woensdag 24 juni 2020

Spanje





Ik kocht weer eens een partij spul bij Pacomer


Pacomer komt van pa'comer komt van para comer, om te eten

Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Vandaag besteld, morgen in huis met koelelementen in koelbox, en geen corona gelul van vertragingen


Hierboven Cecina

Berglucht gedroogd rundvlees

Vergelijk Viande des Grisons / Bündnerfleisch, of Bressaola of Nagelholt

Deze cecina komt uit Léon, en daar maken ze goeie, van voornamelijk rundvlees

In Huesca maken ze cecina van van alles en nog wat
Ezel, gecastreerd schaap, vos, veulen, verzin het maar
Ook lekker hoor!




Verse chorizo

Dat werkt echt totaal anders in stoofschotels of zo dan droge chorizo

Ik ga de helft lekker zachtjes bakken in olijfolie, en dan in die olie aardappelen bakken

Eerst in die olie sepjes snijboon sauteren
Die snijboon separaat garen in bouillon

En de andere helft gaat in een ovenschotel met bonen en tomaat
Grote bijna gare witte bonen  (soissons of cannellini) en Tasty Tom

Like wow man!




Compango asturiano

Bloedworst, chorizo en lacón

Die lacón, dat is met kruiden gepekeld spek

Lang langzaam stoven met fabada bonen, lange grote witte bonen uit Asturias

Verkopen ze ook bij Pacomer

Wortel, selderij, prei, ui, knof, peterselie ook erbij

Fabada asturiana!




Jamón de Teruel

Ham uit Teruel

Je hoort veel roepen dat die pata negra de lekkerste Spaanse ham is

Eerst maar eens Jamón de Teruel proeven, zou ik zeggen

(Ik heb een tijd in Teruel gewerkt; prachtige stad, enorm aardige gecultiveerde mensen, maar ja, 's ochtends naar de markt en dan is het 6 graden, en 's middags is het richting 40, daar kan ik niet tegen)




Migas de bacalao

"Afvalstukjes" zoutevis

Het mooiste is ze hakken (wat met een gewoon stuk bacalao erg moeilijk is), kort ontzouten (want dat gaat dan snel, en je moet niet alle zout kwijt zijn want dan smaalt het nergens meer na), heel kort koken

Met aardappelen en paprika

Met rijst en haricots verts

Met pasta (Alicantijnse fideus) en uien




Mojama

[mochammA]

"Rauwe ham" van tonijn

Heel dunne plakjes, enorm lekker
Ietsje olijfolie, ietsje citroen...

Of plakjes > stripjes > kruimels en dan over pasta met wat zure room!




Sobrasada

Zeg maar een chorizo spread

Wat moet ik er anders over zeggen dan dat het heerlijk is op versgebakken stokbrood?




Tortas de aceite

Crackers met (olijf)olie

Deze met sesam en zeezout

Die met sesam, anijszaad en zeezout zijn ook erg lekker

In feite zijn tortas matze