zondag 28 juni 2020

Koken voor 350 man



Ik heb het nog niet gelezen
Maar het is vrees ik veel geklets


En in je eentje...


Koken voor 350 man in je eentje?


Dat is helemaal niet zo'n klus als je

A] de juiste keuken hebt, en

B] verstand hebt


En 350 of 150 of 50, dat maakt allemaal niks uit



Schitterend van eruditie!



Je moet veel verschillende apparatuur hebben


Om veel verschillende dingen tegelijkertijd klaar te kunnen maken
 


Grote dubbelwandige ketels

En twee soorten ook: met en zonder draaivork

Als je er "zwaar" spul in kookt (rijst, bonen) dan zakt dat naar beneden, drukt zich tegen de bodem en bakt aan

Dat met draaivork dus, die ook spul op de bodem omhoog werkt

Aan de onderkant van die ketels een forse kraan
Onder die kraan een rooster, wat uitkomt op het riool
Daar zet je een fors vergiet op
Kraan open, rijst of bonen of... in dat vergiet
Kan je het ook nog daar koud spoelen



Ook nog niet gelezen
Nou ja kort
Heel aardig lijkt me
Verhalen én recepten
(Als dit geen kathedraalnicht is dan vreet ik een bezem)



Kruisbranders

Om grote pannen op te zetten

Daarin kook of pocheer je spul wat kort in het hete water moet zijn



Ovens

Natuurlijk wel met de juiste grote sleeën erbij



Een steamer

Gaatjesbak
Zak Bonduelle diepvries groente
Bouillonpoeder en peper erdoor
Lekbak eronder



En gewone pitten natuurlijk

Om te bakken...



Schitterend!


Maar goed


Dat was in Wageningen, die 350 man

Studentensociëteit Franciscus Xaverius

Drie weken invallen

Maandag 275 man, dinsdag 350, woensdag 300, donderdag 250, vrijdag 175


Twee voorgerechten waarvan één vego
En één warm één koud

Eén hoofd vlees of vis, één vego

Twee selecties uit aardappelen, bonen, rijst, pasta, pie-pizza...

Twee groentegerechten

Eén extra iets (sausje, salade'tje...)

Een nagerecht (naast fruit)



Heel aardig


Je moet een mooi weekmenu presenteren, want die worden gepubliceerd, naast die van alle andere studentenverenigingen die allemaal óók een mensa hebben

Het is heel erg hard nadenken
Hoe dat allemaal in die keuken
Hoe ten opzichte van die veranderende hoeveelheid eters per dag
Niet tomatensoep op dinsdag en tomatensaus op woensdag
Hoe de verhoudeing tussen vego en niet vego?
Hoe de verhouding tussen warm vóór en koud vóór (en de consequentie voor je opslagruimte)

En het was natuurlijk mijn eer te na om niet perfect te produceren...