woensdag 3 juni 2020

Nog één keer bonen



Flageolets (Jumbo) met ui en verse knof



Nog net vóór de zomer



Tuinbonenpeulen en -peultjes

De peultjes soms bij de betere Turk



Je kan ook onvolgroeide tuinbonen plukken, wat trouwens aan te raden is als er teveel aan de plant zitten

In stukken snijden en koken als Sugar snaps

In Nederland gooien we de peulen van tuinbonen weg, maar die zijn prima te gebruiken, zeker als het niet al te grote peulen zijn

Snijd ze in ruitjes en kook ze mee met de bonen



Tomates provençales
Deze van Tasty Tom


Kikkererwten met sardien

Makkelijk, lekker, goedkoop



Week en kook kikkererwten (of koop een blik)

Giet ze af en bewaar de vloeistof

Bak in olijfolie wat ui aan met wat later ook wat knof

Kruid op laag vuur met komijn, korianderzaad, venkelzaad en p/z

Leg een zeef op de pan en schud daarin een blikje sardines (of pilchards of haring) op tomatensaus leeg

Giet een scheut Fino over de visjes

Haal de zeef van de pan, roer om en laat aan de kook komen met een flinke scheut van de lekvloeistof

Laat even doorkoken, doe er de kekers bij, roer om en laat weer aan de kook komen

Breek de visjes in stukjes, roer ze door de bonen en laat ze even warmen



Lamskoteletten
Vlielands jong lam van de Prés salés
Van de zoute weiden


Bonenpuree-salade

Italië



Witte bonen koken, afgieten, pureren

Plakken tomaat snijden, en bestrooien met ietsje zout

De bonen mengen met wat gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, zeer fijngehakte knof, fijngehakte platte peterselie, olijfolie (tot smeuïg) en citroensap

Turkse slabladen, Roma sla, op borden, die puree daarop, daarop die tomaten, en bestrooi dan met ietsje zeer fijn gehakte en uitgelekte peperoncini uit de pekel (die potten met grote groene pepers)



Koteletten bakken met veel boter
Jus maken
Over de flageolets (hier nog niet gedaan)


Flageolets op de manier van Parijs


Week de flageolets (dit recept niet met flageolets uit blok maken)

Kook ze zoals bonen iha, maar met in ieder geval een of twee halve uien, knof, stukken winterwortel en bleekselderij, peterselie, tijm, bonenkruid en laurier

Verwijder ui en laurier

Bak in boter gesnipperde knof en sjalot, en voeg zonder de boter toe aan de bonen, samen met stukken vochtvrije tomaat

Laat de bonen nog vijf minuten op het vuur staan, af en toe omroerend

Maak jus van de boter