Dat kan zo gebeuren:
Op vijf rijstgerechten drie met witte rijst...
Rendang telor
Kook eieren hard
Schrik (vertel over Otto Kleynejan's levenswerk), pel
Maak asemwater
Pinda-olie, trasi...
Ui, knof, verse laos, sereh, lombok, zachtjes sudderen met salamblad...
Boemboe erbij van kemiri, flink koenjit (niet vers!), versgemalen korianderzaad, geplet komijnzaad, goela djawa....
(Rendang, ja, maar geen kokos!)
Rijstwijn (Chefoo), asemwater...
Proef op zoet-zuur
Corrigeer zout met Ketjap asin
Halve eieren erin laten sudderen, regelmatig kerend...
Kook rijst
Ik deed er gesauteerde haricots verts door
(Hier moest de saus er nog over!)
Risotto milanese
De klassieke risotto, maar met saffraan
Ik wilde er meteen ook Arancini van maken, Suppli al telefono, maar ik vond de Arborio niet, maakte het met Vialone nano, super crèmig, maar niet geschikt voor ballen dus
Mooie kippenbouillon met saffraan maken
(Ik gebruikte erg veel saffraan; wat saffraan betreft ben ik niet subtiel maar gewoon Van Thiel)
Boter, ui [en stiekem knof]...
Rijst glanzend maken...
Witte wijn en langzaam wegkoken...
Die bouillon scheut voor scheut...
Extra boter, wat Parmezaan, heel fijn gehakte peterselie...
Ik at ernaast tomatensaus met zwarte droge olijven en blokjes Mozzarella erin
(Heel echte Mozzarella, zie hieronder)
Chu hou saus
Blancheer stukken borstlap drie minuten
Pindaolie, gemberwortel, knof, ui, rawit...
Het vlees erin (in blokjes), steranijs, Chinese rietsuiker (als je dat een keer hebt geproefd dan weet je dat je precies dát moet gebruiken), iets water, Chu hou saus (blik; toko)
Langzaam aan de kook, lang laten pruttelen met deksel
Af en toe omroeren
Rijst koken
Groene radijs (betere Chinese toko) in schijven, bij het vlees (als dat gaar is), aan de kook, deksel, vuur uit, 15 minuten...
Aan de kook
Op smaak met oestersaus en Light soy
Bind met maizena
Mihun met paddo's en tofu
Pindaolie, gemberwortel, knof, rawit...
Stukjes Po ku paddo's uit blik (Chinese shiitake zeg maar) (steelaanzet wegsnijden)...
Paddenstoelenfond (het wordt een maaltijdsoep)...
Breng op smaak met Gohan desuyo, Japanse soya-zeewierpasta (spul type Marmite, Oxo, Viandox, Steinpilz Hefebrühe, maar de mooiste van allemaal)
Mihun koken in kippenbouillon
Tofublokjes rauw in de soep warmen
Mihun erdoor (kortgesneden)...
Witrussisch ei
Met rijst in tomatensaus
Wat niet Witrussisch is
Olijfolie, ui, knof en een gebroken gedroogd rood pepertje...
Een blik tomaten erbij (ik gebruikte Italiaanse pruimtomaten; AH)...
Rode wijn, groene olijven...
Proef op zou
Kook rijst
Klop eieren goed, met p/z en bloem
Het moet dik zijn, te dik voor pannenkoeken
Dan klop je er volle melk door, tot een dik beslag
In een vette kleine hoge ovenschotel en in de oven
Het wordt een soort eier-Yorkshire pudding
Maar lekker hoor!
Die Otto Kleynejan (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), die was vorige week, zie de Volkskrant, in "ons domein in de Bourgogne"
Dat is waar al het spambezoek aan dit blog vandaag komt
Maar waarschijnlijk heeft hij de pijp aan mij gegeven, nadat hij de zinloosheid van zijn acties heeft ingezien
Had ik hem vanaf het begin al kunnen vertellen...
O ja! Wil u weten waarom Nederland een culinair kutland is?
Zie hier
En zie daarna vooral ook hier!