donderdag 6 juni 2019

Goddomme!
Alweer geen patatten!





Deeg, brood, gnocchi...



Chausson

Met Kernhem, gegrilde paprika en kastanje-champignons


We beginnen met Koop nooit Kernhem in de super!
Altijd bij de kaasboer
De super heeft het uit een fabriek, de kaasboer van een zelfkazer
Uhh, vergelijk het maar eens naast mekaar...
Eet je het nooit meer uit de super

Pot gemarineerde gegrilde paprika (Aldi) afgieten en de olie opvangen
Wat kleiner snijden

Oven heet met pizza-steen erin

Kastanje-champignons in stukjes kort heel heet bakken, heel goed husselend en met weinig vet
Uit, koel, haal door de olie uit de pot

Rauwe ui-ringetjes en platgeslagen fijngehakte knof ook door die olie halen

Grof gehakte peterselie erdoor

En pepertjes idem!

Kernhem in blokjes

Bloem op je werkvlak

Pizzadeeg uitrollen (ik ga er van uit (ervan uit? er vanuit?) dat het al op bakpapier ligt)
Bebloemen
Dubbel vouwen

Groente erop
Kaas erop

Randen naar binnen vouwen

Oven




Stokbrood

Wel van de Franse bakker, ja!

Met roerei, garnalen, knoflookgroen en sla

Foto kwijt

Baskisch


Olijfolie, sjalot...
Koelen

Room mengen met fijn geknipt knoflookgroen
(Steeds als je een te klein teentje treft, dan stop je dat in de tuin in de grond; et cetera)

Eieren voorzichtig mengen, niks kloppen!, met p/z, Worcestershire, die room en die sjalot

Rauwe gepelde garnalen erdoor, niet te grote witte soort

Roerei bakken en zorgen dat de garnalen niet meer dan half gaar worden (nog wat glazig zijn); dat is essentieel!

Stok en sla erbij



Chorizo-saus maken
Voor volgend recept dus


Gnocchi alla romana

Met chorizo-saus en koolvis

Reept van het Kokkerellende Nijlpaard, maar dan forsch verbeterd natuurlijk



Een liter volle melk, redelijk wat zout erin, klont boter, nootmuskaat en aan de kook

200 gram griesmeel erdoor (niks mais-gries dus), roeren en de klont die ontstaat blijven roeren op laag vuur

Goed losgeklopt ei erdoor kneden met een spatel tot het mooi smeuïg is
(Fors roeren want anders stolt het ei)

50 gram Parmezaan en idem Pecorino romano vers geraspt erdoor, beetje bij beetje

Stort in een ingevet cakeblik en koel

Chorizo heel fijn snijden en langzaam uitbakken in olijfolie

Uit de pan

Courgetschijven erin aanbakken, uit de pan

Wat boter erbij en de vis bakken

Uit de pan

Ui, knof, peper of pepertje, peterselie...

Chorizo erin, flinke scheut rode wijn, stoven

Mooie saus van maken

Cakeblik storten

Plakken snijden

Bakplaat, bakpapier, plakken erop en inkwasten met gesmolten boter, hete oven...

Kaas erover raspen en gratineren in een wat minder hete oven

Vis en courget warmen in de saus



Het gestolde deeg


Oud brood

Met uiensoep met parmezaanse korsten

Tip van Sylvia Witteman


Uien kleinsnijden, in boter ietsje aanzetten, laag vuur en lang laten sudderen

Witte wijn, deglaçeren, flink Parmezaankorsten in kleine stukken erbij, aan de kook

Kippenbouillon, tijm, laurier, knof (gebruik vers gemalen granulaat of laat stukjes granulaat meekoken)...

Een uur...

Witte peper, Oxo of zo?

Brood met kaas erop erin (in de soep bedoel ik) gratineren




Chausson (alweer!)

Met extra oude komijnekaas en paprika

En ik ga niet opzoeken of het komijne of komijnen is


Oven heet met pizza-steen

Kaas raspen
Raspen; niet malen dus

Paprika snijden en door mooie EV olijfolie halen

Ui en knof idem

Pepers op pekel snijden, wat uitlekken en ook door de olie

Pizzadeeg uitrollen (ligt al op bakpapier mag ik aannemen)

Wat bebloemen

Meeste kaas erover

Pepers, paprika, ui, knof

Iets kaas

Dichtvouwen en in de oven



(Ik denk dat dit iets met de Maltezer Ridders te maken heeft)
(Heb er trouwens ooit een gekend; De van der Schueren)