zondag 27 augustus 2017

De herfst is nakend!



(Dank PJ!)


Enkele licht herfstige gerechten

Gevulde koolbladeren



Bebotok

Indonesië


Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken.
Ze moeten slap zijn. Snij eventueel dikke nerf weg.

Gehakt aanmaken met kerrie djawa, zout en geraspte kokos.
Met die bladeren daarvan pakketjes maken, die rondom aanbraden, en dan op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap emdja (half zout half zoet) gaarstoven.

Serveren met rijst.

Op Lombok maken ze het met geitevlees, en dat heet dan ook Behbuttok [bèèèhbuttok].




Gevulde rodekoolbladeren

Duitsland


Prepareer de bladeren zoals hierboven (je kan natuurlijk enkel de buitenste bladeren gebruiken)

Maak HOH gehakt aan op de gewone manier, maar gebruik ook vers fijngewreven komijn en vers gemalen korianderzaad door de vulling.

Pakketjes, garen in bouillon.




Pellotas

"Balletjes"


Alicante


Een goede bouillon trekken van rundvlees en kip, met wat bloedworst erbij, wat verse worst, en flink groenten (wortel, ui,en andere stevige soorten). Meiknolletjes smaken er prima in.

Aardappel-stukjes beetgaar koken.
Kikkererwten gaar koken.

In de bouillon grote koolbladeren zacht laten worden (de rest van de kool zat al in de bouillon).
Bladeren eruit halen en bewaren.

Wat van het vlees en de groenten uit de soep halen, door elkaar prakken, pakketjes van maken met die koolbladeren, en die in de soep leggen (de soep staat nog steeds op laag vuur).

Een goede snee boerenbrood op elk bord, en daar de soep met wat van de groenten op scheppen.
Eten. Systeem Waterzooi.
Dan die pakketjes eten, terwijl de aardappelen en de kikker-erwten in de soep worden opgewarmd.

Dan de rest uit het restant van de soep scheppen en eten.




Rolletjes van witte kool

Finland


Kook een witte kool in zijn geheel 10 minuten.

Kook rijst in melk.

Bak spekjes, met ui en knof.

Haal de buitenste bladeren van de kool. Je werkt met steeds twee bladeren op elkaar (met z/p ertussen) want je snijdt de nerf goed weg. De rest van de kool gebruik je voor wat anders.

Maak gehakt aan met het spek etc., paneermeel, ei, peterselie, majoraan en z/p.

Giet de rijst af en werk door het gehakt.
Maak smeuïg met wat room.

Op de bladeren, rolletjes etc.

Aanbakken in boter.
Bouillon erbij, deksel, garen.

Kook de bouillon in en bind met room en beurre manié.




Ballen van witte kool

Afghanistan


Prepareer de koolbladeren zoals eerder aangegeven.

Meng lamsgehakt met gebakken ui, knof en p/z.

Bak het op en werk er op laag vuur gehakt korianderblad door.

Bak goed stevige stukken tomaat kort en prak er dat ook door, van het vuur af.

Voeg wat bouillon toe en laat sudderen tot het redelijk droog is.

Kook rijst en giet af.

Werk de rijst en wat geklopt ei door het vlees.

Maak er balletjes van en daarvan met de koolbladeren ballen.

Kook ze in water met zout.