zondag 21 april 2013

Kaas en vlees



Kookboeken vandaag.

Doe meer met kaas
en
Het lekkerste dier

Het eerste is van het Zuivelbureau en uit 1984, dus wel een "tijdsbeeld".
En dat lekkere dier is Sylvia Witteman.
No pun intended.

Ik hoop dat het allemaal goed gaat, want ik zit ongelofelijk lekkere gestoomde won ton's te eten, en won ton's moet ik zo dadelijk wéér gaan vouwen, en wéér zowel driehoek als rechthoek, want dan ga ik ze frituren...


Kaas

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Wat viel me op?

Qua (kwa) titel "Atletenontbijt", "Sneetje Babylon", "Kipschnitzel Hawaï", "Vegetarische spaghetti", "Rijstschotel met mandarijntjes en paprika", "Stimpstamp", "Leidse knabbelstengels"...

En qua kaas het volgende.

* Arnhemmer kaas. Met venkel of met peper...
Bestaat niet meer.

* Pompadour. Poivre en ook Fines herbes.
Bestaat niet meer.

* Herderskaas.
Bestaat niet meer. Ja, Griekse, bij de Lidl...

* Uienkaas
Bestaat niet meer.

* Subenhara
Bestaat alleen nog op feesboek en als verzorgingstehuis.


Qua recept.

* "Linzensoep met Edammer"
Kerrie én tijm...

* En veel wortel + kaas. Kweenie...

* En er staat ook ergens dat je kookdeeg moet maken, soezendeeg, en daar "eieren door moet kloppen"...

Wat gaan we maken?

* Een aardappel-kaas soufflé.
Niet vanwege dat boekje maar omdat ik dat al lang niet meer maakte.

* De techniek van het iets in een plakje kaas rollen, door ei en dan door beslag.
En dan frituren.
We zullen zien zei de blinde.

* Kwark-bladerdeeg.

* Zuurkooltaart.
O ja!
Niet uit dat boekje hoor, maar iets wat ik vroeger maakte.
Zuurkoolpie, vóór het dichtmaken gehalveerde Frankfurtertjes erop, mosterd op die worstjes en flink paddo's over het geheel. Gedroogde geweekte pado's...


Dier

Zie hier.

Wat viel me op?

Op de aller-aller eerste plaats dat het enige niet-vego nagerecht ontbreekt.
Nou ja, nagerecht: ik beschouw het als een nagerecht. "En velen met mij".
Roedjak...

Verder

* Kroketten met gelatine? Net zo erg als die Belgo laatst!
En garnalenkroketten maak je als volgt.
1] Garnalen heel kort koken.
2] Pellen.
3] In het kookwater gehakte ongepelde koken. Zeven.
Dat laatste is het fond waarmee je de roux aanmaakt. Waardoorheen de gekookte garnalen gaan.
En kaas door garnalenkroketten???
En "(nooit margarine)" is relatief. Dobbe kroketten worden speciaal met een speciaal soort margarine gemaakt. "Dat is duurder dan boter meneer".

* Jacobsschelpen (uitstekend! niks "Sint") beter vers?
Tsja.
Moderne vriestechnieken (QLF) vs lang bewaard vers?

* Vongole in water leggen is niet nodig als je ze bij de juiste tiepe koopt.
Is ook nog smaak-verkwistend ook.
Gaan ze open en verliezen ze hun zoute sapjes.
(Pepertje erbij is flauwekul.)


Met dit boek ben ik nog lang niet klaar...
Je kan rennen wat je wil...