zondag 23 november 2014

Kerstmenu (3)




Kaas

Kerstmenu kaas

Ik bedoel niet zozeer dat dit een menu is, maar dat hier een voorstel voor een voorgerecht staat, een tussengerecht en een hoofdgerecht met kaas.
En voor en tussen: een warm een koud.

Overmorgen vlees, twee dagen daarna tofu en zo. Zie onderaan de vorige menu's.
Steeds met een kaas-suggestie en een nagerecht-suggestie.

Geen recepten die kunnen mislukken, en alles erg lekker.
Geen recepten met dingen die je enkel in Amsterdam en dan nog met geluk kan kopen. Maar je moet wel ietsje zoeken af en toe.

Ennuhh ik probeer de kerstmenu's goedkoop te houden, maar met kaas gaat dat niet echt lukken.
Als je werkt met goedkope kaas, dan wordt het niks. Ik eet op brood regelmatig Uniekaas. Prima spul, maar je moet het niet ergens doorheen raspen of er iets mee gratineren. Dan blijft er niks van de smaak over.



Libanese salade

Je kan hier geen Libanese Halloumi krijgen maar wel Cypriotische, en dat verschilt weinig.
Halloumi bij de betere kaasboer (op de markt!) of in de groene winkel.

Bak plakjes Halloumi in olijfolie tot ze mooi goedbruin gevlekt zijn. Uit de pan, uitlekken, bestrooi met za'atar (betere kruidenzaak of de kruidentent op de markt), afkoelen.

Niet te grote tomaten (Tasty Tom!) in tweeën en op het snijvlak wat bakken in dezelfde pan.
Uitlekken en koelen.

Een salade maken van Roma sla of Little Gem, de Halloumi (in stukjes), de tomaten, gegrilde paprika (maak dat zelf of koop een pot wat meestal beter smaakt; probeer Pimientos del Piquillo te vinden en anders maar een supermarkt-pot; lek uit en vang het vocht op), walnoten en andere noten, en tuinkers of waterkers.

Maak een vinaigrette van olijfolie, wat balsamico en wat rode wijnazijn (neem van Chianti van Jumbo!).

Serveer met een peper- en zoutmolen, en geen brood want de volgende gang is stevig.



Käsesuppe

Bak wat rundergehakt aan in wat olie en roer het rul (of gebruik vego gehakt).
P/z, en ook in heel dunne reepjes of ringetjes gesneden ui erbij. Idem knof. Ff aanbraden.

Flink groentebouillon erbij en een flinke scheut droge witte wijn (Duits, Luxemburg of Elzas), en het aanbaksel losroeren.
Flink kaas in de soep raspen; denk aan Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller. Denk aan combinaties zoals voor kaasfondu.

De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat soep aan met maïzena en bind daarmee de soep. Eventueel net als bij kaasfondu met ook wat Kirsch of zo. Bind niet té dik!

Proef weer op p/z en eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat.

Serveer met heel mooi boerenbrood, of met knoflook-croutons erover.

In de soep kan je ook champignons verwerken.




Groenten met Limburgse kaas

Prepareer (* = en/of)
* kort gekookte halve sperziebonen of in sepjes gesneden snijbonen; kook in water met ietsje teveel bouillonblokje
* in kleine stukjes gesneden goed geblancheerde venkel (gebruik steeds hetzelfde water)
* niet te gaar gekookte stukjes stoofpeer
* idem wortel
* super kort geblancheerde niet te dunne chourgette-schijfjes (meteen koudspoelen)
* idem bleekselderij
* kort geblancherde fijngesneden spitskool
* idem broccoli-roosjes
* geblancheerde groene asperge-stukjes
* rauwe in stookjes gesneden rode paprika
* kers-tomaatjes
* flink vrij klein gesneden gebakken rode ui en knof
* idem prei maar ook ietsje nagestoofd met wat van het kookwater
* kort gebakken champignon-schijfjes
* een uitgelekt blik mais
* idem artisjokharten (en snij in kwarten)

Meng alle groenten, haal door walnotenolie, laat wat uitlekken en doe in een ovenschotel.

Beleg met plakjes Limburgse kaas (twee tegen over elkaar gelegen zijkanten eraf gesneden en dan in dezelfde richting gesneden), of gebruik Munster of zo. Bestrooi met tussen duim en wijsvinger wat fijngewreven komijnzaad.

Gratineer in een niet te hete oven, want de groenten moeten doorwarmen.




Serveer met rijst, en die met het warm gemaakte lekvocht van de paprika's.

Maak je niet die Libanese salade, laat dan de paprika weg bij de verse groenten, warm een pot gegrilde paprika op in zijn vocht en serveer naast de rijst.


Maak je een van de gerechten als enige kaas-gerecht, serveer dan na het hoofdgerecht als kaas (na die Libanese salade) roodschimmelkaas, en na die kaassoep of na die groenten blauwe kaas.


Denk na een kazig menu aan een nagerecht met fruit.
Fruitsalade met Crème fraiche of zo.




Van te voren?

* Ingrediënten Libanese salade ex het groene spul
* Kaassoep zonder te binden
* Ingrediënten ovenschotel


Andere versies

Ei zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vis zie hier.
Vlees zie hier.
Tofu zie hier