Lago de Barasona
La Puebla de Castro, Spanje, 1994 - 1995
Een wegrestaurant met bonkige vrachtwagenchauffeurs, een enkele verdwaalde toerist, en 's avonds buurtcafé.
Geen website, wel vermeldingen in van die verzamel-sites.
"Vlees aan het spit", dat moet dus een nieuwe opzet zijn. O ja, zie je wel, "Hartelijke gastvrije sfeer", dat moet een nieuwe eigenaar zijn...
Niet dat het er ongastvrij was, maar het was een geen-gelul Spaans chauffeurscafé. Niks hartelijk en gastvrij.
Ik was er terecht gekomen toen een hotel van Nederlanders, in de buurt en waar ik zou gaan werken, al failliet was voordat het open ging.
(Vorige aflevering hier; alle links hier in een nieuw venster)
Linzen met artisjokken en ham
Veel voorgerechten in die streek (de streek van de uitstekende Somontano wijn, zie hier; alle links hier in een nieuw venster) van opgebakken bonen of linzen, met erdoorheen met ham opgebakken groenten. Ook wel met ook slakken.
Kook de linzen met wortel, ui, knof, prei en selderij. En p/z (zout: groentebouillonpoeder).
Altijd in die streken: een scheut zoete wijn erbij (Malaga of zo).
Bak halve of kwart artisjokharten op met stukjes rauwe ham, in olijfolie. Wij hadden ze gewoon uit blik hoor.
In plaats van artisjok: snijbonen (in sepjes gesneden, "Roma bonen" heet dat hier in ziekenhuizen en zo), sperziebonen, stevige blokjes stevige courget, pompoen...
In plaats van linzen: witte bonen of kikkererwten. Niks anders.
Altijd serveren met guindillas (zie hier) erbij, niet al te scherpe groene pepers uit het zuur.
Die maakten we wel zelf.
80 gram zout/liter, 12 uur, helft pekel weg en aanvullen met witte wijnazijn.
Gestoofd lamsvlees
Chilindrón de cordero
Noord-Spanje
Zie hier
Hak een flink stuk lamsvlees met bot in niet te kleine stukken.
Bak in olijfolie stukjes droge chorizo Pamplonica (fijne textuur, zoals je die hier koopt) uit, en daarna wat ui en knoflook.
Doe het vlees erbij, braad rondom aan, en laat het dan langzaam gaar worden met iets water erbij, rozemarijn (liefst een tak met bloempjes) en een deksel op de pan.
Minder mals vlees kan op deze manier gaar worden door steeds als het water verkookt is weer wat toe te voegen.
Als het vlees gaar begint te worden gaat er klein gesneden rode paprika doorheen.
Zodra de paprika warm is het gerecht met peper en zout op smaak brengen.
Wanneer alleen kas-paprika te krijgen is: de helft van de paprika kapot koken bij het vlees, en tegen het einde nog wat paprika toevoegen.
Prima gerecht voor wat ouder lam.
Werd geserveerd met in olijfolie gebakken friet (vrij lang gebakken op niet al te hoge temperatuur, maar die aardappel van daar is daar perfect voor), en met Ensalada verde: sla, komkommer, ui, knof.
Flan
Dat kan niet missen
Vanille-puddinkjes met karamel
Flan de caramelo, voluit
Heel zuid Europa en Midden- en Zuid-Amerika
Zie hier
Breng twee koppen melk bijna aan de kook met een gesplitst vanille-stokje.
Klop vier eieren met twee eetlepels suiker en iets zout smeuïg, en klop, scheutje voor scheutje
en van het vuur af, door de melk.
Vet vormpjes in (kleine iets wijd uitlopende bekertjes), doe wat suikerstroop onder in de
vormpjes en giet er het mengsel in.
De stroop maak je van suiker dus, maar met zo weinig mogelijk water. Bedenk: het kan altijd minder dan je denkt. 6 suiker (volume) op één water of zo.
Zet in een bak met water en zet die een klein half uur in de oven op 180 graden.
Laat koelen en stort juist vóór het serveren.
Lukt het allemaal niet, dan wat maizena door het mengsel werken.
Zuid-Amerika: idem plus wat nootmuskaat.
Ik zat er ooit op het terrasje, streken er Belzen neer, ik begon wat te lezen, zegt een van die Belzen Oem kaan leize!
Ik zeg Inderdaad meneer, dus als u ooit een brief krijgt dan komt u maar langs.
Die Nederlanders van dat failliete hotel die hadden daar een woonkamer boven de ingang, enorm raam, geen gordijnen, stonden mensen uit het dorp 's avonds als het donker was op een heuveltje vlakbij, kon je naar binnen kijken, waren ze aan het SMen...
Volgende aflevering hier.