Gebakken, gekookt, gestoofd...
Dat doen Nederlanders te weinig, aardappelen stoven
Rauwe plakken aanbakken, vloeistof erbij etc.
In saus afgekookte aardappelen
Met kipfilet en doperwten
Ik ben momenteel aan het experimenteren met hoe je smaak in een kipfilet kan steken
Dit was marineren, morgen vullen
Kriel half gaar koken
Uit de pan
Snij de kipfilets (neem dikke!) over het plat helemaal open
Marineer in Light soy, gemberstroop, rijstwijn (ik gebruikte Hua tiao chiew), limoensap, kleingesneden rawit en knof en sjalot
Regelmatig draaien
Kip lekken
Kip deppen en superkort aan twee kanten op heel hoog vuur bakken
Marinade heet stoken, wat inkoken, proeven
Binden? Gebruik dan arrowroot of zo
Schijfjes kriel erin opwarmen
Diepvries doperwten idem
Kipstukjes heel kort meewarmen
Prima smaaktoevoeging aan de kip
Gekookte aardappelen
Met tripes à la mode de Caen
Pens en kalfspoot schoonmaken
Haren poot wegschroeien en afboenen
Poot in tweeën
Kokend water, alle vlees erin, blancheer, afgieten, koelen
Pens klein snijden
Grote ovenschotel, water en witte wijn, wortel, ui, knof, hambot, Bouquet garni, kruidnagel, p/z, foelie, geraspte gemberwortel
Deksel met deeg dichtplakken
Klein gaatje
4,5 uur in lage oven
Aardappelen koken
Botten uit de vleesmassa, vlees uiteenpulkend
Op smaak met Calvados
Friet
Met kippenvleugels en appelmoes
Kip met friet en appelmoes dus
Dunne "Franse" friet
Appelmoes maken, koelen, koeling
Stukken zo rood mogelijke Johnagold of hoe schrijf je dat met ietsje water aan de kook
Zodra prakbaar afgieten en prakken
Vleugels tippen als nodig, en door limoensap
Olijfolie, op hoog vuur rondom bakken, uit de pan
Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd rood pepertje...
Vleugels, kippenbouillon, Fino, wat Oxo...
Friet voorbakken
(Van Roseval, net als bij die tripes; heerlijk zoet)
(Wordt bruiner dan normaal)
Friet afbakken
Serveer met Heinz mayo en Belse pickles
Kaki tiga!
Ovenaardappelen
Met kazen en sperziebonen
Sperzie kop kont en in tweeën (ik had "Hollandse"; in vieren)
In koud water
Aardappelen koken, schijven
Vette ovenschaal
Aardappelen, p/z
Rasp er Emmentaler over (Zwitserse!)
Room, meer Emmentaler
Brokkel er Gorgonzola over
(Heb je zoete Emmentaler: dan geen zoete Gorgonzola; heb je, nou ja, en omgekeerd)
Olijfolie, sperzie (goed uitgelekt)...
Ui, knof, grove zwarte peper... (overigens gebruikte ik die onnoemelijk lekkere Koreaanse niet al te scherpe grofgemalen cayenne...)(maar ja, die hebben jullie niet...)
Kippenbouillon...
Proef op zout
Aardapelen in de oven
Subtiele smaak, die aardappelen!
Pommes alumettes
Met mosselen en bleekselderij
Waddenmosselen van een winkel van de Superunie, zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)
Klein maar fijn!
En ze hebben dikwijls ook halve bakken, eenpersoons zeg maar
Ze verkopen (althans mijn Poiesz) ook waddenvlees, super mooi
Olijfolie, baconreepjes...
Wortel, prei, ui, knof, peterselie, selderijblad...
Witte wijn, peper, koelen
Mosselen erbij
Bleekselderijschijfjes
Aan de kook
En je staat die friet al te bakken
En je serveert weer met Heinz mayo en met Belse pickles
Luister trouwens even heel goed
Ik vertel het maar een keer
Mosselen vier uur vtv uit de koeling en op een koele plek
Drie uur vtv de mosselbak open
Twee uur vtv omschudden
Een uur vtv in de gootsteen werpen
Perfect!