donderdag 18 april 2013

Forel, DEDIKKE, pepers



Heldere oogopslag, rode kieuwen, stevig vlees, frisse geur

Forel met tomaat

Op de manier van Szalajka
Hongarije
Beken en watervallen genoeg in Szalajka

Ik maakte er rijst bij ipv aardappelen (zie daarvoor verderop).
Olijfolie, ui, knof, lombok...
Rijst erbij en ff aanbakken (Amerikaanse of Surinaamse rijst)...
Visbouillon, gaarstoven.


Reuzel, ui, knof, rookspekblokjes...
Wat groene (die lichtgroene punt- van gisteren gebruikte ik)paprika...
Flink stukken goed rijpe tomaat...
Pikant paprikapoeder.

Origineel gaat die tomaat eerst redelijk wat tijd met rauwe aardappelchips in de oven.

Tomaat in een ovenschotel, forel er in drukken, inkwasten met olijfolie, zoet paprikapoeder en versgemalen peper erover en in de oven.

Als de forel bijna gaar is er wat witte wijn over sprenkelen.

Lekker hoor! Moet je denk ik niet met andere vis maken, of het moet tonijn zijn, desnoods uit blik.

(Uhh, door die tomaten, daar hadden best halve zwarte olijven -droge soort- door gekund.)


Vel naar boven?
Jawel want dat haal je er hup! af van een oven-forel.
Beter warm gehouden, en mooier eten dan óp het vel.

DEDIKKE in Elsevier

Dank PJ.

Ganzevlees

"Gans is geschikt voor stoofgerechten als rendang", wat een onbenul...
Wilde gans, want daar gaat het over, stoven dat is net als parelhoen als soepkip klaarmaken.
Volgt een recept "van kookboekenschrijver Sri Owen" wat in diens kookboek niet te vinden is.

Rauwe ham

Veel geklets over pata nera.
Dat die beesten eikels eten. Nee, de vruchten van de steeneik.
En dat ze ook wel graan krijgen. Lees gerst.

Dan nog wat over hammenwinkel Ibericus in Amsterdam, maar dat doen we niet want die zitten alleen op feesboek.


Culinaria

Gebakken citroen.
Erg lekker.
Twee mogelijkheden.
* Vrij dunne schil, vrij sappig (hierboven).
Langzaam bakken in flink extra vergine olijfolie.
Je krijgt dan een heerlijke citroen-olie.
* Dikke schil.
Aanbakken met niet teveel olie, en vrij lang nastoven, bv. met wat witte wijn.
Je krijgt dan uitstekend eetbare lekkere schilstukken.

Ravioli
Eergisteren was het weer veel te laat om nog te koken.
Olijfolie, rode ui, knof, verse lombok...
Komijn, korianderzaad...
Groene puntpaprika...
Blik ravioli...
Heerlijk...


Huizen op de Sierra de Málaga
Dank PJ

Wat is dit hier (alle links hier in een nieuw venster) voor ontiegelijke kookshit?
God wat een zwakzinnige mongool...

Gisteren liet ik die vreemde mengelmoes pepers zien, zie hier.
Westland Peppers (zie hier en en hier) reageerde.
Hey maarten
Ziet er uit als iets uit Afrika, aan het zwarte steeltje te zien en de niet zo ''uniforme'' looks. Soort zal wel een klein soort peper zijn die ook door kan gaan voor een soort habanero/Madame Jeanette voor de leek.
Wordt geteeld door kleine Afrikaanse telers en dan tot een partij gemaakt door een handelaar en naar Europa gevlogen.
Iedereen verdient daar wat aan behalve die telertjes, vandaar dat ze niet zoveel moeite doen om er wat van te maken. 
Gr Pieter

Artikel van Ilja Gort over Bordeaux in De Kampioen.
Veel klopt niet.
Place du Parlement ligt niet naast Quinconces en is nou niet bepaald een "verborgen stadspleintje".
En als iets géén tourist trap is, dan is het wel bistrot La Tupiña. Zie hier.
Hij bedoelt l'Entrecôte ongetwijfeld. Zie hier.


Nog een nakomertje uit Leer