woensdag 10 april 2013

Houtduif, haai, Spaans koken



Houtduif met cantharellen

En met aardappelen. Recept uit dat DDR kookboek.

Maak knoflookboter.
Bedenk dat dat nergens naar smaakt zonder zout erdoor.

Een klont knoflookboter in de duif nadat die van binnen en van buiten gepeperd is. Geen zout want zie de volgende regel.
Bardeer met ontbijtspek. Zorg voor wat dikker gesneden spek, of neem dubbele plakken.
Bak heel snel op hoog vuur rondom aan in een droge pan, en laat verder bruinen met wat boter erbij op halfhoog vuur.


(Het spek onder de duif is nauwelijks te zien.)

Rode wijn erbij en gevogeltefond.
Stoof de duif bijna gaar. Hoe lang? Ja, dat hangt van de duif af. 10 minuten voor heel jong (dat is dus niet echt stoven en doe dat op heel laag vuur) tot een uur of twee voor oud spul (stoven met deksel).

Breng de saus op smaak met scherpe mosterd (de scherpte gaat er af door de warmte), roer er de aangebakken cantharellen door en bind de saus met bijvoorbeeld beurre manié.

Serveer met gekookte aardappelen (eten we dat ook eens een keer...)

Die combinatie rode wijn - gevogeltefond is heel mooi!


Culinaria

Vanavond ging ik gestoomde won ton en idem gefrituurd (pang sit, twee maal: zo schrijf je dat) maken, maar ja, daar moet een puree-achtige vulling in, en dat gaat niet met taoge en Quorn. Ff niet nagedacht.
Dat wordt dus een loempia. En ik zet er wonton en pangsit even bij voor de zoekmachines.

Twee technieken trouwens. Driehoek vouwen hier (alle links hier in een nieuw venster), en rechthoek vouwen hier.

Las over dat moleculaire windei Adrià.
"Als het maar nooit eerder bereid, vertoond of gegeten is!"
Misschien moet ie z'n reet dan maar 'ns te voorschijn halen...

NRC over haai.

"Zeepaling dat is haai".
Nou, dat ligt er nog maar aan, dat is heel dikwijls conger. Maar ja, daar heeft die Steketee ("pollak kan je in Nederland niet kopen"; alle vissticks zijn ervan gemaakt...) nog nooit van gehoord.

En "stoof een half uur". 10 minuten maximaal zal je bedoelen, als je van dat dunne spul hebt zoals hij ("snij in sjalotgrote brokken").

Ik maakte dun spul in vingerlange stukken met het vel er nog om in de oven klaar. Ingewreven met ganzevet, en als het half gaar is, er door wat ganzevet gehusselde fruits de mer en champignons omheen.

En nog wat over haai: je kan moten prima bakken of grillen, maar als het roze is ipv wit, dan moet je het wat nastoven.

(Kijk. Dit is praten over een product met ook nog verstand ervan ook.)
(-Goh, dat dat nog bestaat...)


Interesse in shitgerechten met shitnamen?
Zin in een "vegadel"? In "dubbeldekkerbliksem"?
Ga dan pijlsnel naar de Flexitariër hier.

Flexitariër, vegetariër, ík kook veel met eieren en tofu en kaas omdat ik het lekker vind en er wat moois van kan maken ook en leve de variatie. Dáárom eet ik maar een keer in de vijf dagen vlees en vis.

Niet er in trappen dat je dat eBook kunt downloaden, dat is helemaal niet zo. Je kan het online inkijken. Ze willen gewoon je @dres om je te kunnen spammen met "vleesvervangers".
(Dat ik toch vanavond ook een vleesvervanger eet? Ik eet Quorn stukjes naturel. Geen "vegetarische rookworst" of "vegetarische gehaktballetjes" of "vegetarische shoarma" of "pikant gekruide vegetarische hamblokjes" of ...)

Mijn "persoonlijke link" naar het flexanisten, pardon, flexitariër kookboek waar ik "elke keer als ik dat maar wil in kan gaan bladeren", like wow man! hier.


Spaans

Dank PJ.

* Tapas in Nederland hier.
* Een Spanje winkel hier. En daar vond ik iets wat ik al heel lang zoek: een sartén, zie hier.
* En nog een Spaanse winkel hier. Una venta, dat is een herberg op een kruising van wegen. Wij zouden dat een uitspanning noemen. Wat niks met ontspannen te maken heeft, wat veel mensen denken.

Helemaal op eigen kracht vond ik, hoe weet ik niet meer, dit Galicische restaurant hier.

In de Volkskrant een artikel over Ron Blaauw, dat ie geen liflafjes meer kookt maar "simpel en lekker eten".
Jazeker.
Gegrilde jonge prei met gefrituurde hersentjes, gesmoorde aardpeer met krokant kippenvel (daar krijg ik kippenvel van!), créme van caramel met mierikswortel en zeezout...

Vreet 't zelf!