dinsdag 29 augustus 2017

Favorieten



Heinz is great
Heinz is de beste


Ik bedoel: favoriete smaakcombinaties



Venezolaans gehakt met banaan

De combi kerrie - banaan

Venezuela


Kook rijst.

Rundergehakt rul bakken met wat ui en knof.

Kruiden met oregano, komijn, cayennepeper en zout (een soortgelijk mengsel als chili-poeder).

Flink niet te pikante kerrie erdoor (ik gebruik kerrie djawa), even roerend aanbakken, en dan op laag vuur stukjes niet al te rijpe banaan erin opwarmen (eventueel: rijpe bakbanaan).

Meng alles door elkaar (maar gebruik niet al teveel bakvet) en zet even in de oven.




Lamsvlees met flageolets

De combi lamsjus - flageolets


Flageolets, "groene kidneybonen", in blik (Bonduelle) of gedroogd te koop. Nou ja, gedroogd te koop... In Frankrijk dan...
Ze smaken werkelijk perfect bij lamsvlees, vooral bij gebakken lamsvlees met jus.

Boter, olijfolie, ui, knof, gebroken pepertje... 
Laag vuur

Wat kookvocht van de bonen erbij, of het vocht uit het blik, en/of wat witte wijn en/of wat lamsbouillon (blokjes bij de Marokkaanse winkel)...
Proef op z/p

Warm de bonen op in de vloeistof.

Bak licht met peper bestrooide lamsbiefstukjes snel gaar in flink hete boter.

Serveer met sla.

Kan natuurlijk ook met lamskoteletten, of met schijven rosé gebakken lamsbout.




Gepocheerde eieren met groenten en tuinbonen

De combi tuinbonen - chorizo

Huevos a la Flamenca
Zigeunerinnen-eieren
Rancho-gerecht


Wordt gemaakt buiten op een nagloeiend vuur, in een grote bruin-aardewerken schaal. Maar het kan ook in de oven.

Bak in iets olijfolie stukjes chorizo uit.

Bak er flink stukjes wortel bij en daarna grof gesneden ui en wat later idem knof.

Maak er tomatensaus van met goed rijpe tomaten en/of blik en/of puree, liefst met kippenbouillon.

Roer er gekookte bonen door, liefst gedroogde geweekte gekookte tuinbonen (habas in de Spaanse winkel; de betere turk heeft ook gedroogde tuinbonen) (gebruik eventueel verse of uit een pot)
Doe er ook rode paprika door.

Stort in een ovenschaal, en breek er eieren boven (maak met een lepel onder elk ei een kuiltje, zodat het wat naar beneden zakt).

Laat de eieren stollen met wat paprikapoeder erop.




Aardappel-curry


De combi dus aardappel - kerrie


Aloo Masala
India, en ook via emigranten erg populair in West-Afrika


Bak kerrie-blad en mosterdzaad even aan in arachide-olie.
Haal van het vuur en laat wat koelen.

Voeg fijngesneden ui toe en fijngesneden groene peper en laat op middelhoog vuur warm worden.
Roer af en toe om.

Voeg op laag vuur flink koenjit toe en roer om.
(Beter nog: verse koenjit bij de ui en knof.)

Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en water; de blokjes moeten zowat onder staan.
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden.

Voeg eventueel op het laatst kokos-boter toe.





Halskoteletten, gestoofd


De combi gestoofd varkensvlees - mosterd


België


Neem gehakte koteletten, geen gezaagde.
Je snijdt tussen de botten en je hakt de koteletten los (zeg nooit karbonade want dat is wat anders in België; dat is runderstoofvlees).
Als je zaagt, wat slagers doen om dunne koteletten te produceren, dan moet je door het rib zagen, want een eenribs kotelet is te dik voor Sleurslagers.
En zaag je door het rib, dan krijg je splinters want de zaagrichting is niet parallel aan de ribrichting want die is wat krom, en ga je het stoven dan flikkert het uit mekaar en gaan die splinters een eigen leven leiden...
In je verhemelte of tussen twee kiezen of zo...
Dit allemaal nog afgezien van het feit dat die dunne koteletten natuurlijk droge troep leveren...

Bak de koteletten door bloem met z/p gehaald snel aan beide zijden bruin.
Haal ze uit de pan en bak ui en knof in het vet en even later champignons.

Stapel de koteletten zo dicht mogelijk op elkaar in een zo smal mogelijke pan.
Wat in stukken snijden maakt niks uit want het flikkert toch uit mekaar.
Roer de aanbaksels in de braadpan los met een scheut witte wijn en roer daar dan flink scherpe mosterd door (door de verwarming wordt die minder scherp).
Kruid met wat dragon.

Giet het mengsel over de koteletten en giet er bouillon en witte wijn over tot de koteletten voor driekwart van de hoogte onder staan.
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan ongeveer een uur garen.

Draai af en toe het vlees.

Tegen het eind schijfjes gebakken champignon erbij en nog wat mosterd.




Wiener Schitzel

De combi van die krokante schnitzel - ansjovis


Hamer kalfsschnitzels goed plat.

Z/p, en paneer ze: haal ze door bloem, dan door losgeklopt ei en leg ze dan op een zeer dikke flink brede (veel breder dan de schnitzel) laag paneermeel (kost geen ruk).

Draai ze en druk ze met de knokkels van je vuisten, op verschillende plaatsen krachtig het paneermeel in, zodat het vlees nog dunner wordt en op enkele plekken scheurt.

Draai en herhaal.

Bak de schnitzels op vrij hoog vuur in hete boter.

Serveer met ansjovisfilets, gehakt eiwit, gehakt eigeel, kappertjes en met citroen.