donderdag 20 juni 2019

Uien!



Uiensoep maken


Noord-Nederland
Siepel
Zuid-Nederland
Juin

(In juin / Worden alle Fransen bruin / En in december / Eten ze nóg camember)



Uien-carpaccio


Rooster stevige uienringen (gele ui) met olijfolie erover in de oven op 150 graden, drie kwartier

Bestrooi met grof zeezout en versgemalen zwarte peper en laat afkoelen

Maak een vinaigrette, giet over de uien en laat een uur staan (de olijfolie niet afgieten)

Leg botersla op een bord, daarop de uien en daarop vers geraspte Parmezaanse kaas

Serveer met olie, azijn en p/z molens



Dat zat er in die soep
Parmezaan korsten en dergelijke
Tip Sylvia Witteman
Heerlijk!



Chutney van rode uien


De uien in dunnen ringen snijden en met suiker erdoor geroerd wegzetten

Verder helemaal zoals gewone chutney, maar werk er wel flink geweekte rozijnen door

Dus pinda-olie, ui, knof, pepertje...

Uienspul...

Suiker...

Proeven

Azijn...

Proeven



Ovenschaal (ex korsten en laurier), dikke snee boerenbrood, gruyère



Schwabischer Zwiebelkuchen


Maak deeg van 375 gram bloem en maak in de bloem eerst een deuk en doe daarin 15 gram gist

Doe daar 1 eetlepel suiker bij en iets kamertemperatuur volle melk

Meng en laat een kwartier rusten onder een doek

Voeg een halve liter volle melk toe en meng goed

Laat een half uur rusten onder een doek

Rol het deeg uit en leg op een bakplaat, met de randen van het deeg wat omhoogstaand

Laat rusten op een koele plek

Bak ham, welke soort dan ook, ik bedoel rauw of gekookt, in stukjes, in boter

Bak fors dungesneden ui mee, en ook knof

Roer er van het vuur af rauw ei door, p/z, zure room, komijn, nootmuskaat

Giet dit over het deeg

Bak een half uur op 190 graden





Sardellen met uien

Sardellen: vrij grote, verse ansjovis of vrij kleine sardien; pilchards
Het kan ook met sardien natuurlijk, of met verse ansjovis



Was de vis en trek de kop eraf; als je dat goed doet komen darm en graten mee

Droog van binnen en van buiten en bestrooi licht met p/z

Laat in twee sauspannetjes in olijfolie heel fijn gesnipperde ui en, separaat dus, idem knof op laag vuur langzaam garen tot juist bruin

Leg in een aardewerken schaal die op het vuur kan een laag sardellen, een laagje ui daarop, sardellen, ui

Een scheut witte wijn mengen met een scheutje witte wijnazijn en dit over de schotel gieten

Zet op laag vuur en laat staan tot de sardellen bijna uit elkaar dreigen te gaan vallen

Serveer met de knof erover



Dank P!



O ja!

Minister De Jonge

Dat je met een stervende een goed gesprek over de dood moet hebben

Ik zou zeggen sodemieter op en bemoei je Godverdomme met jezelf, achterbakse refo



O ja!

Maart: aanslag op tram in Utrecht

19 juni: de GGD gaat de inpact ervan onderzoeken

Goh! Nou al!

"De uitslag wordt over een jaar verwacht"

Als ze die hele GGD sociologenhap nou ff snel verzuipen of zo dan gaat het pijlsnel een stuk beter met de maatschappij



O ja!

Gall & Gall

Bestel je voor 55,30, dus geen bezorgkosten (>50)

Krijg je 5,50 klantenkaart korting

Zit je dus net onder de 50


Komt er "dus" 6 bezorgkosten bij...


[Ik protesteerde en kreeg 6 terug]