donderdag 4 april 2013

Eieren, Napoleon en de DDR



Vandaag kookboeken.
* 100 eirecepten uit de hele wereld
* Koken voor napoleon
* DDR Kochbuch

Recepten met eieren

100 recepten met eieren uit de hele wereld

Een heel aardig boek.
Niet echt super spannende recepten, maar maar het is toch een fraaie monografie, en daar houd ik wel van.
En trouwens zo simpel is het niet om elke vijf dagen weer eens iets anders met ei te verzinnen.

Vanavond kook ik uit dit boek iets uit Andorra, hardgekookte eieren in uiensaus.
Opvallend hoeveel gerechten er opduiken, gemaakt met gekookte eieren. Waar niks mis mee is!

Wat viel er zoal op?

Kip met gevulde eieren, Algerije.
"Ontdoe de eieren alleen van hun eiwit door een gaatje van ongeveer 1 centimeter te maken in de bovenkant van de eierschaal en vervang het eiwit door de rest van de vulling" (gehakt, ei, amandelpoeder, kaneel).
Ze worden gekookt náást een sudderende kip.


Scottish eggs
Hierboven.
Dat is ook Frans, Œuf perdu, en Gronings, eierbal.

Maar het is ook Egyptisch, met worstvlees (net als die Schotse).
En Gambia's of hoe heet dat, met maniok en gepaneerd met gemalen pinda's. En Guinee-Bissau's, in kipgehakt en dat dan weer in tomatensaus.

O en Rode Boekje: kan je ajb dat verhaal van Gerard Reve over Scottish eggs opzoeken, (Op weg naar het einde), dank.
Uhh, Reve schrijft over curried egg, maar dat is de variant met kerriesaus van Scottish eggs.
(En die Groninger zowel als die Schotse worden gefrituurd, en die Groningen heb je ook met kerrie...)

En verder

* Zoutwatereieren, Estland. Hard koken, schaal aantikken, pekelen.
* IJslandse omelet met melk erdoor, die de oven in gaat.
* Letland: gekookt, gepeld, plakjes eraf, geel er uit, vullen met mayo / dragon. + ansjovis, eigeel, kappertjes. In Litouwen halen de het hele ei uit de schaal. Boter, ui, slagroom, geprakt ei, vullen, oven.
* En ten slotte leerde ik dat ze in Sri Lanka (natuurlijk) ook palmsuiker hebben net als in Indonesië, en dat het daar jaggery heet. Ze maken er vattalappam mee, een nagerecht met ook ei, kokosmelk, kaneel, kardemom en nootmuskaat.
Jaggery hier (alle links hier in een nieuw venster) en die vattalappam hier.

Wat maken?

Dat van vandaag, Albaanse eieren gepocheerd en met yoghurt, Bulgaarse gepocheerde met knoflook-yoghurt, Philippijnse met kippenbouillon en sojasaus (in mijn Philippijnse kookboek geen eiergerechten zie ik nu), en Iers lamsvlees met bonen, uien, knof, tomaten, kaas en eieren.


Recepten en/of eten, en beroemdheden

Dat stuur ik direct door naar Rode Boekje, want dat is veel meer iets voor daar.

Er viel me weinig op. Een ding om precies te zijn. Caciocavallo kaas, favoriet van Paul Valéry.
Ff opzoeken. O wacht, dat zijn die kloten. Zie hier.
Ik ken dat als Scamorza.

Iets maken? Œufs vaudoise, favoriet van Coward.
Boter, Noilly Prat, eieren ("roerei").
Met geroosterde amandelen en garnalen.

DDR

Bladerend zie je veel vreemde namen: Arme Ritter, Harzer Käse mit Musik, Affenfett, Hoppel-Poppel, Grüne Grütze (rode ken ik wel)...
En veel klassieke Duitse recepten: Thüringer Klöße, Schmorgurken, Pommerscher Gänsebraten, Mecklenburger Rippenbraten, Kasseler Rippenspeer, Eisbein mit Sauerkraut, Königsberger Klopse...
En veel Oost Europees werk: Soljanka, Okroschka, Stschi, Borschtsch, Letscho, Szedinger Gulasch, Esterházy Rostbraten, Kalbspörkölt...


€ 8,- voor twee forsche boeken. DDR prijzen...

Wat viel op?

Die Soljanka, want die heb ik er regelmatig voorgeschoteld gekregen.
Hier niet maar daar wel zat er ook gerookte makreel door.

En die Königsberger gehaktballetjes met kappertjes en zo, heerlijk, Kant zal die wel gegeten hebben, die kook je in water, en van dat water maak je dan de saus. Wist ik niet.

Pruimen met spek eromheen gebakken. Jammie!
Ik ken dat wel met aardbeien.

Letscho

Tomaten,paprika, uien, knof, spek en/of worst. en paprikapoeder.
Dat kwam ik in korte tijd twee keer tegen.

Hier geserveerd met paprika in het zuur.

En ik kwam het ook tegen in dat knoflook boekje.
Niet met knoflook echter, maar met knoflookworst.


Letscho met kip en aardappelen.
Jammie!

Wat gaan we maken?

Cassellerrib met sinaasappel-mierikswortel-honingkorst.

Aardappelen gekookt in runderbouillon, met majoraan geserveerd.

Zult op Duitse manier.
Dus met stevige stukken vlees, en wortel, en gekookt ei...

Die Königsberger Klopse natuurlijk.
Zie hieronder.

En duif, gestoofd met kippenbouillon, rode wijn (!), paddestoelen en uien.