zondag 12 augustus 2012

Schelvislever, spekbonen en gerookt zoutNog wat inkopen van vrijdag.
Dit is nangka muda, jonge nangka, zie die kleine hier (alle links hier in een nieuw venster). Enorm lekker met kip, zie hier.

En hieronder spekbonen. Zie de planning verderop.

En ik kwam met iemand aan de praat over Earl Grey thee en die persoon dacht dat daar een soort bloemblaadjes of zo in zitten, maar nee, daar zit bergamot in, althans bergamot-olie, en bergamot dat is een citrusvrucht. Zie hier.

En een culi-link ook nog vandaag, paddestoelen, zie hier. Die "koningsoesterzwam" dat is een handelsnaam. Heet officieel kruisdistel-oesterzwam.
Die link werd genoemd bij natuurexcursies, en dat weer in het kader van die de laatste weken zo enorm populaire (of anders gezegd: van elkaar overschijvende) koken-met-wilde-kruiden artikelen. Laat ze eerst eens normaal leren koken, die culinaire bellenblazers...


Spekbonen (voor spek en bonen, erg lekker)

O ja, en wat ik ook nog kocht, dat is gerookt zout. Enorm lekker.

Een artikel in NRC over Kasteel Altembrouck (zie hier).
Die hebben runderen (Wagyu) en varkentjes en lammeren. En over die runderen debiteert de schrijfster een enorme domheid: "We beloven ze dat ze vanavond nog op ons bord zullen liggen". Schrijfster Rinskje Koelewijn behoort tot de Nederlanders die bij de slager een "mooi verse biefstuk" bestellen, en dient zich dus beschaamd terug te trekken en voorgoed haar kwaak over culinaire zaken dicht te houden.
Zie hier een wél interessant artikel over dat kasteel. Uhh, De Standaard vind ik de beste Vlaamse krant en Le Soir de beste Waalse.

Maar goed, op dat kasteel hebben ze dus Hongaarse Mangalica (ook Mangalitsa) varkens (zie hier) en Kurohitsu lammeren. Dat laatste, dat is een flauwekulnaam want je komt het op internet alleen tegen in combinatie met de naam van dat kasteel. Ik heb eerst op lam gezocht (ラム wat je gewoon kan kopiëren en plakken) maar dan krijg je bij afbeeldingen toch een heel ander soort lammeren zeg maar, dus dat heb ik verder opgegeven.
(Misschien zijn deze hier het...)


Meurette
Search the blog

En dan nu de planning, eindelijk.

Gisteren een restje broccoli met kaas, en een blik mooie maïs erbij, opgestoofd met ui, knof, groene lombok en witte wijn.

Vandaag stond in de middagplanning een salade van avocado met schelvislever (search the blog), zie foto gisteren, maar die vergat ik te maken / eten. Morgen dus of zo. En vanavond tahoe pedas met die bos-augurken van gisteren en rijst.
Morgen verder meurette, spekbonen en Doré's uit de oven.


Minestrone

Dan een India's gerecht van paprika gevuld met garnalen, waarnaast die bakmie van gisteren, merk Atoombom.

Gevolg door minestrone met Pecorino romano erover ipv Parmezaan; daar las ik over in Fisher. Soep dus zonder zout maken want die kaas is erg zout. Ook weer een beetje jammer, want groentensoep met in plaats van zout Oxo of Marmite erin is heerlijk.

Tot slot wat de planning betreft lamsnier Bordelaise, met champignons en rode wijn dus, en puree van die overige Doré's. Zie hier.

Hieronder die Pecorino romano.


Nog wat cultuur en zo, gatsie.

Diederik Kraaijpoel is overleden. Zie hier. Zij werk werd veelal deprimerend gevonden. Oordeel zelf hier.

Kuifje in het Gents! Zie hier. Dat kan Marieke ongetwijfeld voor me te pakken krijgen.

Tot slot Jaques Tati, onder andere Mr. Hulot.
Zie eerst de site, met een erg beroemde Flash animatie, al jáááren oud, hier.
Jour de Fête hier.
Les vacances de Monsieur Hulot hier.
En Mon Oncle hier.
En de rest vind ik niks aan.