maandag 7 april 2008

Bier?


Ik hou helemaal niet van bier...
Nou ja, wel van de onderstaande bieren.

Gueuze. Als het warm is.

Hier. Links in nieuw venster zoals altijd hier.



Ik hou overigens niet van dat Gueuze met fruit, bv. Kriek.



Maar je kan er wel wat moois mee maken:
Sorbet van kriek
Kriek, niet teveel suiker en wat citroensap.
Verder als een normaal sorbet-recept.
Hier.

Of
Kriek-fondue
Maak een kaasfondue met twee op een "Hollandse Gruyère" of Leerdammer of Emmentaler en Roquefort.
Gebruik Kriek in plaats van witte wijn.
Fondue: hier.

Wat ik ook wel drink, als ik later op de avond geen zin meer heb in een borrel, is Guinness:



Er mee koken?
Beef in Guinness.

Uhh, je hoort wel zeggen, bv. door de eigenaresse van het plaatselijke Ierse restaurant in Hotel Holt in Zuidhorn, dat je Irish stew niet met Guiness maakt, maar toch maar toch maar toch...

Pils heb ik nooit gedronken, op een soort na:



Maar ook dat drink ik niet meer. Mijn maag kan niet tegen pils en koffie.

Nog eentje.



Ik drink het niet, maar:
Gehaktballetjes in varkensnet, gestoofd in Leffe (Luik)
In Frankrijk heet dat Crépinettes, in Engeland Faggots.
Varkensnet is het buikvlies van een varken.
Tijdig bestellen bij de slager; neem er meteen een paar meer, was ze goed schoon, laat uitlekken en vries in, bijvoorbeeld voor als je paté gaat maken.
Gehakt aanmaken, stukje net uitsnijden, balletje gehakt erop ter grootte van een klein ei, in dat net wikkelen en rondom aanbakken in boter.
Wat vloeistof erbij (donker bier bijvoorbeeld; in Luik doen ze het met Leffe) en af en toe draaiend gaar stoven.
Enorm lekker, want alle smaak blijft door dat net in het vlees.



Nog een, tot slot.
In bier gestoofd konijn
Bak stukjes konijn rondom bruin in boter, en voeg halverwege ui en knoflook toe.
Voeg op laag vuur Leffe of Grimbergen of Rodenbach toe, laat aan de kook komen en laat op laag vuur en met een deksel op de pan garen.
Kook zonder deksel de vloeistof in en proef op zout en peper.



Rodenbach dronk ik vroeger ook, verdomd. Maar ja, waar kom je dat tegenwoordig nog tegen?



Ook een soort Kriek? Is al zo lang geleden...



Nicole Monique Rodenbach, 6-2-71 / 19-11-95