woensdag 19 november 2014

Kerstmenu (1)



Vandaag weer inkopen op de foto's

Bresaola
Meestal zie je kleinere drogere
Prachtig vlezig deze
Bresaola zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Bündnerfleisch / Viande des Grisons (vlees uit Graubünden) is iets vergelijkbaars; zie hier 
En ook Cecina uit Spanje, zie hier
Wat in dat laatste artikel niet klopt, dat is dat het uit León komt; dat kan ook Huesca zijn


Vis


Kerstmenu vis

Daar bedoel ik niet mee dat dit een menu is, maar dat hier een voorstel voor een voorgerecht staat, een tussengerecht en een hoofdgerecht met vis.
En voor en tussen: een warm een koud.

Volgende keer ei, dan kaas, dan vlees, dan tofu en zo.
Mét steeds een kaas-suggestie en een nagerecht-suggestie.

Geen recepten die kunnen mislukken, en alles gruwelijk lekker.
Geen recepten met dingen die je enkel in Amsterdam en dan nog met geluk kan kopen. Maar je moet wel ietsje zoeken af en toe.

Gossie...



La Brique
Een goedkoop maar prima kaasje, ik noemde het laatst al
Een zeg maar "Bretonse roodschimmel Camembert"
Niet te lang bewaren!


Ensaladilla Esplá

Ensalada: salade; ensaladilla: sla'tje
Ik heb het in Hotel de Paris in Zaragoza gecreëerd, jawel, voor Luis Francisco Esplá (zie hier).

Je hebt gerookte roggenlever nodig, maar het kan prima ook met een blik gerookte schelvislever of (tegenwoordig) kabeljauwlever.

Blik uitlekken, de lever grof snijden.
Avocado pellen en in blokjes snijden en citroensap erover. De avocado niet superzacht nemen.
Mengen met de lever, heel fijn gesnipperde sjalot, gerookt paprikapoeder (half pikant), yoghurt, mayo en Manzanilla.

Koel een half uurtje. Niet in de koeling maar op een koele plek.
Serveer pp met twee opengebroken kwarten van die kleine sla-kropjes, hoe heten ze ook weer, o ja Litttle gem, waarover wat vinaigrette met fraaie olijfolie en sherry-azijn.

Maak niet van te voren, want bewaard gaat het vissig smaken.



Je hebt Mock turtle, nep schildpad(soep), maar dus ook nep eend
Wat is dit?
Lekker klaargemaakte (zeggen ze) Seitan.


Mrs Fisher's Onion Soup

Ik weet begot niet waar ik het idee vandaan heb, maar het heet zo omdat ik lange tijd heb gedacht dat het uit Fisher's The Art of Eating kwam. Wat niet zo is.

Maak mooie uiensoep, met madera en mooie witte wijn en zo.
Zoek op dit blog of elders naar een recept.
Zorg dat je enorm veel (liefst zoete) ui uren en zeer zacht stooft. Met geplette knof tegen het eind!
Uien, boter... Ietsje bloem... Groentenbouillon, water en witte wijn... Zout: Viandox (of Marmite anders maar).
De soep staat warm gereed.

Lek een blik slakken. ("Slakken zijn geen vis ome Maarten!")
Snij elke slak in tweeën (over dat V-vormige voetje).
Sauteer de slakken in wat boter met wat verse tijm.
Voeg vrij snel blokjes stevige tomaat toe, roer wat om, maal er wat zwarte peper over en flambeer met Pernod. (Geen Pastis, dat moet je drinken, en ook geen Ricard, dat moet je door de hurk-plee spoelen.)

Verdeel over kommen en giet er meteen de warme soep over.



Tagliatelle, gemaakt met asperge-kookwater
Ik hou u op de hoogte!

Vis uit de oven

In Noord-Spanje eten ze met Kerstmis Besugo al horno, Rode zeebrasem uit de oven. Zie hier.

Het systeem kan met alle zeg maar visvormige vissen, ik bedoel: niet met platvis.
Wijting, Red snapper, zeewolf, noem maar op, karper, en zelfs met forel.
Ga je het voor de Kerst maken? Probeer het van te voren uit met een enkel visje.

Haal de vis uit. Als het vis is die geschubt moet worden: lekker laten zitten.
Snij de vis in als op het plaatje. Als de vis langwerpiger is: gewoon hetzelfde maar dan de sneden iets diagonaler.

Zout en peper de vis van binnen.
Stop wat in de buikholte. Geplette knof, vrij fijn gesneden venkel (niet zozeer om te eten als wel voor de smaak), een kort gebakken pakketje rauwe ham... Combi's geen probleem.
Steek er eventueel een prikker door om de handel dicht te houden.

Kwast de vis in met gesmolten boter en steek citroenpartjes in de sneden.
Bestrooi met paneermeel (als het een vis is waarvan je het vel eten kan; bij een niet geschubde te schubben vis kan je dat weglaten).

Bak in een hete oven, en bedruip na 10 minuten met wat olijfolie, en dan weer wat paneermeel (als...).
15 minuten zal wel genoeg zijn.



Lang geleden!
Utrechtse bakleverworst
Maar je eet het ongebakken, en met mosterd, bij de borrel


Serveer er zwarte pasta bij, met inktvis-inkt gemaakt (AH heeft tagliatelle, maar in een goede Italiaanse winkel hebben ze betere, spaghetti, uit Puglie).

Verder zou ik zeggen paddestoelen met room.


Na een hoofdgerecht met vis neem je kaas zoals Camembert, Brie, Tynjetaler, Gloucester, Tilsit.
Maar wel met geroosterd notenbrood of zo, of geroosterd suikerbrood (is het meteen het nagerecht) of geroosterd brioche...
Met Malaga.


Nagerecht?
Taart of zo, zeker weten. Liefst iets met room en nougatine.
Kan je meteen die Malaga blijven doordrinken...



Gedroogde truffel
€ 4.170,- / kilo...


Van te voren klaarmaken?

Uiensoep (zonder de slakken natuurlijk), de vis tot aan het bakken (maar natuurlijk niet meer dan één dag vtv), paddo's in roomsaus, taart.


Andere versies

Ei zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kaas zie hier.
Vlees zie hier.
Tofu zie hier