Au plaisir du chartreux
En ik herhaal het nog maar even:
Kaas en eieren zijn minder milieubelastend dan vlees
Dus trap niet in die shitverhalen van die lui (Wakker Dier, Partij van de Dieren) die roepen dat je vagoterisch moet eten, terwijl ze je stiekem vagonist willen maken!
Kachkéis
Luxemburg
Kookkaas, oftewel kaas die je niet rauw kan eten
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Je kan het ook maken van Harzer Käse
Zie hier
Wrijf de bodem van een sauspannetje in met knof
Maak een bodempje water erin warm
Los daar blokjes Kachkéis in op
Roer er eigeel door
Serveer op toast met een groene salade ernaast, of gratineer er gare krieltjes mee (strooi er als je Harzer gebruikt dan ook wat vers gebroken kummel over, als die er niet al in zit)
Chabi
Kaassoep
Duitsland
Bak kalfsgehakt aan in wat maisolie en bak het rul
P/z, en ook in heel dunne reepjes of ringetjes gesneden ui erbij; idem knof
Flink groentebouillon erbij, en een flinke scheut witte wijn (Duits droog, of Elzas), en het aanbaksel losroeren
Kaas in de soep raspen; denk aan Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller
Denk aan combinaties zoals voor kaasfondue
De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat water aan met maïzena en bind daarmee de soep
Eventueel net als bij kaasfondue met wat Kirsch of zo
Bind niet té dik!
Proef weer op p/z en eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat.°
Serveer met heel mooi boerenbrood
In de soep kan je ook champignons verwerken
Bel paese
Je hebt er ook enorm lekkere smeerkaas van
Kaas-empanada
Maak een empanada en vul met kleine blokjes makkelijk smeltende maar wel redelijk harde kaas, fijn gesnipperde rauwe sjalot en blokjes appel
Voeg ook fijngesnipperde knof toe en paprika-poeder
Leg op plakjes empanada-deeg, vouw en plak dicht, en frituur of bak in de oven
Empanada-deeg
Drie recepten; iedereen weet het altijd beter.
250 gram bloem en vier eetlepels olijfolie door elkaar werken, vier eetlepels melk erdoor werken en wat citroensap, en dan nog zoveel bier als noodzakelijk is om een goed deeg te krijgen
Werk er ook bakpoeder door en zout
250 gram bloem, zout en cayennepeper; 75 gram boter of reuzel (beter reuzel) erdoor werken; met wat ijskoud water er deeg van maken en dat goed koelen
250 gram bloem met 60 cc. melk en 60 cc. olijfolie en zout; ijskoud water weer
Pecorino dauno
Acelgas
Een Spaanse, paksoi-achtige groente
Gebruik dus paksoi
(Acelgas heeft een duidelijker scheiding tussen steel en blad)
Stronken kort gaarkoken, en die dan met béchamel erop en kaas daarop gratineren, of die kaas door de saus, kaassaus dus
De bladeren kan je kort gesneden rauw tussen de stronken werken in de ovenschotel
Robiola la rossa
Broodje Alicante
Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis
Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knof (beide eventueel eerst kort in olijfolie gebakken), daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis
Bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas (In Spanje Arias uit de supermarkt)
Serveer met pepers uit de pekel (guindillas, of neem jalapeños of zo uit de super)
San Simón
Dit soort kaas uit Galicia dat is een tetilla, tietje
Wordt gemaakt in een trechter, vandaar die tepel
Eerder genoemde Arias maakt een jonge soort, werkelijk uitstekend
Tot slot
Kaassaus
Nou ja, kaassaus...
Ik ga kriel gratineren, en dat doen we op twee fantastische manieren
Met komijnekaas en met rookkaas
De komijn jong belegen!
Kriel 3/4 gaar gekookt!
Béchamel maken maar ook met witte wijn
Daar kaassaus van maken
Ook mosterd erdoor
Daarmee gratineren
Serveren met citroenpartjes
Of kaassaus maken op de manier van fondue
Zie die kaassoep hierboven, maar dan dus dikker
En minder bouillon en meer wijn
Ook mosterd en citroen
Of mosterd met witte wijn losroeren en daar de kriel doorhalen
Ovenschotel en dan gewoon flink plakjes (niet raspen) kaas over die kriel
Citroen weer!
Le Bessous
Huiswerk
Zoek op "lola bloemendaal" (mét de aanhalingstekens) en vertel welk voorwerp Sylvia Witteman niet in huis had