zaterdag 13 juni 2020

Pruimen



Enkele recente aanwinsten vandaag
Dit is een lullig gepresenteerd boek (lang voorwoord Elizabeth David...)
Wel vertaald maar niet vermeldend uit welk(e) boek(en)
Dat is schandalig
Dat is een beetje op eigen conto schrijverij
Ze zou wel willen dat ze de sprankelende intelligentie en humor van De Pomiane had...



Ze zijn er weer!

En abrikozen ook!

Daarover overmorgen!



Pieterman met pruimen


Pak licht gezouten en gepeperde filets in zuringbladeren en stoom de vis gaar

Warm crème fraïche op in een sauspan en laat indikken met een scheut pruimen-brandewijn

Breng op smaak met z/p

Serveer met de vis, en garneer met truffel, en partjes kort gesauteerde niet te zoete pruimen

Kleine pruimen halveer je en blancheer je



Dit is wow...
Dit blaast alle andere culinaire dictionnaires weg
1.460 pagina's dundruk en dik bedrukt
Ook basisbereidingen bij de lemma's


IJs van drie soorten pruimen

Maakte ik vorig jaar



Drie bolletjes naast mekaar

Groen, rood en zwart

Dat groen was van Betuwse pruimen, maar kan ook met kwetsen, wat nóg lekkerder is lijkt me (Poolse winkel)

Rood van wat gerimpelde wijnpruimen; dus kopen en op een koele plek laten liggen tot ze wat gerimpeld zijn

Zwart van gedroogde pruimen

Recept: zoek in dit blog op vruchtenijs



(Moeilijk te fotograferen)
Een groter culinair werk bestaat niet


Pruimen-broodtaart


Kook een kilo ontpitte pruimen met het rasp en het sap van een sinaasappel, kaneel, kruidnagel en 150 gram bruine suiker in een pan met een deksel erop en op laag vuur en op een plaatje, tot de pruimen geprakt kunnen worden

En prak ze dan dus

Beleg een diepe ovenschotel met beboterde sneden mooi boerenbrood, pruimenspul, brood etc

Bak 25 minuten op 160 graden.



Heel aardig!


Rollade met groenten en (gedroogde) pruimen

Garnituur voor een rollade



Doe gedroogde pruimen in kokend water, laat het water weer aan de kook komen, neem de pan van het vuur en laat acht uur staan
Verse pruimen: sla dit over

Karameliseer lente-ui en/of mei-knolletjes en of stukken winterwortel (koken in weinig water, tegen het eind suiker en boter erbij, roerend droogkoken)

Haal uit de pan en houd warm

Giet, op hoog vuur, een scheut Nolly Prat in de pan en schraap de aanbaksels los

Zet het vuur lager en warm de (uitgelekte als gedroogde gebruikt) pruimen (gehalveerd als verse) op in de pan

Haal de pruimen uit de pan, houd warm, en voeg crème fraïche toe; laat inkoken tot sausdikte

Serveer de groenten, de pruimen en de saus bij schijven rollade



Nog niet gelezen


Gepocheerde pruimen met ijs


Het mooste werkt dit als je verschillende soorten pruimen kunt kopen

Breng water aan de kook en mik er de grootste soort pruimen in

Als het water weer kookt gaat de volgende soort erin

Et c.

Alles afgieten, koud spoelen

Halveren en ontpitten (en bedenk dus dat je pruimen koopt met losse pit; Betuwse, Reine Claudes, Reine Victoria, kwetsen...

Iets warmen in de magnetron en serveren bij roomijs met een sausje wat je ff snel hebt gemaakt van een pot pruimenjam, een flinke scheut witte wijn, een scheut Slivovitz, wat peper en wat zout



Nog niet gelezen
Wel gezien dat het een degelijk stuk werk is
Pellaprat is erg goed en niet hoogdravend