alweer...
Gekookt gemarineerd ei, inktvis met wat chorizo, bleu en Brie, gefrituurde tempeh, kalfsmedaillons
Ei, soba, taugé, petis
Soba zie hierboven (Japanse boekweitpasta), en petis oedang zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Een recept van Vuyk, maar wel aangepast. Bijvoorbeeld meer zoetzuur, met assem (zure tamarindepasta).
Kook eieren hard.
Los santen (kokosboter) op in heet water.
Stamp iets ui, knof, sambal trassi, laos en palmsuiker in de vijzel.
Werk er petis en assem door.
Bak in pinda-olie.
Kook de santen met wat fijngesnipperde ui en sereh (citroengras) en daoen salam (Indische laurier).
Doe bij het gebakken spul, en marineer daar kort de in tweeën gesneden eieren in, terwijl je het warm houdt.
Kook de soba en blancheer de taugé.
Serveer alles bij mekaar, ook de marinade.
Inktvis, chorizo, groene paprika, pita
Ietsje chorizo, dat ik nog had liggen.
Pita, of wat voor flatbread dan ook.
Olijfolie, chorizo-stukjes... *)
Ui, knof, rode Spaanse peper, soepgroenten, peterselie...
Stukjes inktvis meebakken... Als het grote dikke inktvis is, dan die eerst bij *) aanbakken en uit de pan voordat de ui erbij gaat.
Oregano erbij, witte wijn, Viandox...
De inktvis wordt hier behoorlijk lang gestoofd.
Proef.
Groene paprika erin opwarmen.
Brood bakken of warmen of...
Pizza, bleu en Brie, tomatensaus
Maak een mooie tomatensaus met rode wijn en groene kruiden.
Maak pizza-deeg met 00 bloem en gist.
Bak in olijfolie ui en knof...
Stook (nou ja, ik dan) de (pas verworven) lava-steen in de oven heet.
Rol de pizza uit, beleg met de tomatensaus, stukjes zwarte olijf (die klaar lagen want als het te lang duurt dan gaat de pizza plakken), gehalveerde kleine gele pepertjes uit de pekel (goed uitgelekt en door de olijfolie gehaald lagen die klaar want...) en de kazen (die in plakjes gesneden klaar lagen want...)
In de oven.
De randen rijzen omdat daar geen saus ligt.
Tempeh, peultjes, rice cakes, Pad thai
Laatst gaf ik hier aan hoe ik Pad thai saus, of beter pasta maakte, en dat heb ik in de koeling staan.
Pad thai als gerecht zie hier, daar kan je de ingrediënten van de saus uit afleiden.
Rice cakes is een soort rijst-pasta in de vorm van plakjes. Ziet er uit als ongebakken kroepoek. Moet lang koken.
Haal de peultjes af, leg een half uur in koud water, giet af.
Kook de rice cakes in kippenbouillon, tot ze nog behoorlijk beet hebben, nog net teveel.
Afgieten en koudspoelen.
Frituur dunne plakjes tempeh en houd warm.
Pinda-olie, wat sesam-olie, ui, knof, lombok...
Pad thai als je het pasta-achtig maakte...
Sauteer er de peultjes in
Sauteer ook de rice cakes erin.
Shaohsing rijstwijn erbij, peultjes laten garen, de tempeh, en ook Pad thai als je het sauzig maakte.
Kalfsmedaillons à la languedocienne
Kalfsmedaillons gebakken in ganzevet, met knoflook-puree en met paddo's à la languedocienne
Purée de pommes de terre à l'ail
Wat omslachtig maar Godsallemachtig lekker...
Blancheer een bol knoflooktenen per persoon een minuutje. Giet af en spoel koud.
Pel (nu niet vanaf het kontje maar vanaf de top).
Sudder 20 minuten in flink boter (zoveel boter als de aardappelpuree nodig zal hebben), heel laag vuur want ook deksel.
Kook aardappelen en giet af en terug in de pan.
Stook volle melk warm.
Wat bloem bij de knof, wat nootmuskaat, wat Dijon mosterd (of beter nog Meaux)...
Maak er met de melk een dunne saus van; de hoeveelheid die je nodig hebt is wat je bij de aardappelpuree aan melk zou doen, dus niet zo enorm veel.
Z/p en laat vijf minuten sudderen.
Pureer de knof in de melk.
Laat twee minuten sudderen.
Maak puree met deze knof-boter-melk.
Witte peper erbij en proef op zout.
Alles op een tweepittertje uit een tjalkie
Als je verstand hebt, dan heb je geen dure flauwekul-fornuizen nodig
Champignons des bois à la languedocienne
Blancheer blokjes rauwe ham en giet af.
Olijfolie, sjalot, knof...
De ham erbij en de stelen van de bospaddo's...
Flink peterselie erbij...
Paddo's erbij...
Breng op smaak met Viandox (of Oxo of anders maar Marmite) en flink zwarte peper.
Werk er gehalveerde goed uitgeschudde ontpitte groene olijven door.
Médaillons de veau sautés à la graisse d'oie
Kalfsmédaillons, gebakken in ganzenvet
Nou ja, daar kan ik kort over zijn.
Goed drooggedept steeds maar draaiend de médaillons bruinen in ganzenvet, en ook goed de zijkanten dichtschroeien. En pas op: het bakt snel vast, dus telkens bewegen en verschuiven.
Heet water klaar hebben staan.
Uit de pan, en jus maken.
Kut! Jus vergeten!