zaterdag 6 juni 2020

Uit de krant weer



(Foto's van klassieke Franse soepen, van Wiki)
Consommé


De Telegraaf


Het zijn wat oudere knipsels maar dat maakt niet uit.

Voorbeelden van (meestal) rare en (soms) goede culinaire praat, daar gaat het om


Wilbrink

Over het boek van Jeff Keasberry ("Kaasberry schrijft hij)
Dat heeft Jeff overgepend uit het boek van zijn oma, een antiquarisch peperduur boek
Goed: veel prei bij het bouillon trekken

"worstvlees" gebruiken in tomaten-vleessaus
Wat is dat toch altijd met dat worstvlees?
Dat is niks anders dan vet aangemaakt gehakt
Dat maak je toch zelf!
En dan pannenkoeken bakken van eieren met boekweit en piccalilly, flikker op!

En daar heb je hem weer!
Tonijnsalade van tonijn op water...

"gedroogde gerookte jalapeñopepers"
Dat heet chipotle

Abon daging uit dat kookboek van die Lonny
Runderstoof
Heeft niks met abon, "apenhaar", te maken



Gevogeltebouillon


"Mariette van Tuyl heet een missie"

Het moet gezond!
Maar wel "2 zakjes Klop-Fix" gebruiken...

"Natuurlijke suikervervangers als bananen en vijgen"
Alsof daar ook niet gewoon suiker in zit...

"koekjes van havervlokken"
God God wat een volk...

Spring Godverdomme in de gracht of zo met je havervlokken...



Digna Kosse

Alleen van die naam krijg je al een jeukende hoofdhuid

"Foodcurator"
"Docent aan de Design Academy"
Nou dan weet je het wel...

"Ze gaf aan oude eettradities een eigen draai"
God Maria en Jozef te paard...
"Urkse stamppot met stoofpeertjes en spek toverde ze om tot de hippe snack flammkuchen"

Kunnen ze die mislukte doos niet gewoon ff de Urker haven in stampen?
Digna Klotse!



Vissoep



Het ene na het andere kwaakhoofd



Jeroen Thijssen

"Er bestaat geen blauw voedsel"

En blauwe kalamata olijven dan?
En blauwe mais dan?
En huitlacoche dan?



Arjen Smit

Die Anerikaanse rivierkreeft prefereert boven Europese

Dat krijg je met een dubbel kunstgebit...



Gerda Langeberg

Maakt puddingtaart

"Dan hoeven mijn klanten daarvoor niet meer naar Frankrijk te rijden"

("Want Telegraaf lezers zijn toch half debiel")



Ottolulghi

"Ik begrijp niet waarom ik zo populair in Nederland ben"
Omdat geen hond hier kan koken natuurlijk!

Joris Bijdendijk, van dat flauwekul nep-restaurant Rijks
"Hij [die otto] deed er drie kwartier over om uitjes te bakken, maar het werd er wel beter door"

"Hij gebruikte parelgerst"
Parelgort, ja



Linzensoep met foie gras



Boekbespreking



De Nordic kitchen

"wildplukken, zelf maken en duurzaamheid"

"Heeft het een harde of een slappe kaft?"
-"Een slappe kaft"
"Mooi! Dan kunt u het oprollen en dan weet ik er een enorm goede plek voor!"



Jamie Oliver's christmas cookbook

"Veel vegetarische en veganistische gerechten, toetjes en drankjes"

You made my day!



Lessen in lekkers

"Er is denk ik niemand in Nederland die ons culinair talent zo goed in de peiling heeft als Mac" [Smak van Dinter]

Een suffer, saaier, slaapverwekkender boek kreeg ik nooit onder ogen

Het is dan ook als een nachtkaars uitgegaan en in de ramsj gekomen

Uitgeverij Fontaine natuurlijk
Als je culinaire shit kwijt moet, dan moet je daar zijn!



Velouté van champignons met room
Rare kwak