Flageolets (Jumbo) met ui en verse knof
Nog net vóór de zomer
Tuinbonenpeulen en -peultjes
De peultjes soms bij de betere Turk
Je kan ook onvolgroeide tuinbonen plukken, wat trouwens aan te raden is als er teveel aan de plant zitten
In stukken snijden en koken als Sugar snaps
In Nederland gooien we de peulen van tuinbonen weg, maar die zijn prima te gebruiken, zeker als het niet al te grote peulen zijn
Snijd ze in ruitjes en kook ze mee met de bonen
Tomates provençales
Deze van Tasty Tom
Kikkererwten met sardien
Makkelijk, lekker, goedkoop
Week en kook kikkererwten (of koop een blik)
Giet ze af en bewaar de vloeistof
Bak in olijfolie wat ui aan met wat later ook wat knof
Kruid op laag vuur met komijn, korianderzaad, venkelzaad en p/z
Leg een zeef op de pan en schud daarin een blikje sardines (of pilchards of haring) op tomatensaus leeg
Giet een scheut Fino over de visjes
Haal de zeef van de pan, roer om en laat aan de kook komen met een flinke scheut van de lekvloeistof
Laat even doorkoken, doe er de kekers bij, roer om en laat weer aan de kook komen
Breek de visjes in stukjes, roer ze door de bonen en laat ze even warmen
Lamskoteletten
Vlielands jong lam van de Prés salés
Van de zoute weiden
Bonenpuree-salade
Italië
Witte bonen koken, afgieten, pureren
Plakken tomaat snijden, en bestrooien met ietsje zout
De bonen mengen met wat gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, zeer fijngehakte knof, fijngehakte platte peterselie, olijfolie (tot smeuïg) en citroensap
Turkse slabladen, Roma sla, op borden, die puree daarop, daarop die tomaten, en bestrooi dan met ietsje zeer fijn gehakte en uitgelekte peperoncini uit de pekel (die potten met grote groene pepers)
Koteletten bakken met veel boter
Jus maken
Over de flageolets (hier nog niet gedaan)
Flageolets op de manier van Parijs
Week de flageolets (dit recept niet met flageolets uit blok maken)
Kook ze zoals bonen iha, maar met in ieder geval een of twee halve uien, knof, stukken winterwortel en bleekselderij, peterselie, tijm, bonenkruid en laurier
Verwijder ui en laurier
Bak in boter gesnipperde knof en sjalot, en voeg zonder de boter toe aan de bonen, samen met stukken vochtvrije tomaat
Laat de bonen nog vijf minuten op het vuur staan, af en toe omroerend
Maak jus van de boter