In de Elzas loopt Sinterklaas met Hans Trapp
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vandaag mosselrecepten die ik maakte, maar nog niet noteerde hier.
Uit kookboeken maakte ik die, verdomd.
Nou ja, de recepten zijn natuurlijk wel wat aangepast...
Ik kan namelijk béter koken.
Verdomd...
Cuisine Festive à la Leffe
Mouclade rochelaise à la crème de Leffe Blonde
Ja, uit de buurt van La Rochelle komt Mouclade, maar ook Mousclade.
Over het verschil binnenkort een post.
Ennuh: veel kerrie en zo daar, want die haventjes daar voerden kruiden door.
Boter, sjalot, kerrie.
Mosselen, Leffe Blonde, wat room (interessant was dat!).
Kook tot de mosselen open zijn.
Mosselen op schaal losgehaald en in een schelp-deel op een bakplaat.
Kookvocht inkoken tot saus, p/z?, draaizeef, over de mosselen.
Eventjes in de hete oven, peterselie erover.
Klozem
Wadden-eilanden
Het Lekkerste Dier
Hier moet ik natuurlijk gaan oppassen met Ik kan het beter...
Ik bedoel: ik ken maar één Nederlandse culi-schrijver die altijd correct spul produceert, en nooit culinair gekwaak.
Mosselhapje
Broodkruim, Parmezaan, peterselie, olijfolie en knof mengen tot prut.
In schelp gekookte mossel (zoals hierboven) op bakblik.
Beetje prut op elke mossel.
Gril.
Serveer bij de borrel en met citroen.
Oosterse mosselen
Kokosmelk (boter + water, of een pakje...) plus, alles in stukjes: gember, rood pepertje, ui, knof, sereh (kijk, ik snij dat ook altijd fijn ipv meestoven in zijn geheel!). En wat dacht u van een kippenbouillonblokje.
Kookt: vijf minuten sudderen, hoog vuur, rauwe mosselen erbij...
Op smaak met limoensap? En/of Fish sauce? En/of palmsuiker?
Ik zou zeggen: zeker ook Thaise Thin soy of Vietnamese Light soy.
Korianderblad.
Serveer op mooie rijst.
(Misschien gloort er wat positiefs in Nederland. De boeken van Sylvia Witteman zijn op Boekwinkeltjes nooit goedkoop...)
Klausjagen
Zwitserland
Het Mafia Kookboek
Dat is niet Het MaFFia Kookboek, dat is wat anders.
Mosselen in tomatensaus
Water, iets knof, boter, rode peper, peterselie, citroensap, zwarte peper.
Mosselen erbij (moeten onder staan).
Deksel, kook.
Mosselen gaar = uit de pan.
Haal uit de schelpen, en -weer- op een bakplaat, in een schelp.
Kookvocht + boter en flink knof, hele tenen, en kook tot ze zacht zijn.
Plus droge witte wijn en droge sherry en kook in. (En pureer de knof, mag ik aannemen.)
Gepelde tomaten uit blik (grof gehakt en géén vocht), peterselie, oregano, basilicum erbij en laat 10 minuten sudderen.
Spul over de mosselen, vijf minuten in de oven op 210°.
Serveer met tagialtelle.
Knecht Ruprecht
Duitsland
Witloof from Belgium
Mosselen met witloof en witbier
Witlof kleinsnijden, citroensap.
Boter, ui, wortel, "selder", venkelzaad (ja!), Spaans pepertje (alweer!), witlof...
Vijf minuten, witbier en mosselen erbij... P/z.
Serveer met peterselie erover.
Mosseltaartje met witloof en tuingroen
Snij witlof klein en stoof met ui in boter.
Mosselen erbij, deksel, hoog vuur.
Zeef en vang het kookvocht op.
Ui, knof, boter...
Witte wijn...
Inkoken...
Plus zuring, spinazie, bieslook, kervel, majoraan, bonenkruid, basilicum...
P/z.
Kook het mosselvocht flink in en doe er room door (weer!).
Cylindervormen invetten, witlof, mosselen, groen spul...
"Ontvorm op voorverwarmde borden. Monteer de saus met de rest van de boter en werk de taartjes af met wat takjes groen."
Samichlaus en Schmutli
Zwitserland
Die Quincy Gario, die begrijpt dat gewoon niet, van dat zwartmaken. Die denkt Wij worden zoewartgemaakt!
En wat H zei, Die tegenstanders van Andere Pieten, die zijn ook niet helemaal goed wijs, dat klopt zeker ook!
(Volgende aflevering zie hier,)