vrijdag 3 augustus 2012

SCHWARZWALD 'REVISITED'

.
Das Schwarzwald vind je niet meer terug in de dalen. Het was bijna 40 jaar geleden dat we er voor een wat langere tijd verbleven. In een tijd dat we nog een afgelegen Gasthof met donker berookte balken aan de rand van een woud binnenkwamen en onder wantrouwende blikken er een Bauervesper bestelden.
Da’s zeldzaam nu. Niet die Bauervesper. Die kunt ge trouwens kant & klaar in de supers kopen. Wij zaten op 750 mtr hoog in een mooi gastenhuis bij een boer.
Kilometers overal vandaan, maar slechts op 4 km van een gehuchtje met een Holzofenbäckerei, en op 2 km van een Waldstübl, waar lokale boeren kaart speelden en in onverstaanbaar dialect mij prezen om mijn Trachtenjankertje waarop een door ons geplukte Edelweiss op ene Kesselkopf in de Venedigergruppe..


Een artefact uit de tijd dat we ons neus optrokken voor het Zwarte Woud (dat is voor de oudjes..) en wij nog klommen in de Oostenrijkse Alpen en lid waren van de NBV/OEAV (eu-aa-vouw), en ik na een week alpinisme en  een smoezelig Matrazzenlager in Berghutten, waar je met minimaal 10 man en vrouw in lag, toch ook beneden in het dal wel eens ‘lokaal wilde meedoen’. Wie mij nu verdenkt dat ik met Trachtenkleidung wel lid zal zijn van de partij van de blondgelokte Nederlandse Mozart, gokt echter mis.

Veel gewandeld. Ook in de regen. Wie niet bang is voor slecht weer ziet het Schwarzwald in zijn sombere schoonheid.


Ondanks de relatief hoge lonen zijn in Duitsland zijn levensmiddelen, benzine, auto’s veel goedkoper, en de maaltijden in Gasthofen en wat daar voor doorgaat, kosten er maar de helft van hier. Ge kunt overal een goede maaltijd uit de ‘gutbürgerliche Küche’ krijgen voor 14-17 euro. Voorgerechten kosten 5-7 euro. Maar ook in de Supers doet ge uw voordeel. Ik peins dat de supers Lidl en Aldi niet voor niets in Nederland met zoveel mogelijk Duitse producten werken, die ze blijkbaar in Holland duurder kunnen verkopen dan in hun eigen Heimat, en toch veel goedkoper zijn dan b.v. die Zaandammer grutter. Ik vrees dat wanneer L&A het achtereind van hun tong laten zien, ze AH hard te pakken nemen, maar voorlopig stil een winstvolle omzet binnen harken.

Wolfangel
 
Als ge u neervlijt op de schone marktplaats van Wolfach, en ge kijkt naar het mooie Rathaus, dan vallen u de Wolfangels onmiddellijk op. De oude runentekens hebben de Weltkrieg overleefd. Toeristen loeren er argwanend naar, maar de symbolen, onrustbarend bezwangerd door de laatste wereldoorlog, dateren vanuit zeer vroege tijden. Maar van nationalistische symboliek hebt gij Hollanders toch ook wel kaas gegeten. Ik krijg altijd een beetje angstig gevoel als ik volksmassa’s in oranje vreemd uitgedost ziet, en excessen bespeur waarbij halve straten van dak tot stoep in die kleur verpakt zie. Antifascistisch opgevoed door een pa die twee jaar kamp in Duitsland ‘genoot’, blijf ik allergisch voor uniforme massa’s. Of die nu in rotten van 10 onder rode banieren de Paasheuvel optrekken, of in gelijke rotten marcherend, brutaal met zwarte vlaggen zwaaiend, grenzen over trekken.

Rathaus Wolfach

Forel
 
Het echte Schwarzwald dus niet in de dalen. Bij twee restaurants bleek 'Schuberts' forel op de kaart te staan als ‘Forelfilet’. Ook daar heeft het anti-graatisme toegeslagen. Maar ‘boven’ bleek men ze nog met kop te bakken en met een schepnet uit een vijvertje te halen. De laatste dag grote chance ! In het kleine en stille Kirnbach ontdekten we een restaurant waar de kok jarenlang op Mallorca woonde, en zijn kookkunst nu lokaal botviert. Die drie maal per week  verse dorade laat aanvoeren, die hij vacuüm trekt en koelt, maar niet invriest. Hij koopt alleen mooie..

Brot
 
Holzofenbrot. Blijft een week goed. Gewoon simpel brood, dat in een oven gebakken wordt die door middel van takkenbossen op 100 graden wordt gebracht. In de ovenruimte zelf en niet er onder !  Zijn de stenen gloeiend heet, dan veegt hij de as opzij en gaan de broden er in. Het enige brood dat subliem smaakt met Schinken en Schinkenspek. Over warme bakker gesproken. Maar hij (nog jong en in een traditie van 4 generaties) behoort tot een uitstervend ras.

Gebacken Kartoffeln
Dat is nu een vast recept voor ons. Smaakt bij vlees of vis. Snij een plak Schwarzwälder Schinken wat dikker (snijmachientje Graef) , en snij die in zeer kleine dobbelsteentjes. Fruit uw ajuin (ook fijn gesneden) met de ham-‘spekjes’ en voeg er, als dat een beetje bruint/glazig wordt, de plakjes voorgekookte patatten bij. Doe er een klont boter bij om het smeuïg te houden en eventueel vetresten die ge van de ham afsneed. Zie boven bij de foto van de dorade...

Gründlichkeit
Dat de Duitsers nog steeds veel waarde hechten aan orde bleek uit de bestrate (!) beek in Schiltach. Nog nooit een zo netjes bestrate beek gezien. Het nut ontging me. Verhoging van het waterdebiet ? Zelfs de forellen die stroomopwaarts zwommen hielden er keurig rechts en die naar beneden zwommen volgden de andere oever. Verwonderlijk ! Aber Ordnung muss sein !

MAHLZEIT !