zondag 13 augustus 2017

Pasta!




Rigatoni, mie, riccioli, tagliatelle...



We beginnen met macaroni

Maar omdat ik hier geen maccheroni vind gebruiken we mini-penne

Amerikaans recept uit de 50er jaren
De prei heb ik erin gesjoemeld

Met prei dus, en met smeerkaas


Boter, ui, knof, prei...
Lamsbouillon (van een blokje is dat prima kookspul en helemaal niet schaapachtig) en wat Oxo of zo...
Room, rozemarijn, basilicum...

Kook de "maccheroni", afgieten, wat fruttato olijfolie erdoor...

Ei kloppen met smeerkaas (gebruik mooie stevige; Eru Prestige, Old Amsterdam, Leerdammer)
Geknipte bieslook erdoor
Op smaak met zout

Vette ovenschotel
Maccheroni, prei
Bestrooi met Ñora (half zoet ongerookt paprikapoeder) (ik zeg maar even "half zoet en ongerookt" omdat die culinaire Otzi's van de Volkskrant en NRC menen dat Spaans paprikapoeder altijd gerookt en pikant is); gebruik dus half pikant half zoet paprikapoeder (ik gebruikte mooie zachte Koreaanse grofgemalen cayenne) (waanzinnige combi met room! een nieuwe smaak!)
De kaassaus
De oven

Smeerkaas is ook een ingrediënt in Groninger mosterdsoep, als je althans kan koken

Dit is weer zo'n geniaal recept van mij, die prei-toevoeging en dat paprikapoeder
Dat wordt super populair, verdomd
Pasta Pietje Puk
Opgedragen aan Otto Kleynekwaak




Rigatoni

Met tonijn en rode bosui


Pasta koken, afgieten, wat olie erdoor
(Dat je pasta altijd net voor het gebruik moet koken is Italiaans oma gekwaak)

Olijfolie, knof, gedroogd gebroken pepertje...

Rode bosui er kleingesneden door...
Bloem...
Volle melk, witte wijn, Oxo oid (Marmite!)...
Proef

Uitgelekte tonijn erdoor (uit olijfolie!)

Pasta erdoor...




Mie

Met tofu-visballetjes en saus van Chinese paddo's


Week gedroogde Po-ku of lek een blik uit
Familie van shiitake, maar dan in gedroogde vorm zonder scheuren in de kop
Stelen verwijderen

Tofu prakken met kort aangebakken en gekoelde witte vis (koolvis is prima)

Eiwit erdoor, iets zout, Fish sauce, rijstebloem (van gewone rijst, geen kleefrijst), iets paprikapoeder-zie-hierboven (ik gebruikte dus weer de Kim Jong-un variant)
Balletjes draaien en in de koeling voor een half uur minstens
Bedenk dat meer bloem dat makkelijker maakt en meteen ook minder lekker
Werk desnoods met twee soeplepels; zie hoe je quenelles maakt op Youtube

Pindaolie, iets spekjes...
Ui, knof, gemberwortel...
Peper mag u zelf weten
Stukjes paddo's...
Kippenbouillon, rijstwijn (liefst de Hua Tiao versie van Shaohsing), wat sesamolie, Light soy en (liefst Chinese, dat maakt echt verschil) rietsuiker

De balletjes erin tot stevig stomen/sudderen

Kook de mie




Riccioli al Barolo

Rode pasta gemaakt met Barolo

Met Gruyère en tomatensaus

Die Gruyère dat was super mooie Moléson corsé, ach ach ach ach...
Soms lig ik er wel wakker van, van dat die Retteketet, Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Westerkwaken, Tracheotomie, Meneer Watkletstons, Verspillen en Van Urmen dat nooit in hun leven zullen mogen proeven
Maar Vooruit! De schouders eronder! Het leven gaat door! Foei hoe suffend staat gij daar!


Olijfolie, ui, knof, rood pepertje, tomatenprut, Touraine Sauvignon, wat Fino, groene olijven, Green zaatar...

Pasta koken

Vette ovenschotel
Pasta
Saus
Plakjes kaas

Ach ach ach ach ach...
Ik hoor ze al zitten te mopperen in dat shit café, Zwart of Zwarte of De Zwart of hoe heet het...
Waar het ruikt naar Johannes van Dam (of was het naar Connie Walmen?)




Tagliatelle

Met bleekselderijpuree en gepocheerd ei

Bleekselderijpuree moet je interpreteren als iets waarin je pasta wikkelt
Niet iets wat ernaast ligt

En dat gepocheerde ei dat lukte niet echt mooi (maar wel lekker) want ik pocheerde ze in bouillon


Bleekselderij ontnerven met een dunschiller
In grove stukken
Gebruik meer dan je denkt nodig te hebben!
Platkoken in zo weinig mogelijk kippenbouillon
Afgieten en de bouillon natuurlijk bewaren

Boter, sjalot, knof...
Bloem...
Die bouillon...
P/z en Crème fraiche...

Pureer de bleekselderij, doe door de saus en erg lang erg langzaam laten sudderen
P/z
(Verwacht geen groene saus; dit blijft bleek)(-selderij!)

Pasta koken
Afgieten en door de saus

Eieren in die bouillon pocheren

Alles naar binnen schrokken, Wow! Wow! roepend, en Ach ach ach ach ach...




O ja!

Zie Pat LaFrieda hier (alle links hier in een nieuw venster)

Daar is mijn slager ooit op cursus geweest



En O ja!

Zie hier

Quacamole!

Kwaakamole!