zaterdag 15 juni 2019

BBQ (3)



We gaan gewoon verder met foto's van inkopen
Want ik heb me de laatste dagen toch een partij spul het huis in gesleept...
Kersen, Aldi
Zien er niet waw uit, maar de smaak (fris zoet) was uitstekend
(Uhh ik had wel afgelopen week zowel aardbeien als perziken van Aldi, waarvan het overgrote deel direct de groene bak in kon)
(Niet te zien "van buiten" want ik kijk wel goed)



Maar goed
We hadden eergisteren BBQ gelul uit de Volkskrant
Gisteren degelijke recepten van mij
Vandaag weer Volkskrant gelul
maar nu enkel van Markus Huivers
Morgen ter compensatie natuurlijk weer degelijke recepten van mij


Over Huivers en BBQ gesproken

Die had een tijd geleden een congres in de VS ("Onze Markus is manager geworden"; hoor hier; alle links hier openen in een nieuw venster)

Maar goed, die BBQ was zo groot dat ie 'm niet door het trapgat kon krijgen
Het trapgat naar het dakterras

Bedoeld was "Ik heb een dakterras!"

("Ik ben psycholoog maar van psychologie weet ik verder weinig...")



Pijnboompitten
Wat een kwaliteit...
Kost wat, deze, maar dan hep je wat
Handgeplukt
Beerenauslese zeg maar


Varkensribstuk met tuinbonen en raapstelen


Raapstelen is erg popi momenteel

Het ribstuk "met bot"
Ja natuurlijk! Dat geleidt de warmte!

"Gril het ribstuk 15 minuten per kant", cursivering van mij
Zie een ribstuk hier
Hoezo "kant"?
(Ook weer niet zelf gemaakt natuurlijk...)

Maar ik zal het u vertellen; hoe het wél moet
Eerst schroei je in een pannetje de uiteinden dicht
Dan leg je het vlees met de kant rechts op de foto op de BBQ
Dan leg je 'm met de kant onder op de foto op de BBQ
Dan snij je het vlees langs de botten los, je klapt de handel open en met het snijvlak op de BBQ
Laatste stap: met de kant boven op foto op lager vuur

Hij geeft een BBQ saus recept
Als je gaat tellen is het meer dan 1,5 liter...
Niks zelf gemaakt; overgepend van een Amerikaanse BBQ site

"2 eetl. komijn"
Hoe? Hele zaden in de saus??

"1 rack spareribs (16 ribben)"
En die moet je dan in stukken van vier ribben snijden
Deze instructies in een land waar je overal vier ribs stukken vindt en nergens 16
Overgepend

En niks ontvliezen...

En dan gaat ie ze eerst een half uur koken...
Goristus...



AH
Mooi spul, niet super


Geroosterde kippendij met limoen en rode peper


Kippendij vind je nergens
Kippendij filets, dat wel, en dat bedoelt hij ook want hij schrijft "rol ze uit"

En dan gaat er weer ui, knof, pepers en korianderblad voor vier personen "in de keukenmachine"
Dat is gelul, dat is te weinig, daar slaat het mes overheen
(In een ander gerecht, de zeebaars, idem dito maar dan "in de foodprocessor"; wat een gelul allemaal; dat kan al helemáál niet met zo weinig spul...)

Daarna "limoensap en olijfolie erbij"
Nou, als je er dat meteen bij doet dan heb je een kleine kans dat het mes er niet onderdoor slaat



Espelette peper
In een donker potje opslaan!


Kip op een bierblik


Je zou van zo'n culinair genie toch wel verwachten dat ie mededeelt wát voor soort bier...

Maar goed
Laten we beginnen met een erg goed recept, wat ik ooit met veel succes maakte
Zie hier
Hier hoeft natuurlijk niet bij te staan wat voor bier
Bud natuurlijk

"Injecteer de poten en de borst op enkele plaatsen met bier"
Flauwekul

"De kip op de BBQ plaatsen met de borst vooruit", cursivering van mij
Wat maakt dat Godverdomme uit??

Dat het enkel op speciale dure BBQs kan
Apelul-ken-nie-koke



Gaan we weer eens maken
Met bacalao, uien en knof...


Gegrilde zeebaars met groene zomerstamppot


Dat is waar een foodprocessor wordt ingezet:
Voor 10 basilicumblaadjes, 1 teen knof en 1,5 theelepeltje chilivlokken...
Kan het van de pot gerukter...

"Snij de flanken van de zeebaarzen licht in"
Waarom, als je daar niks instopt? (partje citroen, knof...)
Droogt dan alleen maar uit...

En ja hoor, weer popi raapstelen

En het is ook zo'n culinaire aap met een dubbel kunstgebit die met een gas BBQ werkt



Schilletjes
Ja, ik ga twee keer fáántáástische kruidkoek maken
1: oranjebloesemhoning en schilletjes
2: citroenbloesemhoning en sukade


Gegrilde makreel met limoen en knoflook


"Vraag de visboer om de makrelen van binnen schoon te maken", cursivering van mij
En trouwens, als je dat zelf niet kan dan moet je maar uit blik eten

Nou is het trouwens weer in de keukenmachine, dat je de kruiderij moet stoppen
Ik denk dat die man het verschil met een foodprocessor gewoon niet kent

De makrelen moeten vers zijn
Goh!

"Geef er zelfgemaakte tzatziki bij en knapperig stokbrood", God koleren...



Met vongole!
(Een paar dagen geleden at ik fregola met vongole)
(Ook erg mooi)
(Net als die pochas met kokkels laatst...)