Jezus wat is dat toch een lekker spul
Ook koud, als aperitief!
Saffraan en anijs...
het kan nog:
Koude soep!
De klassieke Fransoos:
Vichyssoise
Aardappel-prei soep
Maak kippenbouillon.
Koel.
Ontvet en zeef.
Kook in de ouillon gelijke hoeveelheden niet te fijn gesneden prei en blokjes aardappel langzaam gaar.
Pureer, roer er room door en koel goed.
Serveer in gekoelde kommen, met gehakte bieslook erover.
(Het kan ook warm hoor, voor in de winter, met vers geraspte Gruyère erover)
De klassieke Spanjool:
Gazpacho
Neem één deel goed rijpe tomaat op vijf delen groene paprika en vijf delen komkommer (beter: verse augurk).
Pureer dit met knof en ui naar smaak.
Leng aan met tomatensap tot de gewenste dikte.
Breng op smaak met iets witte wijnazijn, gepofte fijngewreven komijn, eventueel suiker, iig p/z.
Serveer met blokjes komkommer, blokjes ui en idem rode en groene paprika, vier schaaltjes dus.
En met mooi brood.
Ajo Blanco
Witte knoflook
Ook wel Witte gazpacho
Week een ons oud stokbrood zonder korst in koud water.
Maal een ons ontvliesde zoete amandelen, twee tenen knof en wat zout.
Knijp het brood uit en werk door het gemalen spul; je krijgt een dikke prut.
In de blender of met een mixer 100 ml goede Spaanse of Portugese olijfolie erdoor werken, als maak je mayonaise.
Idem 50 ml witte wijnazijn.
Klop er een liter ijskoud water door.
Werk door een draaizeef op de fijne plaat.
Koel goed.
Serveer met amandelen en koude blauwe druiven.
Rodekool-soep
Poolse Borsjtj zeg maar
Rookspek uitbakken, ui en knof erbij, komijn...
Fijngesneden rode kool erbij aanbakken, runderbouillon erbij (eventueel ook bier) en de kool gaar laten worden.
Pureren, wat agar agar erbij, en goed koelen.
Eventueel ook blokjes rookworst erdoor.
Serveren met Smetane (of anders maar zure room).
(Het kan ook warm hoor, voor in de winter. Niet pureren, geen agar agar. Wel blokjes rookworst en Smetana.)
Dit is de Premio Strega
De litteraire premie van het bedrijf
Daarom is het in ene een vent...