zaterdag 25 augustus 2012

Rauwe ham, olijfolie en pasta


Eerst Marieke, wiens post verscheen net nadat ik de mijne had gepost.
Nogmaals sterkte Marieke!

Uw post.
Die link, dat is heel mooi en heel juist (een foutje: Huelvo = Huelva). Steeneik en kurkeik, niks "eikels / eik" (de eikels).
Steeneik is trouwens een verbastering van Steineiche, en heet officieel in het Nederlands azijnhout, wat A] een verbastering is van Portugees azinho [aahsIEnjoe] en B] geen erg foute verbastering, want als je het zaagt ruikt het zuur.
Ik heb me er in Spanje de pleuris op gezaagd en gehakt want als inwoner van een dorp mag je het op de gemeenschapsgronden vrij omhakken voor eigen gebruik, en ik stookte en ik kookte erop. En het is enorm knoestig en kei- en keihard.


Weer een niet goedkope wijn van AH die niet slecht is,
maar prijs-kwaliteitsverhouding, mwah...

Maar goed. Marieke.
Ja, dat slachten dat mag je niet zien. Wat ze niet begrijpen, dat is dat die tere kinderzieltjes geschokt zullen raken, juist omdat ze het niet mochten zien. En wist je dat je in Nederland, als slager om dezelfde redenen geen lamskop in je vitrine mag leggen?
Ennuhh, wat doet opgeschoten jeugd met pony's in de wei en met katten, en met kleine hondjes van oude dames in scootmobiles en zo?

De tweede video is werkelijk enorm indrukwekkend en fantastisch! De muziek is prachtig (terwijl ze in feite gewoon maar "eventjes bezig zijn met ontspannen"), en dit soort klassieke flamengo ligt mij meer dan die van de eerste video. (Die eerste dat verhoudt zich tot flamengo zoals narcocorrido tot corrido.)
Prachtig die kindertjes die al mee beginnen te doen, en die baby's die erin opgroeien...


Deze pasta, dat is Gigli, lelies. Ze zijn "Trafilati al bronzo", getrokken op brons, whatever that...

 Ik had heel kleine pasta nodig voor in de Minestrone die ik vandaag maakte. Ik maakte trouwens Toscaanse tomatenminestrone, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) onderaan.
Waarom tomatenminestrone? Nou, omdat er witte boontjes in gaan en die had ik niet zo heel veel nodig dus ik kocht een klein potje, en dat was er enkel in tomatensaus. Enzovoorts. (Uhh, AH huismerk, en die boontjes werkelijk uitstekend.)
Maar er gaat wel Pecorino over, dat wel! Geen Parmezaan...

In NRC een artikel over een kruidenhandelaar. Foto zie hieronder. "Kaneel". Dat is geen kaneel, dat is nepkaneel zoals de supers die verkopen. Dat is Cassia. Zie hier.
Cassia is keihard en dikke bast; kaneel is zacht, een pijpje kan je zó platknijpen. Cassia is vies, kaneel is lekker.
Die kruidenhandelaar zijn spul hier. En hem en z'n "kaneel" hieronder.
Uhh, "zoals de supers die verkopen": deze grove Cassia hieronder is voor industrieel gebruik; die van de supers, dat is de bast van dunne takjes.


En nu de olijfolie-proeving van vanavond.
Italiaans, Spaans, Portugees en Grieks. In die volgorde van zacht naar steviger.
Die Griekse kende ik niet en die bleek later beter op plek drie te kunnen staan.
Uhh, qua kwaliteit (kwa-kwa) zijn de oliën misschien niet vergelijkbaar, maar neem van mij aan (op de Griekse na, maar zie verderop) dat de effecten wel klopten ten opzichte van elkaar.

Met brood
Italië: mooi, fijn, zacht.
Spanje: mooi, voller.
Portugal: ook mooi. Lijkt wat "zoeter". Qua zachtheid tussen I en S, maar toch een mooie degelijke smaak.
Griekenland. Ook weer mooi, en lijkt wat citroenig. Niet zuur hoor. Fris citroenig, reden waarom ik die bij de volgende test op 3 zette. Zachtheid als S, maar ook degelijke smaak.



Met kaas, belegen Goudse. Dat lijkt vreemd maar is het niet. In Spanje leg je kaas (Manchego) in, in olijfolie, als tapa. En het is een fraaie test. Net zoiets als wijn met brood proeven en daarna met kaas. Wat een verschil! Om nog maar niet te spreken van proeven na appel!

I: lichte vermooiïng van de smaak, maar té fijn voor bij deze redelijk sterk smakende kaas.
S: Een heel ander verhaal. Past veel beter. Een verrijking.
G: Dat citroenige, dat past niet bij kaas.
P: als E, prima, maar voller. Mooier (wat te verwachten was).

In Griekenland krijg je bij de wijn een stukje appel. Zo van Eet die appel maar, want onze wijn kan daar uitstekend tegenop!

Goedemorgen Maarten, hoe gaat ie? Nog naar Ameland geweest?!
Zo’n “mezzaluna” is best een leuk ding, ik heb er een gekocht op de markt in Prato en nu denk ik: zat ik er maar.  
Nou ja, dag,  
L

Ja, ik schreef wel Wat heeft zo'n ding met Italië te maken, maar ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat je ze in België en Frankrijk en Spanje (en Italië dus) net zo goed vindt...
En naar Ameland ben ik nog niet geweest...

Video zalm roken hier. Ingenieus dingetje! Normaal heb je voor koud roken een forse afstand tussen vuur en ding nodig...

Tot slot nog wat cultuur.

Zie Remia hier.

En zie deze hier. Echt grandioos, werkelijk grandioos hier.

Nou ja, zo kan ie wel weer.

Groenteboer, zijn deze sinaasappels zoet? Mefrouw, u siet toch sellef hoe rustig se daar in dat kissie legge!