woensdag 8 augustus 2012

Pasta met bonen, en kip met witlof



En ja, er waren reacties op dat Kip uit de oven met witlof verhaal.

Deze is van die man die mijn kookboekje in de Haagse Courant of hoe heet het, Het Binnenhof?, terecht de hemel in prijsde.

Die poelepetaat klinkt lekker – een kennis prefereert die op kerstmis boven kalkoen, en terecht – maar ik ben zeer benieuwd naar je kip uit de oven.
Zal ik weer een vervolgje op Pergolesi zoeken. Ook liefhebber van Purcell? Beluister ik veel, bijvoorbeeld met Jean Tubery!
Groet,  H.

Ik schreef denk ik al wel dat poelepetaat komt van poule pintade, geverfde kip.

Kip met witlof. Engeland. Zie, H., de terechte verandering die ik aanbracht!
Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met peper en zout.
Zet een half uur in een oven van 150 graden.
Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met peper en zout.
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150, eventueel met blokjes aardappel. Uhh, we praten over een "echte" kip.
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt.


Gisteren had ik nog van die fregole over, en ook geen puf meer om nog wat anders te maken. Dus. Maar vandaag farinata! Naast met kaas gegratinerde broccoli.

Recept, toe maar.
Pasta e fagioli, Italië dus. Pasta met bonen.
Week en kook cannellini bonen. Ja, of koop een blik (AH).
Kook redelijk kleine pasta, vlinderdasjes of zo, met vrij veel zout. Het hoort met van die korte dikke ringetjes; geen idee hoe dat heet, dit hier (alle links hier in een nieuw venster). Wie weet het?
Bak uien in olijfolie. Bak er ook knof door.
Maak er een tomatensaus van (dat moet bekend zijn).
Bonen erdoor, pasta erdoor en serveer met mooie vers geraspte kaas erover.


Liep vandaag tegen twee dingen aan.

Janneke's blog (morgen kom ik op Janneke terug; farinata recept van haar gejat? Haha! Vergelijk haar recept met Wiki!!), welk blog ik, denk ik, al eens eerder meldde, staat hier. Het gaat trouwens meer over de kop van Janneke dan over het koken van Janneke.

Uhh, "etenenzo". Ik heet kookenz. En ik wacht nog steeds met spanning op deze lui hier. Als je daarop een Google doet, "Koken en zo", dan vind je mij ook vrij bovenaan. Maar dat is omdat dat de titel van het blog is, niet de "firmanaam". Daarnaast ben ik ouder dan zij. En daarnaast in Frankrijk geregistreerd, dus zoek het maar uit met je peperdure internationale advocaat.


Tweede ding. Daarover las ik in Fisher (The Art of Eating). Liederkranz. Nooit van gehoord. Amerikaanse "Limburger". Zie hier.
Zo leer je nog eens wat, toch? En het houdt je van de straat ook nog. Toch!

O ja, vandaag op Radio 4 een Rusland programma. Dat (klassieke muziek + Rusland) herinnerde me ergens aan. 1970. Wat is een Russische kamerorkest? Een Russisch symfonie-orkest na een tour door de Verenigde Staten.
Ik vertelde dat iemand, we gingen er verder op in en ik vertelde ook de volgende. In de Pravda staat geen Izvestia, en in de Izvestia geen Pravda. In De Waarheid staat geen nieuws, en in Het Nieuws staat geen waarheid.
O ja. Brjeznjev (zo schrijf je dat) begroet Thatcher op Sheremetyevo. Welcome to the USSR madam Indira Ghandi. Tikje op zijn schouder, Comrade, this is madam Thatcher. Opnieuw. Welcome to the USSR madam Indira Ghandi. Tikje, Comrade etc. Brjeznjev: I know this is Margareth Thatcher, but here on my paper it says Indira Ghandi!


Zag trouwens  The Last King of Scotland.
Werkelijk een heel erg aardige film. Over Idi Amin voor alle duidelijkheid.
Heel aardig ondanks af en toe wat gekwaak.
Een domoor die erin trapt.
Ingewikkeld verhaal verder, maar wél te volgen zonder al te veel gehersen.
En o ja, Milton Obote...

En o ja, Sheremetyevo. Mijn toenmalige ex was er ziek en een dokter greep, zich af en toe vergissend, tussen allerlei potjes en flesjes om iets te concocteren. Wat wel hielp.
Maar hoe dan ook, ik herinner me dat en denk Zou die ook op internet te vinden zijn, net als die DDR turnster van laatst? En jawel. Derde van rechts.


Uhh, moet ik dat niet doen? Uhh, dan moeten zullie dat niet op Facebook zetten...

Nou die derde ex nog. Maar ja, daar herinner ik me de achternaam niet meer van, verdomd. Ja, ik kan dat natuurlijk in mijn archief gaan opzoeken, maar ja, ook weer zo'n gedoe... Nelleke Huppeldepup...

Wat blijft dat een gotspe, die 10 Voor Taal puzzelboekjes.
Interessant want niet gemakkelijk (in de trein  doe ik dat), maar wat een fouten... En dat bij 10 Voor Taal...
Ander woord voor Zuurzak, zie hier. Dat is "Nangka", zie hier. Jaja, dat lijkt wel wat op mekaar maar het is iets totaal anders, om over het formaat nog maar te zwijgen.

Proportie: juiste verhouding. Dat is niet zo. In eerste instantie betekent proportie enkel verhouding.
Betoeterd: beduveld. Dat betekent het in eerste instantie niet.
Planeet: dwaalster. Niet in eerste instantie, en foutievelijk in tweede.
Sjiek woord voor terp: wierde. Maar terp is enkel Fries en wierde enkel Gronings.

Ze hebben ook van die uit het niets getrokken "uitdrukkingen". "Weer op de bouten komen". Huhh??


Huis de Beurs, 1950.
Dank PJ!