maandag 29 juni 2020

Fraaie recepten



Drie delen
Het product, De basis, Het gerecht
Goud op snee, peperduur, en erg matig
Wichtigmacherei



Tonijn, gegrild


Dat kan dus niet met tonijn uit blik, wat trouwens geen echte tonijn is maar "White tuna" (omdat het bij koken wit wordt), Skipjack, Bonito

Wrijf rode tonijn-steaks in met olie en gril ze (of bak ze in een goed hete oven)

Bak in boter gesnipperde sjalot en knof, werk er citroensap en fijngehakte kappertjes door, en laat één minuut op laag vuur staan

Serveer bij de vis, die u vóór het serveren z/p't


Surtout faites simple, zei Escoffier
Hou het vooral simpel

En Brillat-Savarin schreef De dingen moeten smaken naar wat ze zijn



Als eerste verscheen De basis (de basis technieken)
Daarna het product, zie hierboven
Dat is dus deel 2, maar dat moet natuurlijk deel 1 zijn...
Slecht Nederlands ook nog, nou ja, raar Vlaams
"Twee botten asperges", van botte, bundel
Foto "Slierasperge": dat is geen slierasperge, dat is korenaar asperge
"Varkensdarmnet" (varkensnet, ja) is geen crépinette, maar crépin
Crépinette is wat je ervan maakt



Wafels


Wafelbeslag: meng 500 gram patisserie-bloem met 250 gram witte basterdsuiker, vier eieren, vanille-suiker (echte!) naar smaak, 6 gram bakpoeder, 3 gram baksoda  en wat zout

Kneed er 250 gram zachte kamertemperatur-boter door

Bak de wafels in een ingevet en goed heet wafelijzer

Bestrooi ze met poedersuiker


Dit zijn Luikse wafels
Brusselse worden van deeg gemaakt

Je hebt ook Vlaamse wafels
Ook wel Huishoudwafels genoemd
Niet 6 x 4 gaten maar 7 x 4



De basisbereidingen
Dat je aromaten in het water waarmee je stoomt moet doen
Enkele regels verder "Stomen voegt geen smaak toe"
Drogen van groente moet "bij 90 tot 100 graden"
20 tot 40, ja


Watergruwel


Breng 500 cc water aan de kook met wat zout, 50 gr snelkookgort, 60 gram krenten, 60 gram rozijnen, een half (in de lengte gebroken) kaneelstokje, enkele stukjes dungesneden citroenschil (gebruik natuurlijk alleen het gele deel) en drie kruidnagels

Laat het mengsel een half uurtje heel zacht doorkoken met een deksel op de pan

Voeg daarna bessensap en suiker toe naar smaak

Bind eventueel met maizena



"Blanke fond bevat veel gelatineus merg", de kletsmajoren...
Recept gazpacho maar geen woord over de verplichte uitgebreide garnituur



Tagliatelle met paddenstoelen


Gebruik liefst half witte en half groene tagliatelle

Zet de tagliatelle op

Maak paddenstoelen schoon, snijd ze in niet te kleine stukjes en sauteer ze in iets boter

Haal ze uit de pan en bewaar het sauteervocht apart

Bak gesnipperde sjalot in een schone pan in ietsje boter kort aan

Giet er de sauteervloeistof bij en een scheut room; breng de saus op smaak met peper en Japanse sojasaus

Laat de saus inkoken op niet al te hoog vuur en roer er dan op laag vuur dikke Bulgaarse yoghurt door

Breng roerend op temperatuur en laat weer inkoken

Proef op z/p

Warm de paddenstoelen op in de saus en serveer die over de tagliatelle



"Griekse salade" met ijsbergsla, flikker op
Falafel met gekookte kekers...
"Pasta alla vongole", alle, ja
En "garnaalkroketten" (garnalenkroketten, ja) zijn niet ruitvormig maar rechthoekig 


Tarbot met prei en kokkels


Maak prei met room maar maak het iets te droog; hou warm op laag vuur

Stoom tarbot-filets of bak een uitgehaalde tarbot of griet in boter

Breng de prei aan de kook maar let op aanbranden

Was de kokkels en doe ze bij de prei; laat ze roerend openen

Serveer de prei bij de tarbot



"Rog met Beurre noisette", niks Beurre noisette, Beurre noir
"Brandade van stokvis", van zoutevis, ja
Dat een Bouchée à la reine zónder het bladerdeegbakje Vol-au-vent heet, kan het nóg meer stupide...


Prei met room


(Laatst al gepubliceerd)



Bak op half hoog vuur in boter gesnipperde ui aan, met knof

Voeg flink fijngesneden prei toe en roer even om op hoog vuur

Voeg een scheut lamsbouillon toe (blokjes bij de Marokkaanse of Turkse winkel) en wat witte wijn

Kruid met p/z, rozemarijn en basilicum, laat aan de kook komen

Laat dan de prei op laag vuur en met een deksel op de pan garen

Als de prei gaar is: zonder deksel op hoog vuur de bouillon zowat helemaal inkoken en van het vuur af crème fraiche door de prei roeren

Proef op p/z