vrijdag 14 juni 2019

BBQ (2)



Alweer inkopen vandaag
Ze zijn nog niet goed genoeg om jam van te maken
Dat ga ik dit jaar zeker doen
Las dat het Sylvia Witteman niet lukt om de aardbeienjam lekkerder dan uit een pot te maken
Daar laat ik mijn jam-methode dus op los



Gisteren BBQ gezeur uit de Volkskrant

Vandaag degelijke BBQ post van mijzelf

Morgen weer gezeur uit de Volkskrant

Overmorgen weer degelijke BBQ kost van mijzelf



Mais van de barbecue


Leg maiskolven met blad en al een kwartier in koud water

Wikkel wat ijzerdraad rond de kolven zodat de bladeren er strak tegenaan blijven zitten

Op de BBQ ermee

IJzer eraf knoppen, blad eraf trekken

Veel lekkerder dan zó op de BBQ
Die bladeren geven een lekkere smaak af
Ze maken er ook pakketjes van met van alles erin
Tamales



Dat was lang geleden...


Zalm teryaki


Maak een marinade van Japanse soy, sake, Chinese rietsuiker en geraspte verse gemberwortel

Soms lees je dat mirin wordt gebruikt; ik vind sake + Chinese rietsuiker hier mooier
(Denk nooit dat Chinese rietsuiker wel zoiets als gewone rietsuiker zal zijn! Koop en proef, zou ik zeggen)

Wrijf moten zalm aan beide zijden in met de marinade en leg ze een uur op een koele plek, vleeskant op vleeskant

Haal regelmatig de stukken van elkaar en wrijf steeds wat marinade op de onderste zalm
Leg terug en draai

Laat de zalm iets uitlekken indien nodig en gril onder de salamander of in de oven op een ingevet rek
Of barbecue de zalm, dat kan ook natuurlijk!

Wrijf weer in met de marinade voordat je de vis draait



Voor matzeballen is dit lekkerder dan de crackers
Om zó te eten (met Jersey kaas!) zijn de crackers lekkerder
Denk nooit dat ze hetzelfde smaken!


Bul gogi

Ook wel Bulgogi of Pul gogi of Pulgogi


Korea


Meng in een kom geplette gehakte knof, geroosterd sesamzaad, fijngesneden lente-ui, wat verbrokkelde palmsuiker en zwarte peper

Maak het vloeibaar met een scheut sesamolie (als je Koreaanse gebruikt, dan gewoon sesamzaad gebruiken want die olie is van geroosterd zaad gemaakt), een scheut Japanse soy en rijstwijn, liefst soju

Werk er eventueel wat citroensap door; wel lekker, niet Koreaans

Roer er blokjes entrecôtevlees door, dek af en laat een uur of twee op kamertemperatuur staan
Roer af en toe om

Leg aan spiesjes gestoken (dat hoort niet zo maar dat is slimmer) op de barbecue en bak gaar, af en toe met de marinade bedruipend

Kan ook met kip of varken en dan heet het anders...



Ik maak het altijd zelf
Of ik koop Georgische in de Russische winkel
Of Kazachstaanse (ook van paprika)
Maar ik had ff geen tijd
Best prima spul


Zee-egels

Senegal


Leg de zee-egels op de barbecue en draai regelmatig

Verwijder de stekels en knip ze in tweeën

Leg in elke helft wat boter met citroen en lepel leeg zodra de boter gesmolten is

(Hahahaha! In de Spaanse restaurantkeuken zeggen ze, als een biefstuk wat verbrand is, dat ie a la senegalesa is)



Erg lekker spul
Bij Surinaams eten en zo
Je hebt ook een gember variant