woensdag 10 juni 2020

US Food




Drie broodjes
Twee pizza's



Ik lees momenteel

The Food Encyclopedia

Erg erg goed

Toronto 2004, 700 pagina's


Heel mooi de wereldkeuken beschrijvend in meer dan 8.000 lemma's
Gerechten, ingrediënten, technieken, auteurs...

Lemma's: Avondkoffie, Bami goreng, Bitterkoekjespudding...
Borecole: "From the Dutch Boerenkool, meaning 'Peasant's cabbage'"


Die drie broodjes en die twee pizza's vond ik in dat boek




Submarine


Ook wel Hero (sandwich), Sub, Wedge, Hoagie, Grinder, Spukie

"Cold cuts" (ham, worst...), kaas, sla, tomaat, pickles, olijven, pepers en mayo

Ook bv. aubergine (dan met Parmezaan)

Submarine: de vorm

Hoagie is de Philadelphia naam/uitspraak voor de New Yorkse naam Hero
Hero: Van Herald Tribune?

Grinder: dokwerker

Wedge; sandwich van stokbrood

Spukie van Spuccadella




Poor Boy


New Orleans

Oorspronkelijk sandwiches uitgedeeld aan de stakende street car workers, toen ze vervangen gingen worden door bussen en dus ontslagen werden, the poor boy's
1925
Bekende restauranthouders deelde ze uit, mensen die vroeger street car worker waren geweest
"We are with you till hell freezes, and then we will furnish blankets to keep you warm"

Later was het niet bepaald Poor Boy spul meer, en trouwens: het betekent enkel nog een open gesneden pistolet

Vulling: u zegt het maar

Popi: gebakken oesters (zie de foto) of garnalen tempura

Maar mooi vlees is hier ook niet weg




Cemita

Tex mex


Geen stokbrood, maar een bolletje, een "torta"
Wel een heel krokant bolletje, dus die helften hierboven hebben goed op de bakplaat gelegen
Maar het is wel brioche achtig deeg

Oorspronkelijk uit Puebla

Vlees, kaas (meestal Quesilla, verse kaas), pepers uit het zuur
Avocado, ui, en chilisaus

Meestal met Pápalo blad er ook op, Boliviaanse koriander
Citrus smaak

Ook popi in New York




Deep-dish pizza


Chicago-style pizza

Gebakken in een vorm met hoge rand
De vorm ingevet, en bestrooid met maismeel

De rand móet dik en bol zijn
En het moet chewy zijn, niet krokant!

Bak kort blind eerst

Eérst kaas (Mozzarella bv), dan tomatensaus (knof!), dan extra's
Italiaanse worst, champignons, ui, paprika...

Eventueel nog Parmezaan erover en/of olijfolie




Wolfgang Puck's Las Vegas pizza


Roomkaas, gerookte zalm, kaviaar

Die kaviaar niet mee de oven in natuurlijk

De oorsprong ligt in de bekende bagel roomkaas gerookte zalm

Daarvan werd in Amerika een pizza-variant gemaakt, waar geen olijfolie over ging maar knof-chili olie
(Italiaanse keuken met zalm = Amerikaans.Italiaanse keuken)
(En veel Nederlanders weten niet dat ze in Napels, als je op straat een halve pizza koopt, dat er dan wat olijfolie over gaat voordat ie wordt dubbelgeslagen)

Hier wordt geen Mozzarella gebruikt maar dille-cream cheese
En geen olijfolie

Je hoort er in het casino champagne bij te drinken