donderdag 2 augustus 2012

Ananas, witlof, koolvisEerst de lamsnier die we gisteren aten maar even.
Rechtsonder hoe het wordt aangeleverd.
Links daarvan (ander niertje) met uit het hart dat stukje vet weggehaald, en vergeten de foto te nemen ná het ontvliezen.
Linksboven opengesneden en weer ander niertje. Rechtsboven uitgehaald.

Ik had koolvis gemarineerd in Chinese witte wijn (iets zoet), scheut oestersaus erbij (zie hier; alle links hier in een nieuw venster, en hier) wat Chekiang azijn (zwarte rijstazijn) en wat sambal terasi / trassi.
Uitlekken, niet te grote stukken, pakketjes met ontbijtspek eromheen, BBQ. Heeeeeerlijk...
Foto vergeten, zo lekker was het.


Even voor alle duidelijkheid. We aten eerst pita met hummus bin tahini/tahina (zie hier).
Die vispakketjes daarna, daarna die lamsnier met wodka geflambeerd, met die aardappel hierboven (en die met zure room), en met witlof van de BBQ, en tot slot ananas van diezelfde barbecue, geserveerd met ketjap-sambal mengseltje.

En wat gaan we eten? Vanavond koolvis die ik over had met pita die ik over had en met paprika-saus. Morgen pizza (helemaal zelf gemaakt natuurlijk) met die paprikasaus (want die saus is op basis van een enorme pot Turkse paprika-puree) in plaats van tomatensaus, en met sardien. Overmorgen tofubrokjes, verschillende soorten kroepoek, en snijbonen met kerrie-kokos. Dan iets van ei met fregola (die balletjes-pasta) en waarschijnlijk het laatste restje paprikasaus (je moet er wát voor over hebben) en als laatste staat in de planning een farinata (plat brood van kikkererwtenmeel) met ernaast broccoli gegratineerd met Brie of zo en amandelsnippers.


(Ik heb die lamsnier op verschillende manieren opengesneden om te vergelijken, maar dat maakte weinig verschil.)

Donderdag, dus ongepubliceerd recept. Sev. India en zo.
Pasta die je bakt.
Meng 500 gram gram (dit is geen schrijffout) of ook wel besan (kikkererwtenmeel) met een theelepel zout en 1/2 theelepel bakpoeder.
Werk er een eetlepel ghee, geklaarde boter, door.
Kneed met net genoeg warm water erdoor tot een mooi deeg. Dat is dus iets heel anders dan piedeeg met ijskoude handen en ijskoud water.
Werk door een spaghetti-plaat op de pasta-machine (of rol goed plat en snij tot tagliatelle) en bak direct husselend goudbruin in hete ghee of wat voor soort bakvet dan ook. Redelijk wat vet, want het wordt geabsorbeerd, en om dat enigszins te voorkomen moet het vet erg heet zijn en moet je fors (forsch) wokken.
Koel op een rooster en breek eventueel in stukjes.
Eet het ergens náást, zeg maar. Naast die ananas hieronder bijvoorbeeld. Toch?!


Ik zocht wat naar sev en kwam toen een ontzagwekkende fiep tegen die blijkbaar Sev heet, zie hier.
Ook dit hier is wat anders, maar de moeite waard
Dit is het ook niet, dit is "vermÌÈssellie" hier. Maar ja, daar lijkt het wel op natuurlijk.

Maar zie!, gevonden!, en bekijk het, al was het alleen maar om die dame hier. Ze gebruikt trouwens deeg met ook rijstbloem erin.


O ja, ik ga wat dagen vrijwilligerswerk-koken, maar dagelijks om vijf uur thuis dus blog geen probleem. Het duurt namelijk nog een dag of 12 voordat ik weer nieuwe boeken krijg = cursussen herschrijven.
Maar jammer: ik kan, of beter mág niet over dat koken schrijven hier. Gezien het publiek waarvoor ik kook. Dus.

O ja, in NRC Next vandaag een hier gejat recept. Mooi toch!

O ja, enkele dagen geleden de grens van 300.000 bekeken pagina's hier overschreden. Vandaag 301.345.

O ja. 10 voor taal puzzelboekje. "Waar handelde Max Havelaar in", kristemeziele...

En o ja, ik kreeg een update van Dreamweaver. 86 Mb. Update noemen ze dat. Dat kan je beter een heel nieuw programma noemen...
86 Mb is 86.000 Kb. Als enkel een update.
Mijn eerste computer had, als totaal beschikbaar geheugen, niks updates, 1 (één) Kb.
Zie hieronder.


Dan leer je wel compact = goed programmeren.
(Search the blok op Opa spreekt, waar ik vertel hoe je toendertijd software via de radio kon downloaden op een cassettebandje...)

Zag Changeling, van Eastwood.
Vrouw raakt haar kindje kwijt, kindje teruggevonden, maar ze zegt dat het niet haar kindje is. Tot dan toe erg goed. Maar ja daarna. Erg ingewikkeld; in ene komen er mafiamoorden tussendoor, geen idee, nog ingewikkelder, niet verder gekeken.


 Doei!