dinsdag 15 augustus 2017

Geen aardappelen, bonen, rijst of pasta



Mijn geblakerde roti pan
Of was het een chapati pan?


Roti, pannenkoek, loempia...


Roti

Met omelet en tomatensaus


Maak tomatensaus van een blik kerstomaten
Olijfolie, ui, knof, gebroken rood pepertje
Witte wijn (nu), Oxo of zo, Green zaatar, stukjes groene olijven, stukjes gedroogde tomaat

Bak de roti (die haal ik in de toko hoor)

Roer eiwit en -geel iets door mekaar
P/z en wat room
Boter, omelet




Pindasaus

Ja, want dat beschouw ik als koolhydraat
At het trouwens twee keer
Zie verderop

Met Agedashi tofu en peultjes


Pindaolie, ui, knof, rawit...
Haal er de helft uit

Maak pindasaus met pindakaas, kokosboter, Sambal brandal, wat Light soy en de helft van die ui etc

Sauteer peultjes in pindaolie
Die ui etcetera erbij
Rijstwijn (Shaohsing)...
Eventueel wat water erbij tot gaar

Tofuplakken zonder ze droog te deppen door rijstebloem en afkloppen (zonder droogdeppen krijg je er een prakje op > knapperig korstje = Agedashi, althans voor dat gerecht maak je het ook zo)
Bakken in pindaolie




Pannenkoek

Met garnalen en kerstomaten

Van de bakplaat


Wat stukjes kalfsniervet ontdooien

Pannenkoekbeslag maken

Mango- en garlic pickles klaarzetten
Gewoon uit de toko, maar ik maak het allemaal zelf

Bakplaat inwrijven met kalfsniervet
Op de bakplaat een patisserie ringetje en daarin voorzichtig wat beslag gieten, of zo'n klein koekenpannetje gebruiken
Halve kerstomaatjes en garnalen op de bakplaat



Een eetkommetje, een beslagkommetje, een afvalkommetje


Loempia

Loempia bami-kip

Dat is Haags; zie de Haagse Markt


Kook kippenpoten in kippenbouillon
Uit de pan, vel eraf, vlees kleinsnijden
Kort opbakken in pindaolie

Surinaamse bamikruiden weken in wat heet water

Mie koken in de kippenbouillon
Afgieten, kort snijden, wat olie erdoor

Pindaolie, ui, knof, rawit, soepgroenten (peterselie, selderijblad, wortel, prei)...
Die Suri kruiden afgegoten erbij (doe het weekwater in de bouillon en gebruik die ergens anders voor)

Bami erdoor
Eventueel wat Light soy
Tauge en kip erdoor...

Loempiavellen ontdooien, spul erop, vouwen, goed plakken en goed zorgen dat er nauwelijks lucht in zit

Frituren...

Eten met appelmoes, sambal badjak en Ketjap medja



Zie dat het spul iets onder het midden ligt
Onderste flap naar boven
Linker en rechter flap erover
Van onder af oprollen


Surinaamse pindasaus

Trafasi pindasaus
AH
Flauwekulproduct
Ik hen het helemaal moeten ombouwen om er nog enige acceptabele smaak aan te krijgen
In Surinaamse pindasaus hoort kentjoer

Met garnalen en Borretana uitjes


Hoe ik de pindasaus ombouwde: zie het pindasaus recept hierboven
Zoiets maakte ik ervan

Pel de uien
Pan, olijfolie, heel laag vuur, heel lang, regelmatig draaien

Garnalen op de bakplaat (weer ingesmeerd met kalfsniervet)
Ik had weer "reuzengarnalen"
Nu echter zeer kort geblancheerd, en op hogere temperatuur op de plaat
Daar valt zeker wat voor te zeggen!





Enorm gelul over dat "lekken"

Segers: "Het bericht klopt niet"

Maar dan is het toch geen lek?!

Segers liegt, om het te kunnen opnaaien, de stiekeme refo...

De achterbakse psalmenzanger krijgt zijn zin niet...