maandag 13 augustus 2012

AMSTERDAMSE OSSEWORST & KATTENMUZIEK

.
Amsterdam roept bij geen emoties op gelijk bijvoorbeeld Brugge, Gent, Antwerpen of Broekzele (oude naam Brussel). Ik kom er niet graag. En niet vanwege het feit dat we voor een dagje parkeren er meer dan € 40 betaalden. En ook niet omdat ik op een politiebureau te horen kreeg, dat ik die gestolen en door mij gevonden portefeuille, nu uiteraard zonder cash, maar met alle papieren er in, zelf maar naar de eigenaar moest sturen (“We sein hier geen postorderbedraaif, mefrauw !”), waarop ik boos antwoordde dat ik de eigenaar wel zou verwittigen op welk politiebureau ik zijn waardepapieren achter gelaten had.  
En ook niet vanwege een onbeschofte taxichauffeur die zich opzettelijk op een gracht vastreed in plaats van de Utrechtsestraat richting RAI te rijden en zonder een woord te zeggen z’n krant pakte, waarop wij zonder een woord te zeggen zijn wagen verlieten, waarop hij ons vloekend najouwde..
Ik vind de stad geen warmte uitstralen. C’est tout…

Er was eigenlijk maar één plekje waar ik meer dan een uur verbleef en me thuis voelde. Het kattenmuseum, dat Kattenkabinet heet. Ik houd van katten. Waar doggen dociele doedels zijn, toont de kat een bewonderenswaardige opportuniteit en individualiteit.


OSSEWORST
 
Ik gaf eerder een recept voor préparé hier. De echte ‘filet americain’ of wat er voor door gaat. En dan praat ik niet over de supermarkt préparé, in de kleuren van uw koningshuis, die een dag later in een oranje plasje vocht staat. Mijn préparé blijft, schrik niet, slecht 2-3 uur vers en smaakvol..


Ingrediënten:
- Vers gekapt, gehakt of gemalen rundsvlees van goede
   kwaliteit (hoeft niet perse file te zijn)
- Eierdooiers
- Kappertjes
- Gemalen peper en zout, en muskaatnoot (waarom draait
  gij dat woord in Holland altijd achterstevoren ?
  Ge zegt toch ook aardnoot en niet nootaard ?)
- Mayonaise (en niet die kunstmatige prut van Calvé of
   een andere goochelaar)


Voor degenen die het recept voor mayonaise nog eens willen (lekkerder en goedkoper):
1 eierdooier; eetlepel mosterd; peper en zout; slaan met zonnebloemolie met de garde tot het stijf is; als de mayonaise stijf, dan wat azijn/citroensap naar smaak.
(Bij koude visgerechten; meer mosterd en wat meer citroensap)

 
Ossenworst blijkt een redelijk betrouwbaar natuurproduct te zijn. Het wordt niet meer uit vrijwel rauw, licht gerookt rundsvlees gemaakt, maar moderner op smaak gebracht, maar bestaat nog altijd uit meer dan 90% rundsvlees.. Ik kocht de eerste maal het als ‘worst’, en dacht het te moeten snijden, maar ge kunt het prima prakken met dezelfde ingrediënten die ik voor mijn préparé gebruik..

En wat blijkt ?
Er komt toch nog iets goeds uit Amsterdam !!

Katten dus…
Wij zijn grote liefhebbers van opera, maar een van de meest affreuze zaken die Rossini ooit schreef is het verschrikkelijk domme “Duetto buffo di due gatti”. De meester moet in een sarcastische bui geweest zijn. Meestal, of zeg maar vrijwel altijd, wordt het stuk door twee miauwende dames gebracht. Zelfs de grootste diva’s hebben zich daar aan bezondigd. Dat vindt iedereen leuk..
Ik begrijp nu waarom dat zo niet mooi kàn zijn…
Het is helemaal geen stuk voor twee poezen !
Het is een stuk voor één kater en één poes….!
Ik peins dan ook dat ge dat afschuwelijk stukje jammermuziek met andere oren  en ogen bekijkt, als ge het duet van Branislava Podrumac - sopran, Ljubomir Popović - tenor, Aleksandar Kolarević  aan het  klavier ziet..


Dat poezen overigens wel meer een kater de stuipen op het lijf kunnen jagen, blijkt hieronder..