dinsdag 4 juni 2019

Vijf keer rijst!




Ponni rijst

Met mosselen, bosui en sake

Ponni rijst (Indiase winkel) gebruik je eigenlijk dóór een curry, daar waar je lange basmati náást een curry serveert


De rijst wassen, en koken als gewone rijst, 11 minuten
Afgieten, koudspoelen

Rijstkaf olie, sjalot, knof, gemberwortel...

Bosui (niet de groene troep natuurlijk)...

Scheutje sake op laag vuur, shichimi togarashi (Japanse winkel of betere toko; pepermengsel) en Miso awase (gerst- en rijstmiso)...

Flink sake, mosselen, hoog vuur, omschudden...

Rijst warmen in de magnetron

Bord, mosselen met bosui, wat geroosterde sesamolie erover (koop je in Duitsland of Koreaanse bij de betere toko) en wat gesnipperde geroosterde nori

Rijst ernaast met wat kookvocht erover




Surinaamse rijst

Met panir en snijbonen en kerrie-kokos


Snijbonen dus snijden, maar in sepjes ("Roma bonen heet dat)
In koud water

Na een tijdje afgieten, wat droogdeppen

Hete pinda olie, goed sauteren en uit de pan

Pinda olie, ui, knof...

De rijst erin sauteren...

Kerrie malayu (of andere iets pikante kerrie met niet teveel eigen smaak)...

Kippenbouillon...

Snijbonen...

Rijst en bonen garen...

Kokos (in welke vorm dan ook...

Proef

Blokjes panir erin warmen




Pilav rijst

Met kip en paprika


Marineer kipdijfilets in Light soy, geperste knof, chili olie (liefst Szechuan), acacia honing, sinaasappelsap, appelazijn, scherpe mosterd

Regelmatig draaien

Maiskiemolie, paprika sauteren en uit de pan

Maiskiemolie, rode ui, knof...

De rijst erin sauteren met citroenpeper...

Kippenbouillon erbij en de rijst garen

De kip uitlekken, over (op bakpapier) en regelmatig bedruipen

Paprika bij de rijst warmen




Kokosrijst

Met sojaballetjes en Koeping tikoes

Koeping tikoes, muizenoortjes, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Sojaballetjes: Textured Vegetable Protein


Breek de paddo's in wat kleinere stukken en week in heet water

Week de sojaballetjes idem

Kook de balletjes in niet teveel vers water met zout en wat tamari (ruikt naar hondenbrokken maar dat trekt weg)
Proef af en toe of ze al eetbaar zijn

Afgieten en droog laten dampen

De paddo's lekken en wat droog deppen

300 gram pandanrijst, 400 cc kokosmelk en 150 cc water aan de kook met zout
Kookt: omscheppen; zachtjes laten pruttelen
Eventueel tijdens het koken wat water toevoegen
15 minuten ongeveer

Pinda olie, ui, knof, Spaanse peper...

Paddo's...

Balletjes...



Basmati

Met tempeh en sperziebonen

Oesih van tempeh heet dat


Sperzie klein, water

Afgieten, droogdeppen, pinda olie, opbakken, kippenbouillon, garen, uit de pan

Pinda olie, ui, knof, laos (vers natuurlijk)...

Sambal badjak...

Koenjit, ketoembar, djinten (uhh, korianderzaad vers gemalen, en komijn vers fijngewreven)...

Kippenbouillon, santen...

Gebroken sereh en djeroek poeroet (uhh, citroengras en kaffir lime blaadjes)...

Tempeh in kleine blokjes, kleiner dan dobbelstenen

Erbij...

Rijst koken

Sperzie warmen in de saus...