woensdag 17 april 2013

Ingewikkeld koken



Eindelijk vond ik er een.
Een sartén. Mooie zware kwaliteit ook nog.
Ik vond het jammer dat het er geen met (klassiek!) platte bodem was (plaatje webwinkel), maar zie!
Voor zarzuela en zo.
En ze gebruiken het ook om friet te bakken van rauwe aardappel.
Veel gezinnen hebben zo'n ding in de kast staan, met een laag (niet te diep!) olijfolie erin.
Iets tussen ons frituren en ons bakken in.

Beddington en Meus

Die hadden afwisselend in de VK een pagina elke week.
Koken en dat op een nogal strapatsige manier.
Is nu afgelopen. Der is een groentenkok voor in de plaats gekomen. Een Griek. Karpathenkophius of zoiets.
Maar goed. De afgelopen 9 afleveringen.

Beddington

* Blini met zuurkool
"Neem een metalen ring van 10 cm doorsnee en doe er een blini in. Bedek met een flinke lepel van de zuurkool. Neem de kabeljauw uit de rookoven en verwijder het vel. Breek voorzichtig in lamellen en leg een kwart op de zuurkool. Maak nog drie taartjes."
Wie kookt nou zoiets? Niemand toch?
Blinis met boekweitmeel, wat niemand in huis heeft. (Ja, ik... Of een of andere vego die geen kabeljauw eet...)
"Kabeljauwhaas met vel, rookmot, liefst appel"...
"Ikea verkoopt trouwens ontzettend leuke [leuke...] nepkaviaar, helemaal vegetarisch"...


Enorm lekkere puntpaprika...
Zeer fraai fris!

* Geroosterde bananensorbet, gedroogde chocolademousse, kokossaus
(Bent u er nog?)

* Inktvis, paprika gevuld met brandade, belugalinzen, ailoli en inktvissaus
Ja! Dat gaan we maken!
Geweekte en ongekookte of ongebakken bacalao opwarmen in aardappelpuree, gadverdamme.
"Knijp de inkt [van de inktvis] uit de inktzakken [inktblaas, ja] en meng met een theelepel ailoli". Dat is rauw giftige ja! Gottegod wat een kwakers...
"Japanners die buitenlanders mee uit eten nemen geven ze graag inktvis waar ze van griezelen of heel zachte tofu, die je bijna niet met stokjes kunt oppakken. Ook grappig." Hahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!

En nou komt ie. Hou je vast.
"Wanneer at jij je lekkerste inktvis ooit?" -"In Galicië. Octopus."
("Waar at jij je lekkerste kip ooit? In Namibië. Eend.")

* Zeebrasem met gepocheerde oesters, zeekraal en yuzusaus
Yuzu, daar heb je het weer, die Japanse citrusvrucht waarover je bij alle culikwakers struikelt.
"Sojabonenrolletjes: snijd van het filodeeg twaalt stukjes - maatje creditcard. Bestrijk met wat zonnebloemolie en leg er drie[!] bonen op. Vouw in een strakke rol en zet een half uur in de vriezer." Lazer op...
"Vul de tofu-envelopjes [inariage] met de gekookte rijst." Dit is de complete tekst dienaangaande. Dit is super nep. Voordat je inariage (search the blog) hebt leren vullen, wat zeg ik? Hebt leren vulbaar maken, ben je 10 lessen verder. En ik zie een dikke bom als gevulde inariage op de foto. Dat is gelul, dat kan helemaal niet.


Een heel vreemd ratjetoe aan pepers.
Inteelt.
Sommige super mild, sommige superheet.

En nou ga ik eerst even mijn forel uit de oven met tomaat en groene peper en rijst eten.
Ik zie wel of ik nog aan die Meurs of hoe heet ie toekom vanavond...

Meus

Nou vooruit dan.

* Kroketjes [kroketten, kan dat ook?] van varkenswang met gerookte paprikamayonaise
Ik wil niks zeggen, maar toen ik twee maanden geleden varkenswang en ook die Cajun mayo besprak, toen, nou, laat maar. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, Meus.
Hij stooft de wangen met witte wijn, bruine fond en mosterd. Dat kan makkelijker, simpeler, eerlijker én mooier.
"Hak de varkenswangen in de keukenmachine tot draadjesvlees." Wat is dat voor barbarij? Dat ís al draadjesvlees, en dat wordt prut in die machine...Trek het wat met je vingers uit mekaar als je wat smakelijks wilt maken...
Hij paneert ze met paneermeel dat zwart is gemaakt met inktvisinkt. Die had die Beddington nog liggen zeker...
O en Jezus, je moet daarna ook nog olie gaan roken. Lazer op!

* Procureur van scharrelvarken met ratatouille en crème van geitenkaas
Cylinders aardappel gegaard in eendenvet. Waarin ze rechtop helemaal onder staan. Ga er maar aan staan.
Ratatouille met venkel. Ba!
Uien gestoofd met honing... Zeg op z'n minst wat voor honing want dat kan nogal schelen. ("wilde honing")
En wat zijn "erwtenscheutjes" (wel bij de ingrediënten, niet in het recept)?


Ze zijn er weer, die Turkse pruimpjes.
Wat zij ermee doen weet ik niet.
Ik laat ze liggen tot ze rijp zijn en dan zijn ze heerlijk.

* Blanquette van kalf met champignons en gepekelde groente
Kijk, blanquette van kalf met champignons, dat is nou eens super klassiek.
Geserveerd in vol-au-vents! ("Wij noemen dat [in België] een Koninginnehapje". Ach. Wij noemen dat een bouchée à la reine meneer.)
Maar ja, en dan: aardappelpuree uit de passe-vite, de draaizeef...
"Gaar de ui'tjes in de kippenbouillon met wat dashi-azijn [blabla] en giet op de schoongemaakte beukenzwammen". Zwammen, dat wel ja. Groenteboer mag ik een pond beukenzwammen?
En "dashi-azijn (of sherry)", waar slaat dat nou weer op?!

Laat maar.