(Uhh, ik ben weer terug dus)
(Uhh, nader commentaar over Kanton en die gemberpotten volgt tzt)
Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie over salades hier (alle links hier in een nieuw venster)
Urenlang leesplezier, en geen culinaire kletskwaak alla Yvet Retteketet of Janneke Vreugdeloos of Marcus Snuivers (Wat een ontzettend enge kop heeft die trouwens!) (Zo van met een geleerd smoelwerk in je kont willen kijken...) (Zie hier)
Aan het eind van elke aflevering een link naar de volgende!
Haringsalade
Kan met zoute en zure haring
Met gestoomde rode biet en kort gekookte stevige aardappel
Aanmaken met yoghurt-dressing
Yoghurt, mayo, Fino, selderijzout, Tabasco, wat fijngewreven komijnzaad
Roeren, een half uur, roeren
Door deze salade doe ik ook wel eens vers gehakt salie-blad
Zalmsalade
Ik ga hier niet in op allerlei soorten zalmsalades, maar wel op hoe je de zalm ervoor prepareert
Hak een zalm-kop en graten en vinnen en vellen en zo grof in stukken en kook er visbouillon van.
Zeef en kook in.
Snij een zalmstaart in drie stukken van ongeveer gelijk volume: het uiteinde, en de rest in de lengte in tweeën.
Doe de zalmstaart in de bouillon zodra de bouillon sterk genoeg is, en blijf gewoon zachtjes doorkoken.
Als de zalmstaart zowat gaar is van het vuur halen en in de bouillon laten afkoelen.
De stukken ontvellen, onbotten enzovoorts, en voor salades gebruiken.
De bouillon door een zeef halen en voor wat anders gebruiken.
Appel-mandarijnsalade
Maak een salade van appel (haal de stukjes appel direct na het snijden door citroensap) en mandarijn dus, met daarbij in warme thee gewelde rozijnen, en kleine stukjes van gemberbolletjes.
Serveer met Cocktailsaus met whisky ipv cognac.
Paprikasalade
Gelijke delen rode puntpaprika, groene paprika (liefst kleine lichtgroene van de betere Turk), Kernhem (van de kaasboer en niet van de super!) en salami mengen. Goeie salami, ja. Zachte.
Dressing met yoghurt erover (zie Haringsalade).
Sinaasappelsalade met zwarte olijven
Maak een salade van fijngesneden icebergsla (nu geen botersla!) met daarop sinaasappelpartjes en gehalveerde zwarte olijven (droge soort; "Griekse" heet het soms).
Maak weer die yoghurt-dressing, maar nu met sinaasappelsap erdoor.