donderdag 27 november 2014

Kerstmenu (5 en laatste)



Vandaag weer inkopen op de plaatjes

Chipotle flakes (warm-gerookte Jalapeño)


Tofu


Kerstmenu tofu (en dergelijke)

Ik bedoel hiermee niet zozeer dat dit een menu is, maar dat hier een voorstel voor een voorgerecht staat en een tussengerecht en een hoofdgerecht met tofu.
En voor en tussen: een warm een koud.
Steeds met een kaas-suggestie en een nagerecht-suggestie.

Laatste aflevering. Zie onderaan de vorige.

Geen recepten die kunnen mislukken, en alles erg lekker.
Geen recepten met dingen die je enkel in Amsterdam en dan nog met geluk kan kopen. Maar je moet wel ietsje zoeken af en toe.



Desembrood
Geen zuurdesem


Borrelhapje

Koop in de toko Kripik tempe (kroepoek tempeh), zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Frituur.


Gemarineerde Tau kwa

Een variant op Roedjak malajoe

Tau kwa (toko) is "fried tofu", maar het is toch meer een heel groot blok dat door steeds op andere zijden zachtjes te bakken verstevigd word. En daarna in handzame blokken wordt gesneden. Je kan er alles mee; rauw in de soep, bakken, koken, frituren, roerbalken... Zie hier. Niet denken dat het olie-ig is, dat is het totaal niet.

Snij de Tau kwa in plakken, zo dik als een schijf ananas. Bak ze aan twee zijden wat krokant in pinda-olie. Laat goed uitlekken en koelen.

Marineer de plakken Tau kwa en plakken ananas in Chinese soyasaus (dark soy is hier beter op zijn plaats dan light soy of thin soy), met een scheut gembersiroop, wat sambal, een scheut rijstwijn of sherry en ietsje limoensap.
Regelmatig draaien en bedruipen.

Bak ui, knof en rode lombok zonder pitjes en zaadlijsten in pinda-olie, en laat goed uitlekken (roer af en toe om) en koelen.

Laat de schijven uitlekken, snij in stukjes en serveer met ui, knof, komkommer, sinaasappel en de marinade.

Er kan ook banaan en appel bij, eventueel ook gemarineerd.



Rijst-kroepoek met palmsuiker en sambal erdoor


Groentebouillon met gerookte tofu

In wat olijfolie grof gehakte stevige groenten aanbraden: ui, knoflook, prei, peterselie, selderijblad, kool, wortel, bloemkool- en/of broccoli-stengel etc.

Kruiden met laurier, tijm, foelie, kruidnagel, piment, peper, korianderzaad en wat komijn.

Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Enkele uren laten trekken op laag vuur.

De soep op smaak brengen met ietsje zout (de tofu is zeer umami-ig dus dat lijkt zout) en/of Marmite (of Viandox of Oxo).

In de soep fijne groenten gaar koken: bloemkool- en/of broccoli-roosjes, spinazie, bleekselderij etc.

Kleine blokjes gerookte tofu (gezonde winkel) in de soep opwarmen (of vego rookworst).
Ik gebruik altijd naturel, maar zie eens wat ze allemaal voor smaakjes hebben (vego's kopen altijd enorm veel kant-en-klaar); pesto en weet ik wat allemal.



Norcino (salami uit Norcia)
(Norcino betekent ook worstenmaker of slachter)


Quorn basquaise

Quorn op z'n Baskisch, maar in Baskenland moet je er niet mee aankomen...

Bak in olijfolie ui, voeg knoflook toe, roer even om en voeg dan flink strips rode paprika toe.

Laat ze heel kort roerend aanbraden en voeg dan blokjes tomaat toe.
Breng op smaak met peper, half pikant paprikapoeder en zout, breng aan de kook en laat dan een klein kwartier zachtjes koken.

Roerbak blokjes Quorn ("Stukjes Naturel") bruin in olijfolie.
Laat warmen bij de groenten, met een scheut witte wijn (liefst vinho verde want dat lijkt op Baskische Txakoli).

Serveer met rijst, en rijst met "wilde" rijst erdoorheen lijkt me een prima idee.



Pecorino al tartufo
Pecorino met truffel
Meestal uit Sardinië (Pecorino moliterno) maar deze uit Piemonte


Kaas vóór het dessert?
Neem jonge Goudse en ook Cheddar met chutney, Kernhem (bij de kaasboer of op de markt, niet die in plastic gestoken troep uit de supermarkt!) en een zacht smakende blauwe kaas.

Nagerecht?
Bavarois!

Van te voren?
Kroepoek, marineren (maar dan na een dagje wel afgieten en koelen)(bewaar de marinade!), bouillon, Quorn roerbakken.

Eerdere afleveringen
Ei zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vis zie hier.
Kaas zie hier.
Vlees zie hier.



Spekulaasplankje
(AH, morgen en overmorgen nog)



Dit is er automatisch opgekomen donderdagmiddag, want ik zit in een Duitse vissershaven twee keer per dag kakelverse vis (om het maar eens contamineus te zeggen) te eten t/m zondag...
Tot en met zondag hier Loek, Rode Boekje en Toin...

O, trouwens ik begin al weer stof te krijgen voor Smaksmak 3!
Gaat die Van Dinther in de Volkskrant los over "Eet lokaal, Eet biologisch, Kook zelf, Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen, Eet lekker", en twee dagen later vliegt ie naar Peru om zich daar eetbare klei te laten voorzetten. Ik zweer het! Die vliegt naar de andere kant van de wereld om klei te eten!
Hé, oehoe, was die klei wel biologisch? En zelf gekookt? Zelf verbouwd? Oehoe?!

En ja, twee dagen na terugkomst natuurlijk weer volop kakelen over "duurzame visserij, kip uit vrije uitloopstallen en het vee graast in natuurgebieden"...

Maar ja, zo vreemd is het niet. Als je naar Peru vliegt om daar "Bonbon van aardbei met melk en knettersuiker" (ik verzin het niet) te gaan eten, tsja...

Ik denk dat electroshock niet zal baten.
Meteen maar lobotomie zou ik zeggen.
Helpt ook perfect tegen culinaire diarree...