Vandaag weer inkopen op de foto's
La Brique is een Bretonse en roodkorst variant op de Normandische Camembert zeg maar
Prima en erg goedkoop kaasje
Kookboeken
Bayerisches Kochbuch
930 pagina's (drie leeslinten), 1.800 recepten.
Eerste druk 1935 of daaromtrent. Ik heb de 54e uit 1992. "Neu aufgenommen würde eine kleine Mikrowellenkunde".
"Übersichtlich gegliedert mit einfachen Grundrezepten, präzisen Mengenangaben und klaren Arbeitsplänen".
Sulzen, zult-recepten, vijf pagina's...
Net zoveel recepten te maken genoteerd, wel veel dingen die opvielen. Het is voor mij ook niet zozeer en boek om uit te koken als wel een naslagwerk.
Had ik om onduidelijke redenen nog nooit gedronken
Ff wennen, ja, wel aardig en fris...
Riebelesuppe
Ei, bloem, zout: koreltjes en die strooi je in de soep.
Milzrollensuppe
Pannekoekjes, opgerold en gevuld met milt-uitschraapsel, en dichtgeplakt met eiwit; in bouillon garen.
Schleimsuppe
Met Getreideprodukte (gerst, rijst, Grünkerne oftewel onrijp geoogst spelt, geröstete Grieß, Haferflocken) en met Wurzelwerk (ui, wortel, knollen...).
"gut ausquellen lassen, damit die Suppe sämige, schleimige Beschaffenheit erhält"
Dunkele Einbrenne
Dat is zo'n saus op basis van een donkere roux, net als bij Cajun.
Sauerampfer
Zuring
Wirsingsuppe
O, savooiekool.
Quesillo, uit de Venezolaanse kraam
Käsetorte maar minder zoet en steviger
Enorm lekker
Recept hier (alle links hier in een nieuw venster)
Namen van stukken vlees
Allemaal nooit van gehoord
Schlegel, Rose, Bug, Grat...
Vulling voor eend
Appel
Kastanjes
Appel én kastanje
Aardappelen
Broodkruim met maagjes, hart, lever
Kalfsschenkel-vlees en gerookte ossentong
En verder
Schnitzel in bierbeslag gebakken
Kalfspens
Euter (uier)
Fricassée van zwezerik en tong
Kipragoût met champignons, aspergepunten, rauwe ham en gerookte ossentong
Runderhart gestoofd met room en rode wijn
Gulash van riviervis met spek
Een heel hoofdstuk met enkel recepten met rauwe ham...
En Blaukraut is hetzelfde als Rotkohl
En jawel, volledig correct Birne Hélène en niks schöne
Poire Hélène is het, niks Poire belle Hélène
Rijstkroepoek, kroepoek kampung, arme mensen kroepoek
House industry hier
Wat ga ik maken?
Kalfsnierstuk
Vlees, nier die erop hoort (eventueel wat ontdaan van het kalfsniervet), citroen, spek, oprollen
Ik heb nu drie recepten
Gepekelde ossentong
Eindelijk een goed recept gevonden
Jeneverbessen in de pekel, zout en suiker 6 op 1, saltpeter
Ansjovissaus
Roux, ingelegde ansjovis, citroensap, suiker, witte wijn, eigeel, room
Mosterdsaus
Roux, mosterd, suiker, kruidnagel, eigeel, room
Koken in Roermond
In dezelfde serie besprak ik al eens Arnhem en nog iets
Wat viel op?
(behalve dan dat die Jos van Rey er ook in staat)
Kalfstartaar
Met zoetzure groenten en piccalillymayonaise
Kweenie
Kippenlevertjes
Met paddo's, en met korenwijn geflambeerd
Eendeborst
Met een saus van bloemkool, Pernod, room en witte wijn
Kalfsoesters
Bakken, peperen, katenspek eromheen, verder bakken
Wat gaan we maken?
Riefkeukskes (Reibekuchen, Rösti)
Met flink ui(!), flink ei, p/z en bloem erdoor
Zoervleis
Heb ik al enkele keren gemaakt
Runderstoofvlees (jeneverbessen, laurier), zoetzuur maken met fijngehakte kruidkoek (gember!) en zilverui'tjes
Hier ook tijm, en zoetzuur met appelstroop, kruidkoek en bessengelei
Lasagne
Met asperges, beenham en belegen kaas
Tête de veau
Ik meldde dat al op die Tête de veau post laatst
Met knof(!), tomatenpuree, madera, kalfsfond, room
Tagliatelle
Met asperges en Mozzarella
Crème fraiche, noormuskaat, bieslook
Vlaamse Biergerechten Proeven
Een zeer degelijk in elkaar getimmerd boek
Uitgebreide overzichten per streek; welke bieren en welke gerechten
Wat viel op?
Lokerse paardenworsten met geglaceerde peren
Aardappelsoep met zuring
Dadels gevuld met een mengsel van Roquefort en plattekaas (een soort stinkkaas-kwark)
Antwerpse cassisjenever
Zoete rijstkroketten
Konijn in Pauwel Kwak
Waterzooi kip met Palm
Mosselen in Palm
Knolseldersoep met kriek
Manneke Pislikeur met ettekees (extra stinkende stinkkaas-kwark)
Zomers Manneke Pisdessert (meloen, Curaçao, grenadine, gueuze, sinaasappelschil)
Sorbet van Kriek (dat maakte ik al ooit; erg lekker)
Osso bucco met Trippel
Kalfshart met ajuinen en bruinbier
Staartvis? O ja, zeeduivel
In Gueuze
Vlafdrank?
Geen idee
Kroepoek van pomfret en tapioca
Wat gaan we maken
Tsja, heel veel. Dat wil zeggen: veel tips en ideeën vond ik in dat boek
Zeeduivel in Westmalle
Quiche mosselen bruinbier (Bels bruinbier dan dus, geen Oud Bruin...)
Asperges met saus room/Duvel
Kotelet gestoofd in De Koninck
Kip gestoofd met veel groenten, room en De Koninck
Paardenvlees gestoofd met Trappist
Kruidkoek met De Koninck of met Westmalle
Gehaktballen in Faro
Mayonaise met Trippel
Parelhoen, rozijnen, kriek
Biersoep met pils en kaas
Kalfsvlees met Primus
Mousseline-saus met Op-Ale
Mosselsoep met Vieux Temps
Rundvlees gestoofd met lever in Gueuze
Vissoep met Gueuze
Croque met Ardenner ham, Limburgse kaas en Gueuze (hoe?? soort béchamel met dat bier maken?)
Ossenstaart in Gueuze
Varkenspoot in Gueuze
Paardenvlees met kastanjes, en met witlof in Gueuze
Pannekoeken met Rodenbach
Pompoensoep met Tripel of met Trappist