vrijdag 26 april 2013



"Tofu cakes", gefermenteerde tofu

Tofu, kalfsgehakt, omelet

Tofu cakes, groene puntpaprika, ba pao

Ba, bak, bah, dat betekent deegwaar. Bah mi!
En pao betekent brood. Portugezen waren de eersten die die Chinezen brood lieten zien (met brood bedoel ik gegist brood), dus het Chinese woord voor brood komt uit het Portugees. Pão.
En die Portugezen waren eerder dan die Nederlanders in Indonesië, dus wat die Indonesiërs van hen niet kenden, dat werden Indonesische woorden.
Celana, broek, Pinto, deur; charuto, sigaar; cachumbo, pijp.
Ik heb het al eens verteld...

Die Nederlanders lieten weer andere woorden achter.
Belasting, asbak, slokkie, dat soort dingen.

Maar goed.


Maak simpel gist-brooddeeg van witte bloem.
Wat rijzen, wat terugkneden, wat rijzen.

Snij de tofu cakes klein (verwar "tofu cakes" niet met die gefrituurde tofu-"zakjes"; internet doet dat wel).
Meng met Black bean garlic sauce.

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok...
Groene puntpaprika, masala...
Ietsje Chinese rijstwijn, stoven...
Op zout brengen met Nuoc mam (fish sauce).

Balletje deeg, plat, vulling erop (die tofu), dichtvouwen, stomen.
Serveren met die paprika.

Wow!


Kalfsgehakt, ui, spaghetti, süßer Senf

Om precies te zijn: kalfsgehakt-burgers want het moest met kalfsworst maar die hadden ze niet. Spelt spaghetti met wilde knof van de Jumbo. En die ui, dat waren, zie de foto's, haffeltjes, met beslag gefrituurd. Dat is eigenlijk India's. Bahjee.

Lekker man!

Pasta koken, afgieten.
Ui snijden.
Beslag maken: eigeel, bloem, curcuma mocht je willen, pils, zout.
Olijfolie, ui, knof, iets lombok...


Die spaghetti

Frituur aanzetten.
Haffeltje ui door het beslag, wat uitlekken, frituren, uitlekken op keukenpapier.

Ik maakte hier eerder -vergelijkbaar- nep-ui calamares a la romana, van stevige uienringen.
Je hebt nog iets anders vergelijkbaars: bosjes uiterst dun gesneden uienringetjes door beslag etc.
Dat moeten we nog eens doen (ging niet met deze uien), maar nu maakte ik dus iets "in between".
(Je hebt ook een Hongaarse variant van die nep-ui calamares, dat komt binnenkort ter sprake.)

Die pasta serveren dus, welke pasta wel weer warm gepiept moet zijn (heel lekkere pasta met veel beet, maar die wilde knof sprong er niet echt uit), daarnaast de in die olijfolie-etcetera gebakken burgers van kalfsgehakt, en die uien dingen en, én!, süßer Senf.


Uienringen door beslag halen

Kruidige olie

Dat ben ik weer eens aan het maken.
Duurt een jaar.
Voor over pizza.

Fles Extra Vergine olijfolie.
Iets afgieten.
Flink "chilivlokken" (shit term), soort mét pitjes, erin.
Iets komijnzaad, redelijk wat korianderzaad (heel) en idem selderijzaad.
Dagelijks twee keer omschudden, een maand lang, of nog beter maanden lang.
Niet koel donker zetten tijdens dat omschudden, maar juist lekker warm en in wat licht.


Prachtig toch!
Pessarium ceparium.
En lekker! Wow man!

Ik moest toch wat van die EV olijfolie afgieten?
Wat ermee te doen?
Ei-Experiment.
Kijk, ik eet op brood 's morgens afwisselend vlees, vis en ei. Naast, elke dag, kaas natuurlijk.
Ei nu.
Opgeklopt, flink opgeklopt, met die olijfolie (krijg je een soort mayo!), Tabasco, Worcestershire, en er een platte omelet van bakken. Zo'n ding als voor reepjes snijden voor over de nasi zeg maar. Maar hier dus een dikke platte, geen dunne platte.

Lekker hoor!
Luchtig!
Maar pas op, om onduidelijke redenen bakt het nogal makkelijk vast in je pan, Tefal of geen Tefal.


Kalfsburger, gefrituurde ui, pasta, zoete Beierse mosterd

Wat een dag vandaag zeg...

* Voor dag en dauw huisarts voor experiment bloeddrukvariatiemetingsinstrument.
* Politie, om informatie over zogenaamde "verklaringen" van een verhuurder.
* Bespreking gemeentehuis vrijwilligerswerk bedrijfjes helpen opstarten.
* Vervolg politie. "Verklaringen niet door politie afgegeven" (wel natuurlijk, maar ze kunnen zich niet permitteren dat toe te geven). De wijkagent zal contact met me opnemen. Waw, you made my day!
* Stadhuis, halfjaarlijkse attestatie de vita voor mijn Frans pensioen (€ 16,- / maand!).
* Frituurvet wegbrengen wat ik al die tijd meesleepte (je zag regelmatig mensen snuivend denken Wat ruik ik toch?), fles Marques de Riscal 2010 kopen, postkantoor.
* Trein. Bus.
* Fiscus. Krijg 500+ terug over 2009 (niet verrekende ziektenkosten Frankrijk) en 600+ foutievelijk niet gerekende zelfstandigenaftrek 2011. En misschien ook nog bijna 400 inkomstenbelasting 2009 omdat ik in Frankrijk al betaalde. Maar ja. Waar zijn de papieren. Maar ja, je kan het ook "aannemelijk maken"...
* Stripmuseum, album Dirkjan; McDonalds, cheeseburger.
* Kijkshop, vergelijken minisets Philips en Akai (Aux-in of niet?)
* Van Erp bierwinkel, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Rodenbach en Liefmans Goudenband.
* Huis de Beurs, thee.
* Markt. Halloumi, Trappistenkaas.
* De Slegte. Twee pillen van elk 800 pagina's, twee keer super interessant: The History of Fast Food, en 300 Years of Kitchen Utensils.
* Der Witz, thee.
* De Kale Jonker, meerdere glazen rode wijn...
 
* En, én!
Hoorde ergens, en herinnerde me daardoor weer, het fantastische, het waanzinnige, het, maar nee, kijk en luister liever zelf hier!

En terwijl ik nog zó van plan was om na Huis de Beurs meteen naar Huis van Thiel te gaan...
Edoch.


Van Mao weet ik nu alles.
Groene stinkende plaque, stinkende kleren, vier meiden van 15 in zijn bed, 70 miljoen doden...
Hierboven boek 2, 900+ pagina's, daarvoor las ik boek 1 hier, 800+ pagina's.

Wat ik niet over Mao weet, dat is de moeite van het weten niet waard...