dinsdag 28 augustus 2012

Spaans gebak, Vlaamse karbonaden en sardienWilde rijst. Geen rijst maar Amerikaans graan.
Indianenvoer.

Gisteren "wilde rijst", ei, en straw mushrooms.
Die wilde rijst gaat gewoonlijk wat door gewone rijst, maar ik at het puur.
100 gram wilde rijst (gezonde winkel) op een dikke halve liter water + zout een klein half uur goed laten koken. Van het vuur maar niet afgieten; doe dat juist vóór het gebruik.
Eieren hard koken.
Zwarte boontjes afspoelen en uitlekken. Dat is het "zout". Zwarte boontjes hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier (dat gele spul dat is gedroogde gember).
Blik straw mushrooms laten uitlekken.


Gekookt. En een nieuwe zeef trouwens.
Eindelijk.

Maïsolie, sjalot, knof, lombok (alweer, maar ja, ik heb lombok-weken).
Chinese witte wijn (licht zoete Chefoo of zo; druivenwijn iig) en die zwarte boontjes...
Straw mushrooms (toko; door de helft en de vloeistof die bij het snijden vrijkomt in de pan) erbij... Proef.
Rijst en stukken ei erbij...
Heerlijk!

Las in Fisher (The Art of Eating) over pink and black oysters.
Niet te vinden. Pink is een soort oesterzwam en black een band.
Die oesterzwam, die ken ik niet. Zie hier.


Straw mushroom. In feite een paddo-ei, of een ongeboren paddo.
Waar "Ring" staat, dat is de buitenkant, en dat paddo'tje zit erin.
Zie hieronder wat er na de geboorte gebeurt met die drie onderdelen.


Kreeg op één dag drie kookboeken binnen. En in tegenstelling tot die boeken van gisteren, alles nog ongelezen, waren het wél onderwerpen waarvan ik wat afweet. Afbeeldingen later eens.

Spaanse confiterie en patisserie. In het Spaans dan. Dat is deel twee; deel een, Spaanse en klassieke keuken mist nog. Dé klassieker van de Spaanse keuken. 1950. Van de Markiezin van Parabere.
Polvorónes, die dingen die in je mond ontploffen tot stof (polvo) hier. Nonnenzuchten, in België is dat nonnevotten, scheten, hier.

De Afrikaanse keuken, Zuid Afrikaanse, in het Afrikaans dan. Ook 1950. "Beesvleis is die geskikste en mees ekonomiese vir die maak van sop". Bees: rund. Veel Indonesische dingen (atjar). Boboti hier en biltong hier.
"Mij drink nie soetwijn nie..."

Louis Paul Boon, Eten op zijn Vlaams. Dank voor de tip Marieke.
Plattekaas en Brusselse kaas (waar Marieke binnenkort over gaat schrijven), paling in 't groen, waterzooi. Plattekaas hier en paling in 't groen hier.
Die Vlaamse karbonaden, met ook ander vlees erbij gestoofd, en wat lever en nier, die gaan we binnenkort maken.


Deze "skoen krease" van Marieke vergat ik nog te posten.
Die sardien van laatst.

Vanallus

Lang geleden lag er een enorm casco van een tjalk in Harlingen. De Tromp. Zonder ballast of lading stak de boeg 6,5 meter hoog. De eigenaar kende ik vaag, maar die is gek geworden of zo, en nou is dat schip van de provincie Groningen en opgeknapt. Zonder masten nog. Zie hier. Zet de clip aan, en ga pissen tijdens die advertentie.

In die flamengo clip van Marieke, in de tekst dan, interessante zaken. Ze gaan in de ambulante handel, de flamengo of drugs. De kinderen gaan niet naar school want dan verliezen ze hun cultuur. "¡Borracho, coño!", bezopen, kut!, welke laatste term in het Spaans zoiets is als ons Godverdomme.

Lijsttrekkersdebat. Wat een zinloos gelul. Wilders (harses en nog meer haar): als je in zijn gelul trapt dan ben je wel echt erg dom. Samsom: popi. Zegt geen domme dingen maar presenteert ze dom. Rutte: stiekem. En die SP tiepe, o ja, Roemer, dat is niet echt doordacht allemaal.

Wat interessant zou zijn is die lui twee aan twee te laten debatteren. Dán leer je wat.


Dit vond ik laatst nog.
De hedendaagse gebruikskeramiek in Nederland en haar ontwikkeling in de 20e eeuw: Streekmuseum "De groote Sociëteit", Tiel, ter gelegenheid van de tentoonstelling "Hedendaagse Nederlandse gebruikskeramiek": Galerie "Acquoy", Acquoy, ter gelegenheid van de tentoonstelling "De ontwikkeling van de Nederlandse gebruikskeramiek in de 20e eeuw", oktober 1981
by Spruit-Ledeboer, Mieke G; Thiel, Maarten van.
Streekmuseum "De Groote Sociëteit" ; Galerie Acquoy
Publisher: Utrecht: Van Thiel, 1981.


Dat is lang geleden...