vrijdag 24 augustus 2012

Nasi goreng, Italiaanse rijst en Surinaamse hapjes



Fa chong, Chinees-surinaamse worstjes

Gisteren
Nasi goreng (nazi göring) met tauge en fa chong. Wow, lekker, verdomd...
Week Conimex nasi goreng kruidenmix in heet water en roer regelmatig om tot koud en dik. Verdomd, dat is perfect en dat doe je niet na. Idem Bamie. Niet zelf aan gaan kloten.
Rijst koken. Ik gebruikte als zout die Chinese gezouten vissen (± 10 cm.) van de toko. Die hak je in stukjes en die stukjes bewaar je in een pot. Voor twee personen is een afgestreken eetlepel van dat spul voldoende in het kookwater van de rijst.


Die boemboe

Dan eerst die worstjes (varkens; je hebt ze ook kip, maar dat eet je meer bij kip, verdomd) in drieën en in de lengte in tweeën en op het snijvlak bakken. Uit de pan.
Pindaolie, soepgroenten, ui, knof, gemberwortel, sereh, laos, lombok...
Korianderzaad erboven malen en ook in stukjes gebroken ikan teri erdoor.
Ff bakken, dan die Conimax boemboe erdoor en zachtjes, af en toe roerend, redelijk droog bakken.
In de hete wok, rijst erover, wokken, worstjes erdoor, wokken en ff later idem taoge erdoor. (Taoge: Blogger suggereert tatoeage. Hij wil tauge.)


Et voilá

Ik experimenteerde wat met die fa chong. Eerst koken (in het water van de kokende rijst). Best lekker, maar heel erg "compact", stevig; nogal zoetig, ketjapsmaak.
Die gekookte in de lengte in de helft gesneden gebakken, prima, zachter van beet.
Rauw gebakken is het beste; pittiger en krokanter, alhoewel ik me toepassingen van die twee methodes hierboven kan voorstellen.
En ik kan me ook -nu in ene- voorstellen dat je heel kleine stukjes, net als zie Chinese zoute vis, ergens als condiment in meekookt.


Dat kocht ik ook nog. Een deegsnijder.
In Frankrijk moest iedereen zich altijd behelpen met zo'n slap plastic half cirkeltje.

Twee keer mijn lieve S. nu.

Een tip van haar eerst.
Michael Pollan. Een pleidooi voor echt eten. Manifest van een eter.
Grt, S.


Ik heb erover gelezen, en het zal zeker kost zijn die je ter harte moet nemen. Maar kijk S., ik kook in feite al zo! En ook Marieke kookt in feite al zo!
Kijk, ik schrijf wel over vlees, maar wat maakt dat uit als je maar eens in de vijf dagen vlees eet?

En S. schreef me enige tijd geleden over heel wat anders, wat ik daarna vergat.
Het ging over Surinaamse snacks, beignets dacht ik, met zoutevis erin. Bara? Maar bara met zoutevis, dat kan ik niet vinden...

(Googlede en vond uit dat Japans bara heel wat anders is, zie hier; alle links hier in een nieuw venster).


Dat halvemaansmes was in de aanbieding bij AH ivm de Italiaanse dagen (wat heeft een halvemaansmes met Italië te maken?).
Maar goed, met die plank met daarin een halvemaansholte € 13,-.
Dus ik dacht Ik heb nou wel altijd met dat Chinese mes kruiden en zo gehakt, maar laat ik het toch eens proberen.
Dat Chinese "mes" ligt eronder; dat is dus een mes, geen bijl.
Zie de lichte zeeg van de snede.
En dat witte bandje is instructie voor de thuishulp. "Afblijven! Loeischerp!".

Hoorde spreken over Carnaroli rijst, Italië, en net als Arborio voor risotto. Wiki zegt: langere korrel, hoger zetmeel gehalte en blijft steviger.
Zocht wat, en hoorde ook spreken over, ook voor risotto, Vialone nano. Dat schijnt de Venetiaanse soort te zijn.

Bedenk een ding in dit soort zaken.
In A koken ze risotto op de manier van a, en dat is een prima idee.
In B op de manier van b.
Maar kijk; in A hebben ze a-rijst en in B b-rijst...
(Wat tevens het grote verschil expliceert tussen risotto en paella.)


Binnenkort ga ik er een kopen.
Het summum van Nederlands design.
(Wat eigenlijk niemand weet. En niet alleen het design, ook de productie Nederlands!)

Films nu.
Batman begins. Ja lul dat had je aan de titel al kunnen weten dat dat flauwekul shit is...
The Fog. Niet die van laatst, maar die van de "makers of Halloween". Begin belooft veel en daarna schiet het voor geen meter meer op.
Eragon. Ik houd niet van het genre, maar in zijn soort helemaal geen slechte film. Zie hier.

Maar goed. Vrijdag vis, uhh, gedichtdag.

Ivo de Wijs, Wales

Those were the days, my friend
Wales in  de zomerzon
Was zoals steeds
Onuitsprekelijk mooi

Sprakeloos lag ik in
Llandwfrycennincwr
met Gwynfannywlclgriwyd
In het hooi


Recept. Eindelijk.

Peer met chocoladesaus
Poire Hélène. Zonder Belle dus.
Laat in warme melk een gespleten vanillestokje trekken.
Haal het stokje uit de melk en pocheer er halve peren in.
Serveer met chocoladesaus.

Toegift

Penne met vier soorten kaas
Laat in een sauspan wat boter smelten laat daarin Mozzarella smelten (liefst echte, van buffelmelk), daarna Gorgonzola en daarna blokjes geitenkaas (zachte soort), alle kaas zonder korst en in een verhouding van twee op een op twee.
Werk er versgeraspte Parmezaan door (op twee) en breng op smaak met oregano, nootmuskaat en flink peper.
Serveer over penne rigate.