vrijdag 21 juni 2019

Peru


    

Peruaanse kip
Peruaanse tonijn met aardappel


Vandaag foto's van de markten in Lima

Veel gewerkt in Bolivia, en daar ging ik heen via Lima

De markten in Lima zijn interessanter in culinaire zin, die in La Paz (Bolivia) kleurrijker en spannender
Zie de Heksenmarkt hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Eten in Peru

Op tafel altijd sausjes van Ají amarillo (zie hier) en Ají panca (zie hier) waar je de canchita doorheen haalt, gepofte grote maiskorrels


Wat eet je zoal?

Gesauteerde lomo (alle haaskarbonades nog aan mekaar en dan het vlees er langs de ribben afsnijden en van die "worst" plakjes snijden)

Tamal of tamale of tamales: maisdeeg in maisblad, met vlees en/of vis en/of kaas en/of groente erin

Anticuchos de corazón: spiesjes met knakkerige gemarineerde stukjes runderhart




en vooral

Pollo asado a la peruana

Kip uit de oven op zijn Peruaans


Kip schoonmaken en heel laten

Marineren in 2 op 1 donker bier en sinaasappelsap
Met zout, heel veel zwarte peper, wat soy, wat donkere suiker, wat gemberpoeder, wat verse gember, wat vers gemalen knofgranulaat (nooit verse!), rozemarijn (droog!), pasta van Ají panca (zie hier), vers gebroken komijnzaad, en scheut appelazijn en een kwak scherpe mosterd
Laat regelmatig draaiend in de marinade gedurende een uur of 12; zorg dat ook de binnenzijde gemarineerd wordt
Bij ons hoeft dat niet in de koeling maar wel op een koele plek

Kip uitlekken, inwrijven met soy met donkere suiker (gebruik dus Ketjap manis)
Na even herhalen

In de oven (220°), borst beneden
Na 15 minuten 175°
20 minuten per pond
Enkele keren draaien en zorg dat het laatste stukje met de borst boven is

Uit laten lekken op een rek
Inkwasten met het vocht uit de braadschaal en wat er van de kip lekt

Altijd met friet en sla
Zie hier

NB Pollo a la peruana met rijst is wat anders; zie verderop




Causa limeña de atún


Causa: twee "broodjes" aardappelpuree met vulling ertussen
Zie hier

Atún: tonijn

Wordt ook gemaakt met kip

Altijd die tonijn of die kip in mayo gewerkt

Causa abierta, open causa: een enkel "broodje" met daarop bv. hangmosselen, of die kleine rode paprika'tjes (de betere Turk heeft ze soms; Biber dolmas; inderdaad, om dolmas mee te maken; zie hier) met ingemaakte groenten, of avocado spread met kalamata olijven erdoor en olijfpoeder

Wat altijd wordt gebruikt is dus aardappel, maar dan wel liefst de gele van daar
Gebruik gewoon gele bloemige van hier, maar nooit jonge, nieuwe aardappel
Verder die oranje pepers, citroen, zwarte peper en boter

Warm of koud gegeten

Aardappelen goed gaar koken in flink gezouten water

Meteen prakken en uitdampen (roer af en toe om)

Pasta van die oranje pepers erdoor (niet teveel), citroensap, olijfolie en boter

Proef op zout

Onder folie koelen en dan verder koelen in de, jawel, koelkast, als je het koel eet

Mayo roeren met tonijn uit blik op olie (uitgelekt) (of kip dus), met zwarte peper, heel fijn gesneden rode ui

In zo'n ring van die "broodjes" vormen

Beleggen met avocado (of spread ervan) en die mayo

Nog een "broodje", avocado, olijf, peterselie en/of korianderblad




Verder


Arroz limeño

Rijst uit Lima
Rijst met gehakt en rozijnen

Week rozijnen in hete thee
Bak het gehakt rul met ui, knof, cayennepeper, komijn, oregano en zout (met "Chili poeder" dus)
Kook rijst
Meng de uitgelekte rozijnen door het gehakt
In een ingevette ovenschaal een laag gekookte rijst, een laag vlees, rijst, vlees en rijst
Goed aandrukken, bakvocht erover en in de oven een korst erop bakken

(Ik had een zakenrelatie, en die had in ene uit het niets een Peruaanse vriendin. Hij kon niet koken, zij wel. Ik zeg Maakt ze wel eens Arroz limeño? Ja, zegt ie.  En na even zegt ie Zowat dagelijks...)



Die Pollo a la peruana met rijst

Die ik eerder noemde

Zie hier



Ají de gallina

Dat is dus kip en weer die ají, maar het is toch wat anders

Zie hier




En tot slot


Zie Wiki over Peruaanse gerechten hier


10 bekende Peruaanse gerechten zie hier

Op die foto van ceviche: linksonder die canchita, die gepofte mais


Die Smak van Dinter die is ooit eens naar Peru gevlogen, naar de andere kant van de wereld dus,  om daar de keuken te bestuderen

Eetbare klei had ie er gevonden
En "knettersuiker"
Daar moet je de wereld voor rondvliegen!

Twee dagen vóór, en twee dagen na die enorme vliegreis volop kakelen over duurzaam en zo, dat weer wel natuurlijk
Zie hier





O ja!

Amerikaanse kinderen krijgen ontbijt uit verre landen

Zie hier



O ja!

Nieuwslezer

"van de voetbalclub pariesènsjemèn"


"het wordt vervangen voor kunststof"