de saus, het deel zonder toevoegingen, over en bestrooi dan met versgemalen Parmezaan.
Gratineer op ongeveer 160 graden.

Bourriol
, Auvergne.
Idem, maar gevuld met gerookte zalm en/of garnalen en/of gekookte mosselen en met jonge Cantal.
Geen saus erin of erop, maar de pannekoeken dichtgevouwen op een ingevette bakplaat leggen en een kwartiertje bakken op 160 graden.


Eindelijk gevonden.
Je ziet, nou ja, leest, dat ze het altijd met 2/3 witte tarwebloem maken.
Net als al die roggebroodrecepten. 2/3 witte bloem...
Ik maakte laatst dat roggebrood met 1/2 rog en 1/2 volkoren tarwe.
Maar: dit gaan we proberen.
Het is macrobiotisch of zo; vrije uitloop-meel, dus dat kan niet misgaan.
Je wordt er hoogstens vego van!