zaterdag 20 april 2013

Venkel, kookboeken, eieren



Vreemd. Bij elke Turk waar je komt hebben ze ander spul.
Vond eindelijk paprika puree. Pikante paprikapuree wel te verstaan.
Voor paprikasoep.

Venkel met kaas

Venkel, kaassaus, brood
Recept uit Oostenrijk, uit dat Sacher boek.
Aangepast.

Venkel in schijven, zachtjes koken in groentenbouillon, afgieten en koudspoelen.
Blancheer heel kort een groene puntpaprika, afgieten en koudspoelen.

Maak Sauce Mornay, kaassaus.
Ik maakte gewoon mijn eigen kaassaus.
Boter, sjalot en knof...
Bloem... melk... witte wijn...
Geraspte Gouda erdoor en ook wat Geska. En die puntpaprika.
Z/p.


Dit niet van die Turk maar van de Jumbo.
Kijk, wij hebben hier ook wel rozenbottelgelei, maar dit is toch stukken beter.
Heel fraai zoetzuur.
Erg lekker op een boterham met kaas.

Ovenschotel invetten, wat saus, de venkel, rest saus en daar nog wat geraspte kaas over strooien.
Oven.

Mooi stokbrood erbij gegeten.
Heerlijk...

Kookboeken

Ik wou alleen even melden, voordat ik ze bespreek, dat ik gisteren twee en een half kookboek las.

Boekje uit 1984 van het Zuivelbureau met 100+ recepten met kaas.
Ach, een tijdsbeeld.

Witteman's Het Lekkerste Dier is heel erg aardig.

En bij De Slegte kocht ik een fraai Schots kookboek, Scots Cooking.
Niet Scottish dus. Wel heel erg interessant.


En bij die Turk vond ik Gunpowder.
Vroeger bij elke toko, tegenwoordig bijna onvindbaar.

Culinaria

De ganze-eieren komen er weer aan.
Komende week!
(Wie vroeg daar ook weer naar? PJ?)

Vroeg bij Basarz, dé charcutier van Groningen, naar twee wereldberoemde hamsoorten.
Maar ze hadden er blijkbaar groen personeel.
Gandaham? Uhh... Ardennerham? Uhh...
Uhh, op de markt kunt u dat wel krijgen!
Tsjongejonge...

Ik was maar even die kookbieren aan het proeven geslagen.
Rodenbach heerlijk. fris-zurig.
Leffe brune dat is niks voor mij.
Dropwater. Maar om mee te koken prima. Varkenswang, bouletten...


Dit weer van de Jumbo.
Alwaar trouwens behalve een grote Gezond stellage ook een rek Turks, een rek Surinaams etc.
Lekker spul. Lijkt wat op tahin, maar is niet zo zanderig.

Naar aanleiding van dat Spanje - joods verhaal kreeg ik vragen over migas.
Hoe je dat maakt.
Heel moeilijk is dat.
Heel kleine blokjes oud brood iets bevochtigen en dan in een grote wok in olijfolie pijlsnel droogbakken.  Begin eventueel met ham en/of knof in die olijfolie.
Dan de rest erdoorheen wokken.
Vereist heel veel ervaring, al lijkt het zo gemakkelijk...

Video NRC.
O shit, dat is die vieze Broekbaard!
En ook nog met twee Truuzen...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Wijn
Aldi, € 3,-, al die wijn prima slobberwijn.
AH, € 4,-, al die wijn bocht.

Vandaag
werd het door de kwalificatie Formule 1 (mooi was het weer!)(en vorige week!!) en flink wat webwerk weer te laat om te koken.
Loempia uit de vriezer, een van laatst, met Quorn en tauge.
Maar zoals al eerder gezegd: loempia's met rijstvellen zijn, rauw of gebakken, nauwelijks te bewaren. Toch laatst die proef met een net gemaakte rauwe snel invriezen.
Die werd ontdooiend snel soggy.
Bevroren bakken? Gaan we proberen. We geven niet op.


Eende-eieren!
Drie in de planning, drie inleggen op azijn.

Varia

Ik zag Collateral.
Wat een stoppelbaarden-zonnebrillenshit...
Wat een neuzelfilm...

Jonge zeehond (kan je aan z'n bolle kop zien) in het Noorden in zoet water.
Lenie 't hart: Het gaat om een jong dier. Dat kan je aan de kop zien.
Goh.
Bij haar kan je aan d'r kop zien dat 't om een bejaard dier gaat.

Hopelijk blijft ze uit dat zoete water.
Dat moet niet zuur worden...

Hieronder nog even een vraagteken.
Van die Turk.
Mosterd, jawel.
Maar van waar?
Gorćica (probeer die ć eens met úw toetsenbord te schrijven; dat lukt niet).
Zie hier. Maar wat voor taal is dat?
Brez konzervansov. Zonder conserveringsmiddelen, ongetwijfeld...
O! Google taal herkennen werkt nu wel. Sloveens!
Best lekker. Friszuur...
Zie de importeur hier.