Ik kocht weer eens een partij spul bij Pacomer
Pacomer komt van pa'comer komt van para comer, om te eten
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Vandaag besteld, morgen in huis met koelelementen in koelbox, en geen corona gelul van vertragingen
Hierboven Cecina
Berglucht gedroogd rundvlees
Vergelijk Viande des Grisons / Bündnerfleisch, of Bressaola of Nagelholt
Deze cecina komt uit Léon, en daar maken ze goeie, van voornamelijk rundvlees
In Huesca maken ze cecina van van alles en nog wat
Ezel, gecastreerd schaap, vos, veulen, verzin het maar
Ook lekker hoor!
Verse chorizo
Dat werkt echt totaal anders in stoofschotels of zo dan droge chorizo
Ik ga de helft lekker zachtjes bakken in olijfolie, en dan in die olie aardappelen bakken
Eerst in die olie sepjes snijboon sauteren
Die snijboon separaat garen in bouillon
En de andere helft gaat in een ovenschotel met bonen en tomaat
Grote bijna gare witte bonen (soissons of cannellini) en Tasty Tom
Like wow man!
Compango asturiano
Bloedworst, chorizo en lacón
Die lacón, dat is met kruiden gepekeld spek
Lang langzaam stoven met fabada bonen, lange grote witte bonen uit Asturias
Verkopen ze ook bij Pacomer
Wortel, selderij, prei, ui, knof, peterselie ook erbij
Fabada asturiana!
Jamón de Teruel
Ham uit Teruel
Je hoort veel roepen dat die pata negra de lekkerste Spaanse ham is
Eerst maar eens Jamón de Teruel proeven, zou ik zeggen
(Ik heb een tijd in Teruel gewerkt; prachtige stad, enorm aardige gecultiveerde mensen, maar ja, 's ochtends naar de markt en dan is het 6 graden, en 's middags is het richting 40, daar kan ik niet tegen)
Migas de bacalao
"Afvalstukjes" zoutevis
Het mooiste is ze hakken (wat met een gewoon stuk bacalao erg moeilijk is), kort ontzouten (want dat gaat dan snel, en je moet niet alle zout kwijt zijn want dan smaalt het nergens meer na), heel kort koken
Met aardappelen en paprika
Met rijst en haricots verts
Met pasta (Alicantijnse fideus) en uien
Mojama
[mochammA]
"Rauwe ham" van tonijn
Heel dunne plakjes, enorm lekker
Ietsje olijfolie, ietsje citroen...
Of plakjes > stripjes > kruimels en dan over pasta met wat zure room!
Sobrasada
Zeg maar een chorizo spread
Wat moet ik er anders over zeggen dan dat het heerlijk is op versgebakken stokbrood?
Tortas de aceite
Crackers met (olijf)olie
Deze met sesam en zeezout
Die met sesam, anijszaad en zeezout zijn ook erg lekker
In feite zijn tortas matze