vrijdag 21 november 2014

Kerstmenu (2)




Ei


Ik bedoel niet zozeer dat dit een menu is, maar dat hier een voorstel voor een voorgerecht staat, voor een tussengerecht en voor een hoofdgerecht met ei.
En voor en tussen: een warm een koud.

Volgende keer kaas, dan vlees, dan tofu en zo. Zie onderaan de vorige.
Steeds ook een kaas-suggestie en een nagerecht-suggestie.

Geen recepten die kunnen mislukken, en alles erg lekker.
Geen recepten met dingen die je enkel in Amsterdam en dan nog met geluk kan kopen. Maar je moet wel ietsje zoeken af en toe.




Bali telor
("Bali ei")

Dat is pikant, maar je kan ook minder pepers of sambal gebruiken. Of verschillende versies maken, wat nauwelijks meer werk is.

Serveer er kroepoek bij (dat helpt ook tegen het pikante). Vraag bij een goede toko om (al gebakken of ongebakken) emping (zoet of heet of alletwee), kroepoek sajoer (groenten) en kroepoek bawang (knof). Chips kan ook prima, of nachos of cassave-chips.1

Kook eieren hard, schrik, pel, halveer, koel.

Pinda-olie (arachide-olie)(of zonnebloem of mais), ui, knof, gemberwortel en Spaanse peper zonder de pitjes (of later in een deel sambal en in een deel niet).
Kruidnagel, nootmuskaat, liefst ook wat komijn...
Rijstwijn of medium sherry, flink ketjap manis, citroensap.
Eieren erin en regelmatig de marinade erover scheppen.




Tortilla de patatas uit de oven

Zowel die Bali telor als dit kan als borrelhapje, en ondanks dat ze tortilla in Spanje als koude tapa eten: piep het altijd warm. Veel lekkerder, want u kunt namelijk geen tortilla maken zoals die vrouwtjes in die café's die er 25 per dag uit de pan maken, zeven dagen per week.

Bak of kook of frituur aardappelblokjes (vastkokende soort) half gaar. Koken: minder dan half gaar trouwens.
Laat koelen.

Peper, zout, en meng met zoveel geklopt ei dat u een dikke brei hebt.

In een iets ingevette ovenschotel (liefst rond) en in de oven (180°) tot het gestold is.

Er kan rode of groen paprika door (rauw), gebakken spekjes (of een vegetarische variant), gekookte venkel, rauwe bleekselderij, stukjes gebakken chorizo (bestaat daar een vego variant van? gebruik vego spekjes of kip van de Vegetarische Slager en ook redelijk wat paprikapoeder en komijn).

Snij er puntjes van.




Huevos a la flamenca
(Eieren op de manier van de flamengo-danseres; je vraagt je af hoe ze er zo slank bij blijven)(Door hard te dansen lul)

Dat is ook een ovenschotel maar van een totaal anders soort, en deze zet u op tafel in de ovenschaal, die tortilla niet.
En die tortilla kan je vtv klaarmaken en uit de schaal halen en daarin dan weer die huevos maken.

En het is een eenpansgerecht, dus u zet de tafel verder vol met bakjes sla, tomaat, komkommer, zilverui of Amsterdamse ui, augurk, kappertjes of beter appelkapper, noem maar op.

Werk liefst met habas secas, gedroogde tuinbonen (betere Turk). Week die grondig en kook ze een dag vtv want dan kan wel eens lang gaan duren; week en kook ze in flessenwater.
Kook met zout en peper en peterselie en soepgroenten.

Bak in iets olijfolie chorizo-stukjes uit (of zie vego boven).
Plus (eventueel halve) schijfjes winterwortel, grofgesneden ui en knof...
Bak tomatenpuree mee en doe er wat later een pak tomatenprut bij of een blik gepelde tomaten... Er kan ook groene paprika door.
Maak er saus van met bouillon van een blokje, geen gelul, en een forse scheut rode wijn.
Werk er de bonen door.
Sudder wat en proef.

In een ingevette ovenschaal, druk er met een lepel deuken in en breek daar eieren in.
Oven (180° als het er koud in gaat, 200 als warm)(geen schrijffout) tot de eieren zijn gestold, en over die eieren wat paprika-poeder.




Kaas-suggestie

Na zo'n hoofdgerecht neem je Mozzarella, Feta, zachte geitenkaas...
Met Melba toast.
Met zout en peper op tafel, en paprikapoeder en piccalilly...


Dessert-suggestie

Pudding!
Met vanillesaus met rum, met slagroom en met vruchtjes.




Van te voren klaarmaken?

Bali telor, tortilla, bonen koken, hele flamenca desnoods.


Andere versies

Vis zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kaas zie hier.
Vlees zie hier.
Tofu zie hier.

Wordt vervolgd!